БГ Лов Форум: Рецепти за пернат дивеч - БГ Лов Форум

Към съдържанието

Страници 1 от 1
  • Не можете да публикувате нова тема
  • Не можете да пишете в тази тема

Рецепти за пернат дивеч яребица,фазан.....

#1
Потребителя е офлайн   Tonito 

  • УнИкАлЕн
  • PipPipPipPipPipPip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 1918
  • Регистр: 14.03.08
Ловджийска чорба от яребица

за 1 порция:

1/4 яребица
10 г /1/2 супена лъжица/ масло
10 г /малко парче/ моркови
10 г /малко парче/ керевиз
20 г /1/4 глава/ лук
30 г шунка
1/2 жълтък
няколко зърна черен пипер
1/10 дафинов лист
5 г /чаена лъжичка/ брашно
щипка червен пипер
лимонов сок на вкус
сол

Начин на приготвяне:
Почистените, опърлени, измити и мариновани яребици се заливат с хладка вода. Посоляват се и се варят 1-1 1/2 часа, след което се изваждат от бульона. Прави се запръжка от лука, нарязан на едри парчета, морковите, керевиза и шунката, също нарязани. Като се позадушат, ръси се брашното и се пържи, докато стане златисто. Пускат се черният пипер и дафиновият лист. С червения пипер запръжката се обръща само 2-3 пъти. Получената смес се залива с бульона, в който са врели птиците. Когато зеленчуците уврат, бульонът се прецежда, а зеленчуците и шунката се пасират. Към бульона се прибавя нарязаното на парченца птиче месо. Прави се застройка от разбития жълтък и лимоновия сок. Чорбата се опитва на вкус Поднася се с нарязан на дребно магданоз.
0

#2
Потребителя е офлайн   Tonito 

  • УнИкАлЕн
  • PipPipPipPipPipPip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 1918
  • Регистр: 14.03.08
Паниран фазан

за 1 порция:

200 г месо
25 г /непълна супена лъжица/ мас
1 яйце
10 г /непълна супена лъжица/ брашно
10 г /супена лъжица/ галета
сол

Начин на приготвяне:
Фазанът се почиства от вътрешностите. Добре измит, вари се във вода със сол. Като омекне месото, реже се на порции. Всяко парче се панира в брашно, в яйце, в галета и пак в яйце, пържи се в горещата мас. Фазанът се поднася топъл върху подложка от задушен ориз. Оризът се изсипва на купчинки в дългата чиния, в която ще се поднесе ястието, върху него се нареждат порциите панирано месо, а наоколо - задушени гъби, картофи и други гарнитури.
0

#3
Потребителя е офлайн   Tonito 

  • УнИкАлЕн
  • PipPipPipPipPipPip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 1918
  • Регистр: 14.03.08
Гълъб по горски

за 1 порция:
1/2 гълъб
25 г сланина /сало/
50 г гъби
20 г /супена лъжица/ масло
100 г /1 брой голям/ картофи
магданоз
черен пипер
сол.

Начин на приготвяне:
Сланината се реже на кубчета. Бърка се на огъня около 5 мин, прецежда се, после се препича в тенджера и се изважда от нея. В получената мазнина се поставят гълъбите заедно с черния пипер, нарязания на дребно магданоз и солта. Тенджерата се захлупва и гълъбите се задушават около 20 мин на слаб огън. Измитите гъби се задушават в масло. Слагат се в сока, който се е получил след задушаването на гълъбите. Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се варят 10 мин във вода със сол. Прецеждат се и се сотират до зачервяване в маслото. Готовите гълъби се слагат в блюдо и се гарнират отстрани с купчинки от гъбите, сотираните картофи и сланината. Ястието се поръсва с нарязан на дребно пресен магданоз.
0

#4
Потребителя е офлайн   Tonito 

  • УнИкАлЕн
  • PipPipPipPipPipPip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 1918
  • Регистр: 14.03.08
Печен фазан с плънка

за 1 порция:
200 г месо
20 г /1/2 малка глава/ лук
25 г /препълнена супена лъжица/ масло
15 г /непълна супена лъжица/ ориз
10 броя кестени
щипка ситно счукан черен пипер
магданоз
15 г /супена лъжица/ вино или бира
1 чаша прясно мляко
сол

Начин на приготвяне:
Най-напред се приготвя плънката. Запържва се лукът, нарязан на дребно. Към него се прибавят дреболиите на фазана, предварително сварени и нарязани на дребно. Като се позадушат, слагат се почистеният ориз, черният пипер, солта и кестените, които предварително са опечени, обелени и сварени в прясно мляко. Плънката се залива с 2 кафени чашки вода. Като се поизпари водата, с плънката се напълва фазанът, който предварително отвътре е леко посолен, поръсен с черен пипер и намазан с масло. Птицата се зашива и се пече на умерена фурна, като от време на време се маже с вино и масло. Готовият фазан се поднася с пресни салати или туршии.
0

#5
Потребителя е офлайн   Tonito 

  • УнИкАлЕн
  • PipPipPipPipPipPip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 1918
  • Регистр: 14.03.08
Попска яхния от яребица

за 1 порция:
1 малка или 1/2 голяма яребица
25 г /супена лъжица/ мас или олио
60 г /глава/ лук
50 г дребни лукчета
5 г /чаена лъжичка/ брашно
5 г /1/2 чаена лъжичка/ червен пипер
магданоз
няколко зърна черен пипер
част от дафинов лист
сол

Начин на приготвяне:
Нарязаната на порции яребица се пържи. После се изважда от мазнината, а в нея се задушава лукът, нарязан на дълго и тънко. Прибавя се брашното. Когато то стане златисто, а лукът розов, ръси се червеният пипер. Птицата се връща обратно. Налива се хладка вода, като ястието се разбърква. Прибавят се черният пипер и дафиновият лист. Яхнията се вари на тих огън. Посолява се. Лукчетата се варят отделно в две води /по 1/2 час/. Уврелите лукчета се сортират /запържват се/ в масло. Пускат се в яхнията, която ври с тях около 10 мин. Опитва се на сол. Поднася се поръсена с магданоз.
Забележка: По желание към тази яхния може да се прибави доматено пюре /1/2 чаена лъжичка на порция/.
0

#6
Потребителя е офлайн   Tonito 

  • УнИкАлЕн
  • PipPipPipPipPipPip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 1918
  • Регистр: 14.03.08
Фазан с ябълки

за 1 порция:
200 г месо
2 неголеми ябълки
2 супени лъжици боровинки
сок от 1/10 лимон
25 г /препълнена супена лъжица/ масло
черен пипер
щипка канела
сол

Начин на приготвяне:
Фазанът се приготвя и изпича както в горната рецепта. Ябълките грижливо се обелват. Изрязва се капаче /1/4/ от ябълката. Семената се отстраняват и ябълките се издълбават, като се внимава дъното им да се запази здраво. Поставят се в съд, намазан с масло, и до половината се наливат с вода и сок от лимон. След това ябълките се покриват с хартия, намазана с масло, и се пекат на фурна, като се внимава да не се разпаднат. Половината от боровинките се изстискват. Сокът им се . вари с щипка канела, докато се посгъсти. Сгъстеният сок се съединява с останалите цели боровинки и се държи на топло. Като се опекат, ябълките внимателно се изваждат от тавичката и се изцеждат. Пълнят се с боровинките и се сервират около фазана. Сокът от печения фазан се обезмаслява с няколко лъжици плодов сок или вода, като се оставя да кипне. Поднася се в сосиера.
0

#7
Потребителя е офлайн   Васил Терзийски 

  • Платинен Потребител
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Виж галерията
  • Група: Root Admin
  • Мнения: 20519
  • Регистр: 17.02.08
Цитат(Tonito @ Oct 25 2008, 21:54 ) <{POST_SNAPBACK}>
Печен фазан с плънка

за 1 порция:
200 г месо
20 г /1/2 малка глава/ лук
25 г /препълнена супена лъжица/ масло
15 г /непълна супена лъжица/ ориз
10 броя кестени
щипка ситно счукан черен пипер
магданоз
15 г /супена лъжица/ вино или бира
1 чаша прясно мляко
сол

Начин на приготвяне:
Най-напред се приготвя плънката. Запържва се лукът, нарязан на дребно. Към него се прибавят дреболиите на фазана, предварително сварени и нарязани на дребно. Като се позадушат, слагат се почистеният ориз, черният пипер, солта и кестените, които предварително са опечени, обелени и сварени в прясно мляко. Плънката се залива с 2 кафени чашки вода. Като се поизпари водата, с плънката се напълва фазанът, който предварително отвътре е леко посолен, поръсен с черен пипер и намазан с масло. Птицата се зашива и се пече на умерена фурна, като от време на време се маже с вино и масло. Готовият фазан се поднася с пресни салати или туршии.

печено фазанче на семеен празник! biggrin.gif

Прикачени файлове


Kамери в реално време от ДУ "Студен Кладенец": Live cams of Studen Kladenets
Ловни новини и статии: Начална страница на БГ ЛОВ
Решете: ТЕСТ ЗА КАНДИДАТ ЛОВЦИ
Гледайте ловни филми във БГ ЛОВ TV
Създайте своя имейл в mail.bglov.com БГ ЛОВ поща за Българските ловци
0

#8
Потребителя е офлайн   Tonito 

  • УнИкАлЕн
  • PipPipPipPipPipPip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 1918
  • Регистр: 14.03.08
Цитат(vater @ Dec 7 2008, 20:24 ) <{POST_SNAPBACK}>
печено фазанче на семеен празник! biggrin.gif

По тази рецепта дето си цитирал ли е правено biggrin.gif
0

#9
Потребителя е офлайн   Tonito 

  • УнИкАлЕн
  • PipPipPipPipPipPip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 1918
  • Регистр: 14.03.08
Пъдпъдъци, печени в тесто:

Съставки:

3 кг пъдпъдъци (20-30 броя), 200 г пушена сланина, 230 г гъби, 150 мл бяло вино, 100 г орехови ядки, 400 г ябълки, 150 г масло, 150 мл олио, 10 г сол, 1 л костен бульон, 100 мл обикновен ром. За тестото: 500 г брашно, 10 мл оцет, 250 мл вода, 10 г сол.


Начин на приготвяне:

Бульонът, 100 мл вино, ромът и 100 мл олио се смесват и се загряват до кипване. Почистените и измити пъдпъдъци се пускат в горещата марината и се оставят да престоят 4-6 часа при стайна температура. Гъбите и ябълките се почистват и се нарязват на ситно. Задушават се в сгорещеното олио. Добавят се нарязаната на тънки ивици сланина. Към задушените продукти се прибавят счуканите орехови ядки и останалото вино. Пъдпъдъците се изваждат от маринатата и се отцеждат. Напълват се с приготвената плънка. Кухината се закрепва с малко шишче или с дървени клечки. Налълнените пъдпъдъци се посоляват и се намазват с масло. От брашното, оцета, водата и солта се замесва тесто, което се разточва с точилка на тънък лист. Разделя се на парчета с достатъчна големина, за да може във всеки лист да се завие по един пъдпъдък. Намазва се подходяща за печене тава с мазнина и в нея се подреждат увитите в тестото пъдпъдъци. Пекат се при умерена температура (около 180" С) продължително време. След като се извади от фурната, тавата веднага се покрива с влажна кърпа, за да омекне тестото. Когато изстине, тестото се разчупва и пъдпъдъците се изваждат внимателно, за да не се наруши целостта им. Сервират се топли с подходяща гарнитура.
0

#10
Потребителя е офлайн   Kristian Ninov 

  • Сребърен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • Група: БГ Лов ГРИЗЛИ
  • Мнения: 872
  • Регистр: 26.03.08
пе4ена яребица

Преди месото на яребицата да се подложи на кулинарна обработка трябва да престои на студено с перушината най малко 24 ч. Ако престои 5 денонощия месото става още по крехко.След, като бъдат оскубани,опърлени и изчистени от вътрешностите, яребиците се измиват с няколко води.Мариноват се , след което не се измиват, се избърсват.Ударените от съчмите места се изрязват .Яребиците се готвят веднага след изваждането им от маринатата.



Продукти за една порция: 1/2 яребица , 20 гр. сланина, 20гр.масло, половин малка глава лук, 2 – 3 зърна черен пипер, 1/10 дафинов лист, супена лъжица мляко, чаена лъжица брашно, сол.

Яребиците се шпиковат със сланина .Пекат се цели или нарязани на 4 части.В тава на фурна се задушава лукът и останалата сланина.Когато лукът стане розов се поставят яребиците.Те се задушават от всички страни докато се зачервят.Пуска се черният пипер и дафиновият лист.Налива се малко вода и като се образува сос, птиците от време на време се заливат с него.Когато месото омекне се прави застройка от киселото мляко и брашното.Тя се излива в тавата и яребицата се доизпича заедно с нея.Опитва се на сол.Поднася се топло.

0

#11
Потребителя е офлайн   BOJO 

  • T &T Duck and Goose Calls
  • PipPipPipPipPipPip
  • Виж галерията
  • Група: БГ Лов ГРИЗЛИ
  • Мнения: 1524
  • Регистр: 13.05.08
ФАЗАН В ЛОЗОВИ ЛИСТА

Съставки:
Необходими продукти за 5-6 човека:

2 изчистени фазана, сол, пипер, 1 скилидка чесън, 1-2 щипки изсушен тамян, 2-3 щипки майоран, 1 голяма ябълка, 150-200 г сланина под формата на 2 големи тънки резена, 5 лозови листа, 50-60 г краве масло.

Приготовление:
Фазаните се измиват, подсушават се, добавя се сол и пипер отвътре и отвън. Чесънът се почиства и ситно се нарязва, а най-добре е да се смачка. Фазаните отвътре се натриват с чесъна, тамяна и майорана. Ябълката се измива, изтрива и се нарязва така, че във всеки фазан да има по 2 резенчета. Всеки фазан се загръща с парче сланина. Лозовите листа се измиват, подсушават и с кухненски конец се привързват като външна обвивка на фазаните. Стопява се маслото в тигана и в него от всички страни се запържват фазаните. После се пекат около 45 минути във фурна на 170-180о.

Инструкции:
Към това нестандартно блюдо като гарнитура подхожда кисело зеле с подправки, както и картофени или тестени кнедли или крокети. Напитката задължително е сухо бяло вино.

Прикачени файлове


"Робът се бори за свобода, а свободният — за съвършенство."

/ Яне Сандански /


T&T Duck and Goose Calls

YouTube - T&T Calls Channel
Публикувано изображение

Клуб по ловна стрелба "Пиргос" - Бургас
Публикувано изображение
0

#12
Потребителя е офлайн   BOJO 

  • T &T Duck and Goose Calls
  • PipPipPipPipPipPip
  • Виж галерията
  • Група: БГ Лов ГРИЗЛИ
  • Мнения: 1524
  • Регистр: 13.05.08
Пържени бекаси, яребици, гълъби или пъдпъдъци

Необходими продукти

* 4 бр. птици (ако са пъдпъдъци - 8 бр.)
* свинска мас за пържене
* 3-4 ч.л. разтопено масло
* сол
* черен пипер

За соса:

* 200 г гъби
* 1/4 ч.ч. бяло вино
* 3-4 с.л. сос от печено месо или масло
* 3-4 с.л. сметана

Начин на приготвяне
Птиците се почистват добре, измиват се и се посоляват от­вън и отвътре, след което се запържват в силно загрятата маз­нина. Слагат се в затоплени чинии и се наръсват с ма­слото и с черен пипер. Гъбите се задушават в част от мазнината от пърженето с прибавка на малко сол, виното, соса от печено и сметаната, която се слага накрая. С този сос се заливат изпържените птици. Поднасят се топли, като могат да се гарнират с картофено пюре или с пържени карто­фи, задушен ориз и салата по избор, сервирана в отделна чиния.

"Робът се бори за свобода, а свободният — за съвършенство."

/ Яне Сандански /


T&T Duck and Goose Calls

YouTube - T&T Calls Channel
Публикувано изображение

Клуб по ловна стрелба "Пиргос" - Бургас
Публикувано изображение
0

#13
Потребителя е офлайн   BOJO 

  • T &T Duck and Goose Calls
  • PipPipPipPipPipPip
  • Виж галерията
  • Група: БГ Лов ГРИЗЛИ
  • Мнения: 1524
  • Регистр: 13.05.08
Пъдпъдък с грозде върху легло от черен дроб

Необходими продукти

* 2 бр. големи пъдпъдъци
* 240 г пресен черен дроб
* 200 г грозде
* 2 големи тънки резена бекон
* връв за стягане на бекона
* сол, червен пипер
* олио

Начин на приготвяне

Нарежете два резена от черния дроб с дебелина около 1 см. Останалият черен дроб се нарязва на кубчета. Пъдпъдъците се изчистват. В тях се слага черния дроб на кубчета, сол и пипер. Свийте пъдпъдъците, поставяйки връвта отдолу и отстрани и над поставените вече резени бекон. Връвта трябва да ги пристяга. Пъдпъдъците се запържат леко от всички страни в тиган с малко масло. Когато са добре зачервени ги свалете от огъня. Гроздето се поставя в същия тиган, слага се останалия черен дроб и се загряват, обръщайки се с шпатула или дървена лъжица. Пъдпъдъците се оставят в дълбока тенджера, заедно с гроздето и черния дроб, слага се малко вода и се оставят да къкрят за около 30 минути. Слага се капака на тенджерата. Към края на готвенето в друг тиган с малко масло се слагат двата резена черен дроб. Запържват се по 1 минута от всички страни, не повече. Посоляват се леко. Сервирайте пъдпъдъците в чиния с парче черен дроб отдолу. За да образуват легло във всяка чиния поставете парче от препечен хляб, върху него парче дроб и накрая пъдпъдъците. Украсете със зърната грозде. За гарнитура са подходящи печени пресни картофчета.

Прикачени файлове

  • Прикачен файл  1.jpg (12.24K)
    Брой сваляния: 222
  • Прикачен файл  2.jpg (12.75K)
    Брой сваляния: 166
  • Прикачен файл  3.jpg (15.02K)
    Брой сваляния: 125
  • Прикачен файл  4.jpg (13.67K)
    Брой сваляния: 176

"Робът се бори за свобода, а свободният — за съвършенство."

/ Яне Сандански /


T&T Duck and Goose Calls

YouTube - T&T Calls Channel
Публикувано изображение

Клуб по ловна стрелба "Пиргос" - Бургас
Публикувано изображение
0

#14
Потребителя е офлайн   Манол Манолов 

  • Пъдпъдичар
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Виж галерията
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 5602
  • Регистр: 04.02.09
Супа от скорец необходими продукти.
10 скореца
лук една по голяма глава
3 или 4-капии
моркови-2
пресен домат-2
чубрица-1 чаена лъжица
магданоз-1 връзка
фиде
черен пипер
3 яйца
Начин на приготвяне.
Взема се една по голяма тенджара слагат се скорците.Лукът,капиите и морковите се нарязват на ситно и се прибавят при скорците.Когато започне да ври се следи кога са сварени скорците.Щом установим че са сварени прибавяме домата ситно нарязан, чубрицата , магданоза пак ситно нарязан,черния пипери фидето. Аз слагам повече фиде защото я обичам по гъста.Когата се свари фидето се сваля тенджарата от котлона.През това време се разбиват яйцата и се чака малко да истине чорбата.Когато по истине чорбата се прави застройка с яйцата.
Приятен апетит колеги. cheers2.gif
0

#15
Потребителя е офлайн   Kristian Ninov 

  • Сребърен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • Група: БГ Лов ГРИЗЛИ
  • Мнения: 872
  • Регистр: 26.03.08
Цитат(manolo19 @ Apr 1 2010, 13:19 ) <{POST_SNAPBACK}>
Супа от скорец необходими продукти.
10 скореца
лук една по голяма глава
3 или 4-капии
моркови-2
пресен домат-2
чубрица-1 чаена лъжица
магданоз-1 връзка
фиде
черен пипер
3 яйца
Начин на приготвяне.
Взема се една по голяма тенджара слагат се скорците.Лукът,капиите и морковите се нарязват на ситно и се прибавят при скорците.Когато започне да ври се следи кога са сварени скорците.Щом установим че са сварени прибавяме домата ситно нарязан, чубрицата , магданоза пак ситно нарязан,черния пипери фидето. Аз слагам повече фиде защото я обичам по гъста.Когата се свари фидето се сваля тенджарата от котлона.През това време се разбиват яйцата и се чака малко да истине чорбата.Когато по истине чорбата се прави застройка с яйцата.
Приятен апетит колеги. cheers2.gif

потекоха ми лигите o16.gif o16.gif
0

#16
Потребителя е офлайн   Манол Манолов 

  • Пъдпъдичар
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Виж галерията
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 5602
  • Регистр: 04.02.09
Цитат(Кристиян Нинов @ Apr 1 2010, 13:43 ) <{POST_SNAPBACK}>
потекоха ми лигите o16.gif o16.gif

Направи я покани ме и виж колко бира пия.Поздрави. biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
0

#17
Потребителя е офлайн   Kristian Ninov 

  • Сребърен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • Група: БГ Лов ГРИЗЛИ
  • Мнения: 872
  • Регистр: 26.03.08
Цитат(manolo19 @ Apr 1 2010, 13:47 ) <{POST_SNAPBACK}>
Направи я покани ме и виж колко бира пия.Поздрави. biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

ама и аз пия бира biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
0

#18
Потребителя е офлайн   Манол Манолов 

  • Пъдпъдичар
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Виж галерията
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 5602
  • Регистр: 04.02.09
Цитат(Кристиян Нинов @ Apr 1 2010, 13:50 ) <{POST_SNAPBACK}>
ама и аз пия бира biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Е бирата от мен. cheers2.gif
0

Сподели темата:


Страници 1 от 1
  • Не можете да публикувате нова тема
  • Не можете да пишете в тази тема

1 Потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни