- (4 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »
До Зелени Балкани, WWF, Министерство на Земеделието и Храните, Bird Life International и пр Тема за размисъл, а защо не и за някакви конкретни мерки
Публикувано 24.07.2012 - 13:02 PM
Уважаеми г-н Министър и представители на природозащитни организации,
Вече поредна година (не мога да кажа коя подред) сме свидетели на едно тревожно явление - изораване, дисковане, и пр. (не съм наясно с точната терминология на операциите) на обработваемите земи, непосредствено сред прибиране на зърнените и маслодайни култури.
За опожаряването няма да споменавам, защото то вече е инкриминирано деяние (поне на книга).
По този начин се лишават от хранителна база и местообитание голям брой местни и мигриращи животински видове.
Пъдпъдъчите люпила не са укрепнали и при лишаването им от храна и местообитание няма да могат да извършат правилно подготовката за миграция. Незабавната обработка на почвата след прибирането на слънчогледа поставя същите затруднения пред гургулиците.
Не по-малко затруднения в изхранването изпитват яребиците, фазаните, гривяците, сърните и др.
Дори само в този аспект проблемът е сериозен. Числеността на животинските видове, пряко или непряко свързани в изхранването и местообитанието си със земеделските култури намалява все повече и повече с всяка изминала година. Тези промени в хранителната база (ранната обработка на площите), както и неблагоприятните климатични условия оказват огромен натиск върху популациите на тези видове.
Всички помним колко дивеч имаше, когато пшеницата се жънеше по-високо, оставаше слама и стърнищата оставаха до късна есен. На следващата година също.
Царевичните, слънчогледови и оризови ниви след жътвата им, също даваха подслон и хранителна база на птици и бозайници.
Другата, по-малка част на проблема е, че срещу таксите, които българските ловци внасят в Бюджета, очакват някаква възможност да упражняват любимото си хоби.
С огромно нетърпение очакваме откриването на лова на прелетен дивеч, само за да излезем на полето и огорчени да наблюдаваме изорани полета до хоризонта.
Да, хубаво е, че българското земеделие процъфтява - виждаме нови и мощни земеделски машини, но отлагането на изораването с месец-два не би могло да му навреди по никакъв начин.
Природозащитните организации разполагат с финансови ресурси и полагат големи грижи за наблюдение и охрана на някои видове водоплаващ дивеч и хищни птици, но са напълно безучастни към прелетните и местни видове, свързани чрез изхранването и местообитанието си със земеделските култури.
Земеделските стопани засяват есенниците чак в края на септември-октомври. Какъв би бил проблемът, оранта да се извършва тогава?
Много бих искал да предизвикам дискусия по въпроса, която да привлече вниманието на компетентни лица и институции и да се вземат решения и предприемат действия, които да бъдат от полза и на ловните (и неловни) животински видове, както и на ловците.
Вече поредна година (не мога да кажа коя подред) сме свидетели на едно тревожно явление - изораване, дисковане, и пр. (не съм наясно с точната терминология на операциите) на обработваемите земи, непосредствено сред прибиране на зърнените и маслодайни култури.
За опожаряването няма да споменавам, защото то вече е инкриминирано деяние (поне на книга).
По този начин се лишават от хранителна база и местообитание голям брой местни и мигриращи животински видове.
Пъдпъдъчите люпила не са укрепнали и при лишаването им от храна и местообитание няма да могат да извършат правилно подготовката за миграция. Незабавната обработка на почвата след прибирането на слънчогледа поставя същите затруднения пред гургулиците.
Не по-малко затруднения в изхранването изпитват яребиците, фазаните, гривяците, сърните и др.
Дори само в този аспект проблемът е сериозен. Числеността на животинските видове, пряко или непряко свързани в изхранването и местообитанието си със земеделските култури намалява все повече и повече с всяка изминала година. Тези промени в хранителната база (ранната обработка на площите), както и неблагоприятните климатични условия оказват огромен натиск върху популациите на тези видове.
Всички помним колко дивеч имаше, когато пшеницата се жънеше по-високо, оставаше слама и стърнищата оставаха до късна есен. На следващата година също.
Царевичните, слънчогледови и оризови ниви след жътвата им, също даваха подслон и хранителна база на птици и бозайници.
Другата, по-малка част на проблема е, че срещу таксите, които българските ловци внасят в Бюджета, очакват някаква възможност да упражняват любимото си хоби.
С огромно нетърпение очакваме откриването на лова на прелетен дивеч, само за да излезем на полето и огорчени да наблюдаваме изорани полета до хоризонта.
Да, хубаво е, че българското земеделие процъфтява - виждаме нови и мощни земеделски машини, но отлагането на изораването с месец-два не би могло да му навреди по никакъв начин.
Природозащитните организации разполагат с финансови ресурси и полагат големи грижи за наблюдение и охрана на някои видове водоплаващ дивеч и хищни птици, но са напълно безучастни към прелетните и местни видове, свързани чрез изхранването и местообитанието си със земеделските култури.
Земеделските стопани засяват есенниците чак в края на септември-октомври. Какъв би бил проблемът, оранта да се извършва тогава?
Много бих искал да предизвикам дискусия по въпроса, която да привлече вниманието на компетентни лица и институции и да се вземат решения и предприемат действия, които да бъдат от полза и на ловните (и неловни) животински видове, както и на ловците.
All we need is лов!!! ;-)
Публикувано 24.07.2012 - 14:28 PM
Дон Кикот написа на 24.07.2012 - 13:02 PM :
Уважаеми г-н Министър и представители на природозащитни организации,
респект . присъединявам се
Ако сполучи, сам се хвали; ако сбърка - хората му криви
Публикувано 24.07.2012 - 15:11 PM
И аз съм несъгласен с тази политика, НО да знаете, че това е продиктувано от евро дириктива... заради която нашите земеделци пребиат пари и земеделското министерство. Преди да пишете нещо позаинтересувайте се защо се прави... елементарно е колеги.
Аз я подкрепям но я формулирайте правилно.
АВЖЪЛЪКА Е КАТО СЕКСОЛЪКА, ПАДА... АМА ИМА БЛАСКАНЕ
Публикувано 24.07.2012 - 15:30 PM
За намаляването на дивеча в обработваемите площи,спомага и третирането на посевите с химикали.Което спомогна за намаляването на заека в полето и гургулицата.
Публикувано 24.07.2012 - 15:32 PM
HeSS написа на 24.07.2012 - 15:11 PM :
И аз съм несъгласен с тази политика, НО да знаете, че това е продиктувано от евро дириктива... заради която нашите земеделци пребиат пари и земеделското министерство. Преди да пишете нещо позаинтересувайте се защо се прави... елементарно е колеги.
Именно затова искам да започна дискусия, в която да привлека и природозащитни организации. Ако сте забелязали, техният глас се чува много по-добре от нашите и в Европа и у нас. Министерство на Земеделието и Храните също би трябвало да е брънка във веригата от Европа до земеделския производител.
И аз съм се интересувал защо го правят и разбрах, че го правят за да вземат субсидии. Какво пречи да ги вземат, като орат в края на септември, а не както правят сега - веднъж след жътва и още веднъж преди засяване.
Разказвали са ми, че в Германия след прибирането на царевицата оставят стъблата на полето чак до следващата оран.
Представяте ли си колко животни са благодарни за този жест? И ловци, разбира се.
Да, не разбирам от земеделие, но имам очи да видя, че това, което се върши е неправилно и води до прогресивно обездивечаване с всяка следваща година.
Да помислим за тези, които идват след нас!
Публикувано 24.07.2012 - 15:34 PM
Много добре,но дали някой ще вземе отношение по-въпроса До колкото знам,земеделците ги задължават след жътвата да изорат нивите си.Иначе,няма субсидии и това е от ЕС..Няма ли земеделци да споделят,кое,как ?
Публикувано 24.07.2012 - 15:38 PM
колега ти защо реши че е политика на европата - директива . европата дава пари точно за разораване на стърнищата след 30 мисля беше октомври но нашите хора не се интересуват . разоравят се защото в българия имаме най големите арендатори в целия свят с по над 200 000 дка . друго такова чудо никъде по света няма . затова сега в европарламента се готви една промяна относно финансирането по СЕПП да има таван от максимум 300 000 евро на година . защото до сега в българия имаше фирми които прибираха субсидии по над 24 милиона годишно . позаинтересувай се за мярка 214 от ПРСР, НАРЕДБА № 11 ОТ 6 АПРИЛ 2009 Г, раздел 3 и 5 и ще видиш за какво говоря . не влизай в води които са ти непознати и не се опитвай да бързаш да ме наричаш елемнатарен .
Ако сполучи, сам се хвали; ако сбърка - хората му криви
Публикувано 24.07.2012 - 17:19 PM
Дон Кикот написа на 24.07.2012 - 15:32 PM :
Именно затова искам да започна дискусия, в която да привлека и природозащитни организации. Ако сте забелязали, техният глас се чува много по-добре от нашите и в Европа и у нас. Министерство на Земеделието и Храните също би трябвало да е брънка във веригата от Европа до земеделския производител.
И аз съм се интересувал защо го правят и разбрах, че го правят за да вземат субсидии. Какво пречи да ги вземат, като орат в края на септември, а не както правят сега - веднъж след жътва и още веднъж преди засяване.
Разказвали са ми, че в Германия след прибирането на царевицата оставят стъблата на полето чак до следващата оран.
Представяте ли си колко животни са благодарни за този жест? И ловци, разбира се.
Да, не разбирам от земеделие, но имам очи да видя, че това, което се върши е неправилно и води до прогресивно обездивечаване с всяка следваща година.
Да помислим за тези, които идват след нас!
Много си прав колега!!От много време тръбим този проблем; но както винаги ни е слаба организацията.Според мен няма лидери които истински милеят за ловното дело и които сериозно да организират ловците за да може дазащитаваме интересите си.Подкрепям идеята ти; и дано не останат само писаници.Пздрави от отбора на Бретоните!!!!!
Публикувано 24.07.2012 - 17:32 PM
Колеги,темата наистина е много сериозна.С всяка година губим пъдпъдъка и гургулицата,поне е тенденция в моя ловен район и споредмен причините са същите споменати от КОЛЕГИТЕ.Въпреки,че голяма част от управляващите и арендаторите на земя са ловци този проблем е невидим за тях,те ловуват само на едър дивеч в часните стопанства и проблемите на истинските ловци обичащи лова на пернати въобще неги интересува .А ние след няколко години какво за какво ще откриваме лова през август?
Публикувано 24.07.2012 - 22:32 PM
По отношение на запитването на автора на темата защо се орат нивите толкова рано непосредственно след прибирането на реколтата арендаторите са продиктувани от това,че след тази оран целта е да се унищожат плевелните култури или поне да намалее пониквонето им,което е грешна теза.
Семената и корените на някои видове плевели са толкова устойчиви,че това което се прави не е решение на проблема.
От цялата работа от прелетните птици печелят само щъркелите непосредственно след оранта да търсят храна,което е моменттна ситуация...
Хранителната верига на другите миграционни птици се прекъсва по този начин и това довежда до липсата им.Не виждам защо точно природо защитниците трябва да имат отношение по този въпрос,тъй като освен с опъване на пари не вземат никакво реално участие са спасяване на животинските видове!!!...
Семената и корените на някои видове плевели са толкова устойчиви,че това което се прави не е решение на проблема.
От цялата работа от прелетните птици печелят само щъркелите непосредственно след оранта да търсят храна,което е моменттна ситуация...
Хранителната верига на другите миграционни птици се прекъсва по този начин и това довежда до липсата им.Не виждам защо точно природо защитниците трябва да имат отношение по този въпрос,тъй като освен с опъване на пари не вземат никакво реално участие са спасяване на животинските видове!!!...
Публикувано 25.07.2012 - 07:09 AM
До тук прочетеното се вижда, че оправия пак няма да има.
Но ще обяснили някой на нас ловците от полските дружини, какво ще правим на 11.08.2012г.
Към дата 22.07. половината ни ловна площ е изорана, а до 30.07. ще е другата половина. Ами той пъдпъдъка има още яйца, яребицата същои заека ще направи още едно кучило.
През нашето ловно поле минава прелета на пъдпъдъка и останалите прелетни птици към юга.
На всяко събрание на сдружението поставяме този въпрос за ранната оран и до там.
Напълно подкрепям създателя на темата, че така се унищожава дивеча.
И колеги молете се да вали дъжд, че тогава ще видити какво става с изораните площи.
Но ще обяснили някой на нас ловците от полските дружини, какво ще правим на 11.08.2012г.
Към дата 22.07. половината ни ловна площ е изорана, а до 30.07. ще е другата половина. Ами той пъдпъдъка има още яйца, яребицата същои заека ще направи още едно кучило.
През нашето ловно поле минава прелета на пъдпъдъка и останалите прелетни птици към юга.
На всяко събрание на сдружението поставяме този въпрос за ранната оран и до там.
Напълно подкрепям създателя на темата, че така се унищожава дивеча.
И колеги молете се да вали дъжд, че тогава ще видити какво става с изораните площи.
Публикувано 25.07.2012 - 09:57 AM
За арендаторите "Парата клати гората" , дреме им за дивеча ! За тях е важно да си вземат субсидиите , и чакай дружество и/или/ ловен съюз да вземе отношение - от умрял писмо . Ловните съюзи са за да им се плаща , те няма да си мраднът лоясалите задници за този проблем , най-много да измислят някоя нова такса. Единствено законови премени в стил " забранява се оранта и паленето на стърнища до .......... , с цел съхраняване биотопа на полезният дивеч . За престъпилите забраната няма да се изплащат субсидии " , ама едва ли ще го прочетем някога .
Пъдпъдъка намалява от година на година , гургулицата е на път да стане екзотика , но всяка година виждаме един и същ сценарий на водевилния спектакъл - доволни ръководители на дружинки и съюзи седнали на маса и платени писачи по списания и вестници словославещи ги .
А истината е една - ДИВЕЧА НАМАЛЯВА (но на кого му пука) !?!?!
Пъдпъдъка намалява от година на година , гургулицата е на път да стане екзотика , но всяка година виждаме един и същ сценарий на водевилния спектакъл - доволни ръководители на дружинки и съюзи седнали на маса и платени писачи по списания и вестници словославещи ги .
Публикувано 25.07.2012 - 11:56 AM
fen написа на 24.07.2012 - 22:32 PM :
Не виждам защо точно природо защитниците трябва да имат отношение по този въпрос,тъй като освен с опъване на пари не вземат никакво реално участие са спасяване на животинските видове!!!...[/b]
Аз пък виждам ... от известно време се шушука за забрана на пъдпъдъчият лов за определен брой години , 3 а защо не и 5 ( понеже така било в някои евро държави р'збираш ли ) и в момента се чудят как лекичко да ни го " мушнат " и да ти кажа приятелю .... и на "зелени" и на " Bird Life International" им дреме за птиците по нашите земи точно толкова , колкото и на "текезесарите " Никой не изучава и не следи популацията и движението на прелетните и не прелетните ни ловни и не птици , преписват и побликуват разни статики от преди 1944год.
Абе то та'а целата работа ми се чини като да е опипване , ама ....
Поздрави и м'но успешен сезон !
Вълкът козината си мени , но нрав - не !
Публикувано 25.07.2012 - 13:28 PM
Дон Кикот написа на 24.07.2012 - 13:02 PM :
Уважаеми г-н Министър и представители на природозащитни организации, Вече поредна година (не мога да кажа коя подред) сме свидетели на едно тревожно явление - изораване, дисковане, и пр. (не съм наясно с точната терминология на операциите) на обработваемите земи, непосредствено сред прибиране на зърнените и маслодайни култури. За опожаряването няма да споменавам, защото то вече е инкриминирано деяние (поне на книга). По този начин се лишават от хранителна база и местообитание голям брой местни и мигриращи животински видове. Пъдпъдъчите люпила не са укрепнали и при лишаването им от храна и местообитание няма да могат да извършат правилно подготовката за миграция. Незабавната обработка на почвата след прибирането на слънчогледа поставя същите затруднения пред гургулиците. Не по-малко затруднения в изхранването изпитват яребиците, фазаните, гривяците, сърните и др. Дори само в този аспект проблемът е сериозен. Числеността на животинските видове, пряко или непряко свързани в изхранването и местообитанието си със земеделските култури намалява все повече и повече с всяка изминала година. Тези промени в хранителната база (ранната обработка на площите), както и неблагоприятните климатични условия оказват огромен натиск върху популациите на тези видове. Всички помним колко дивеч имаше, когато пшеницата се жънеше по-високо, оставаше слама и стърнищата оставаха до късна есен. На следващата година също. Царевичните, слънчогледови и оризови ниви след жътвата им, също даваха подслон и хранителна база на птици и бозайници. Другата, по-малка част на проблема е, че срещу таксите, които българските ловци внасят в Бюджета, очакват някаква възможност да упражняват любимото си хоби. С огромно нетърпение очакваме откриването на лова на прелетен дивеч, само за да излезем на полето и огорчени да наблюдаваме изорани полета до хоризонта. Да, хубаво е, че българското земеделие процъфтява - виждаме нови и мощни земеделски машини, но отлагането на изораването с месец-два не би могло да му навреди по никакъв начин. Природозащитните организации разполагат с финансови ресурси и полагат големи грижи за наблюдение и охрана на някои видове водоплаващ дивеч и хищни птици, но са напълно безучастни към прелетните и местни видове, свързани чрез изхранването и местообитанието си със земеделските култури. Земеделските стопани засяват есенниците чак в края на септември-октомври. Какъв би бил проблемът, оранта да се извършва тогава? Много бих искал да предизвикам дискусия по въпроса, която да привлече вниманието на компетентни лица и институции и да се вземат решения и предприемат действия, които да бъдат от полза и на ловните (и неловни) животински видове, както и на ловците.
Страст за лов
Публикувано 25.07.2012 - 14:01 PM
Щирлиц написа на 25.07.2012 - 09:57 AM :
За арендаторите "Парата клати гората" , дреме им за дивеча ! За тях е важно да си вземат субсидиите , и чакай дружество и/или/ ловен съюз да вземе отношение - от умрял писмо . Ловните съюзи са за да им се плаща , те няма да си мраднът лоясалите задници за този проблем , най-много да измислят някоя нова такса. Единствено законови премени в стил " забранява се оранта и паленето на стърнища до .......... , с цел съхраняване биотопа на полезният дивеч . За престъпилите забраната няма да се изплащат субсидии " , ама едва ли ще го прочетем някога .
Ами цял живот ли ще караме така? Все да сме безгласни букви, все нищо да не зависи от нас...
Според мен чрез НЛРС може да се направят постъпки пред Министерство на Земеделието.
Колкото и противоречия да има между природозащитниците и ловците, не може ли да бъдат загърбени в името на животните?
Може да се влезе в контакт с тях и да се проведат поне някакви предварителни разговори и консултации, от които да стане ясно ще помогнат или не. Г-н Терзийски е човек с контакти и може да стане лице на тази инициатива. После да се създаде някаква група от квалифицирани специалисти, които да направят необходимото, за да се стигне до положителен резултат. Готов съм да помогна с всичко, което е по силите и възможностите ми.
Субсидиите пак да бъдат раздавани, просто обработката ще се отложи, без да се пречи на сеитбата.
Или пак се размечтах...?
Публикувано 25.07.2012 - 15:00 PM
Дон Кикот написа на 25.07.2012 - 14:01 PM :
Субсидиите пак да бъдат раздавани, просто обработката ще се отложи, без да се пречи на сеитбата.
И как си я представяш тази работа с отлагането на обработката без да се пречи на сеитбата , че нещо немога да се светна ?!
Публикувано 25.07.2012 - 15:10 PM
Публикувано 25.07.2012 - 15:39 PM
Дон Кикот написа на 25.07.2012 - 15:10 PM :
Помня разбира се , цяла България се ореше и се сееше а гъмжеше от пъдпъдък .
Та като сме я подкарали текезесарската тема .... чувал ли си за "почиващи" площи ?
Публикувано 25.07.2012 - 17:27 PM
Георги Петров написа на 25.07.2012 - 15:39 PM :
Дон Кикот написа на 25.07.2012 - 15:10 PM :
Помня разбира се , цяла България се ореше и се сееше а гъмжеше от пъдпъдък .
Та като сме я подкарали текезесарската тема .... чувал ли си за "почиващи" площи ?
Не, но вероятно става дума за незасети.
Публикувано 25.07.2012 - 19:48 PM
fen написа на 24.07.2012 - 22:32 PM :
По отношение на запитването на автора на темата защо се орат нивите толкова рано непосредственно след прибирането на реколтата арендаторите са продиктувани от това,че след тази оран целта е да се унищожат плевелните култури или поне да намалее пониквонето им,което е грешна теза.
Не за това се орат по-рано нивите, а за да могат арендаторите да вземат субсидиите си от ЕС, които се плащат за декар обработваема площ.Това е и причината да се разорава всяко свободно или пустеещо място, да се премахват укрития като храсти и други -СУБСИДИИ ОТ ЕВРОПА !
Освен това вече все по-малко се съдят поливни площи поради скъпите поливки които се налага да плащат земеделците на ВиК дружествата !
Всеки ловец знае, че нашия приятел Пътпъдъкът обича влажните места и се върти около поливни площи !
Трудно ще се намери консенсус със земеделците в това отношение, но ми се струва, че може да се ограничи законово, орането да се започва като откриват свинския лов или от първи октомври !
Сподели темата:
- (4 Страници)
- 1
- 2
- 3
- >
- Последна »