БГ Лов Форум: Правене на пещ и скара (барбекю) - БГ Лов Форум

Към съдържанието

  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можете да публикувате нова тема
  • Не можете да пишете в тази тема

Правене на пещ и скара (барбекю)

#1
Потребителя е офлайн   asasin18 

  • Новак
  • Pip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 2
  • Регистр: 20.04.09
Здравейте колеги,

решил съм да си направя външна пещ и скара тип барбекю, та искам да ви попитам има ли някакви чалъми който трябва да спазвам и изобщо ще мога ли да се справя сам или си трябва майстор.

мерси предварително са отговорите
0

#2
Потребителя е офлайн   Валери Стоилков 

  • Сребърен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • Виж галерията
  • Група: БГ Лов ГРИЗЛИ
  • Мнения: 973
  • Регистр: 14.12.08
Цитат(asasin18 @ Apr 20 2009, 18:25 ) <{POST_SNAPBACK}>
Здравейте колеги,

решил съм да си направя външна пещ и скара тип барбекю, та искам да ви попитам има ли някакви чалъми който трябва да спазвам и изобщо ще мога ли да се справя сам или си трябва майстор.

мерси предварително са отговорите


Колега, качвам снимка с вариант за скара и външна пещ. За скарата особени изисквания няма. Пещта е желателно да се направи по следният начин:
Зида се от 2 реда огнеупорни тухли. Това се прави с цел да могат да акумулират повече топлина. Желателно е отвън да се постави топлоизолация от минерална вата с плътност поне 100-110 кг. за един куб.м. Минималната дебелина на тази вата е 2 см. Тя се слага за да не изстива бързо пещта. Освен това трябва да предвидиш възможност димоотвода да се затваря, както и вратата отпред. Печенето става по следният начин:
Пали се силен огън в пещта и се подържа така поне 2 часа, за да се загреят добре стените. След това с една лопата се изгребва жарта, затваря се комина, слага се тавата с агнето или прасенцето вътре и след като затвориш вратата я замазваш с тесто. След около 4,5-5 часа уплътнени със студена ракия и разни мезета вадиш печеното от пещта и почвате същинската част.Това е.

Прикачени файлове




Айде, наслука и да не ви пука !
0

#3
Потребителя е офлайн   asasin18 

  • Новак
  • Pip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 2
  • Регистр: 20.04.09
колега идеата ми беше по скоро има ли някакви сътоношения на размера на пещта вътре както и ширичина дебелина на комина ?

иначе мерси за бързия отговор
0

#4
Потребителя е офлайн   Валери Стоилков 

  • Сребърен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • Виж галерията
  • Група: БГ Лов ГРИЗЛИ
  • Мнения: 973
  • Регистр: 14.12.08
Цитат(asasin18 @ Apr 20 2009, 19:51 ) <{POST_SNAPBACK}>
колега идеата ми беше по скоро има ли някакви сътоношения на размера на пещта вътре както и ширичина дебелина на комина ?

иначе мерси за бързия отговор

Размера на пещта отвътре си го определяш ти. За да гори добре се взимат в предвид отвора,размера на самата пещ и широчината и височината на комина. Тези параметри не ги знам с необходимата точност и затова не искам да те подвеждам. Понеже явно и ти не ги знаеш те съветвам да не правиш експерименти, а да потърсиш някой майстор, като преди това провериш какво и къде е направил за да не се ядосваш после.


Айде, наслука и да не ви пука !
0

#5
Потребителя е офлайн   brakoniera_68 

  • Бронзов Потребител
  • PipPipPipPip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 343
  • Регистр: 18.02.08
Цитат(BlackCLOUD @ Apr 20 2009, 19:33 ) <{POST_SNAPBACK}>
Колега, качвам снимка с вариант за скара и външна пещ. За скарата особени изисквания няма. Пещта е желателно да се направи по следният начин:
Зида се от 2 реда огнеупорни тухли. Това се прави с цел да могат да акумулират повече топлина. Желателно е отвън да се постави топлоизолация от минерална вата с плътност поне 100-110 кг. за един куб.м. Минималната дебелина на тази вата е 2 см. Тя се слага за да не изстива бързо пещта. Освен това трябва да предвидиш възможност димоотвода да се затваря, както и вратата отпред. Печенето става по следният начин:
Пали се силен огън в пещта и се подържа така поне 2 часа, за да се загреят добре стените. След това с една лопата се изгребва жарта, затваря се комина, слага се тавата с агнето или прасенцето вътре и след като затвориш вратата я замазваш с тесто. След около 4,5-5 часа уплътнени със студена ракия и разни мезета вадиш печеното от пещта и почвате същинската част.Това е.
Колега много хубаво ти е направено всичко само че комина трябва да е пред фурната(отвора)инак всичко друго ти е както трябва,огъня трябва да върти вътре и да излиза навън желателно е формата на пеща да е като купол да може огъня да "облизва"хубаво стените на пеща,аз мойта съм я изолирал с пясък и като и затворя входа държи топло около 48 часа,през това време може да се подгрява каквото е останало от агнето,ако е останало де biggrin.gif
0

#6
Потребителя е офлайн   Tonito 

  • УнИкАлЕн
  • PipPipPipPipPipPip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 1908
  • Регистр: 14.03.08
Цитат(asasin18 @ Apr 20 2009, 19:51 ) <{POST_SNAPBACK}>
колега идеата ми беше по скоро има ли някакви сътоношения на размера на пещта вътре както и ширичина дебелина на комина ?

иначе мерси за бързия отговор

зависи с колко тави с агънца ще я пълниш tongue.gif biggrin.gif
0

#7
Потребителя е офлайн   aruz 

  • Напреднал Потребител
  • PipPipPip
  • Група: БГ Лов ГРИЗЛИ
  • Мнения: 74
  • Регистр: 22.07.08
Колега тази камина я видях на една вила на Слънчев ден ,където бях на нова година.Камината е уникална има 3 пещи за по едно аганце и една скара.Останаха ми очите в това чудо. Не знам дали може да се нарече камина или пещ ама си е доста внушителна. И е правена с доста от онея зелените. tongue.gif
Поздрави.

Прикачени файлове


0

#8
Потребителя е офлайн   марин 72 

  • Напреднал Потребител
  • PipPipPip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 64
  • Регистр: 21.05.09
Цитат(asasin18 @ Apr 20 2009, 17:25 ) <{POST_SNAPBACK}>
Здравейте колеги,

решил съм да си направя външна пещ и скара тип барбекю, та искам да ви попитам има ли някакви чалъми който трябва да спазвам и изобщо ще мога ли да се справя сам или си трябва майстор.

мерси предварително са отговорите
обадими се на 0884556672 марин да ти обясня как се зида пещ

0

#9
Потребителят е онлайн   Васил Терзийски 

  • Платинен Потребител
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Виж галерията
  • Група: Root Admin
  • Мнения: 20332
  • Регистр: 17.02.08
Колеги, помогнете с чертежи и снимки... тази тема е много актуална за мен в този момент!!! huh.gif
Kамери в реално време от ДУ "Студен Кладенец": Live cams of Studen Kladenets
Ловни новини и статии: Начална страница на БГ ЛОВ
Решете: ТЕСТ ЗА КАНДИДАТ ЛОВЦИ
Гледайте ловни филми във БГ ЛОВ TV
Създайте своя имейл в mail.bglov.com БГ ЛОВ поща за Българските ловци
0

#10
Потребителя е офлайн   Halidon 

  • Новак
  • Pip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 4
  • Регистр: 19.08.08
Прикачен файл  PC070027.JPG (412.14K)
Брой сваляния: 1708Това е снимка от пеща(зад металната вратичка) в комбинация с барбекюто на моята 'ловна хижа".Външният зид на пеща е с итонг,вътрешният с огнеопорни тухли,а между двата зида кухината (7-10см)е запълненна с пясък. Облицована е с декоративни тухли. Размери нми е трудно да ти дам,но в пеща се събира тава 40/70 см.
Ето и няколко чертежа от форума на сайта "Направи си сам".
Имам други схеми, чертежи и снимки свалени от нета, ако има въпроси на лични.
Успех в начинанието cheers2.gif

Прикачени файлове


0

#11
Потребителя е офлайн   Драгомир Д. 

  • Бронзов Потребител
  • PipPipPipPip
  • Група: БГ Лов ГРИЗЛИ
  • Мнения: 236
  • Регистр: 08.12.08
Цитат(aruz @ Feb 20 2010, 00:54 ) <{POST_SNAPBACK}>
Колега тази камина я видях на една вила на Слънчев ден ...


Не само е внушителна, а и работи много добре. От опит знам.. cheers2.gif
0

#12
Потребителят е онлайн   old_hunter 

  • Сребърен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • Група: БГ Лов ГРИЗЛИ
  • Мнения: 683
  • Регистр: 21.04.09
Ето ви една от и от мен. Тази е италианска. В прекия смисъл. Щтракнах я в един двор в Пиза през мрежата. Един вид папарашка снимка. biggrin.gif . Не е в ловен стил, но е тертиплийска и атрактивна. А съдейки по термометъра за температурата на пещта - и функционална, както знаем италианците са си кулинари отвсякъде...

Поздрави и наслука!

Прикачени файлове


На дивеча не му пука колко бързо е минал куршумът, който не го е улучил.
0

#13
Потребителя е офлайн   vkusno 

  • Новак
  • Pip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 2
  • Регистр: 20.09.10
Момчета, първо няма ли кирилица за вас?
А сега малко история:Изолация се постига при три постановки:
1.Минималните разходи идват при вкопана пещ,която е един елементарен изкоп "ако сте в гората и ви се яде
еленско или заешко",подготвяте се с алуминиево фолио,запалвате огън в трапа, изчаквате изгарянето, разделяте наполовина жарта,като едната половина я изваждате отгоре,разпределяте равномерно останалата жар,полагате върху въглените слой поне 3 см зелена широколистна шума ,завитото с фолио месо"не забравяйте да го почерпите със сол и черен пипер и задължително на едно кило 2 супени лъжици уорчестър сос има го в метро,и 250 мл червено вино",пак 3 см шума и останалата жар и върху нея поне 10 см пръст.
Понеже знам ,че искате размери изкопа, трябва да е отвсякъде поне 15 см габаритно от парчето месо или
животното.
Заек 1ч
Два бута елен 2.5 ч
Всичко е пробвано.
2.Полувкопана пещ - за мераклии с тънки кесии.
Намирате си високо пластична глина-сигурно няма да стане, или обикновена глина и я обогатявате с шамот и пластелин за печене.Понеже ще ме питате за пропорции в разтвора,ще ви кажа ,че на усещане трябва да е
меко до толкова,че да се меси с усилие.Върху вкопана част,която се изолира с шамотни тухли - редовна зидария с шамот,не на калъч,понеже е за постоянно",поставяте една ламарина с очертанията на долната зидария и я подпирате,колкото да не провисне после с пясък оформяте върху ламарината вътрешните очертания на пеща-няма значение отношение отвор пещ - кумин защото кумина е изнесен пред отвора на пеща-задължително.Има изискване най-високата точка на отвора да е една трета от вътрешната височина на пеща-светло.Върху митият сух пясък полагате найлон и върху него минимум 10 см глина- аз препоръчвам и малко ф 6 .5 мм.Тънкият момент е да се стегне разтворът - тук ясно ,че ще пробвате като след седмица лекичко махате от пясъка и после следва изпичане.Първо лек огън от вътре ,после по силен и така до седмица всеки ден-важно е да не се изпуска за да не пие глината вода от въздуха.След тази седмица можете да печете всичко във фурната.В тази фурна се оставят малко въглени,за разлика от стационарната
за която ще си говорим утре,че ми се изписа писането.














0

#14
Потребителят е онлайн   old_hunter 

  • Сребърен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • Група: БГ Лов ГРИЗЛИ
  • Мнения: 683
  • Регистр: 21.04.09
Цитат(vkusno @ Sep 20 2010, 20:02 ) <{POST_SNAPBACK}>
Момчета, първо няма ли кирилица за вас?


Има... Защо питаш?

Поздрави и наслука!
На дивеча не му пука колко бързо е минал куршумът, който не го е улучил.
0

#15
Потребителя е офлайн   vkusno 

  • Новак
  • Pip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 2
  • Регистр: 20.09.10
Вярно, има....
Извинявам се.
0

#16
Потребителя е офлайн   lobo2 

  • Бронзов Потребител
  • PipPipPipPip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 196
  • Регистр: 07.09.10
Цитат(vater @ Mar 29 2010, 14:42 ) <{POST_SNAPBACK}>
Колеги, помогнете с чертежи и снимки... тази тема е много актуална за мен в този момент!!! huh.gif

Пещ се прави лесно и с майсторлък.Най-важното - комин не се прави!Представлява полукълбо.Първо се изгражда основата.Тя може да е със всякаква форма - куб,паралелепипед,цилиндър,многостен.Основата се запълва с речни камъни и между тях се поставя /насипва/морска сол.Най отгоре на основата се нареждат тухли - желателно е да са огнеупорни.После се намира центъра на основата и там се забива един пирон.За него се вързва канап с дължина колкото ще е радиуса на пещта.Започват да се редят тухлите.Обикновени единички тухли.Ако намериш огнеупорни още по-добре.Тухлите се спояват с огнеупорна пръст.Това вече е задължително.От вътре може и да не ги обмазваш с огнеупорна пръст,но от вън трябва да обмажеш пещта.Използуване на минерална вата ....За нашата пещ не сме използували. Трябва да предвидиш вратичка за пещта от удобно за тебе место.Размерите са според най-голямата тава която имаш в къщи или която смяташ в бъдеще да се купиш.Капака за вратичката може да буде метален или каменна плоча,ама последното си е изгъзица.
Опалване на пеща.Слагаш дърва и ги палиш.За подпалки може да се ползуват сухи борини,вестници но в никакъв случай наелони,гуми,нафти,бензини.Огънят се поддържа до достигане на нужната температура.Това се определя като се драсне с метален прът по стената на пеща от вътрешната страна- леко!Появят ли се искри,значи вече е готово.Тогава се изгриба жаравата и се слага тавата с печивото.Вратичката се замазва с тесто.Получи ли се дупка в пеща /от замазаното на вратичката/,печивото изгаря.Поради тази причина на истинската фурна комин не се оставя.Дано да съм бил полезен.
Огън ! Служба не остана !!
0

#17
Потребителя е офлайн   darvar 

  • Бронзов Потребител
  • PipPipPipPip
  • Група: БГ Лов ГРИЗЛИ
  • Мнения: 118
  • Регистр: 22.11.10
Здравейте колеги!!!
Пещ се прави много лесно от обикновенни тухли единички,но от плътните без дупки.Излиза много евтино ,защото се зида и маже с жълта пръст с добавена към нея малко сол.Комин няма ,над входа на пеща,след втория ред тухли започва да се засводява.Задължително за пеща е ,че трябва да има пиростии,трикраки стойки ,високи около 10-15 см върху които се слагат тавите.Същата пещ може да се направи от керемиди ,може и кръгла ,може и с правоъгълна форма.Опалва се задължително с дърва и когато устата/входа/ на пеща побелее е готава за слагане на тавите.Запушва се с ламарина и се измазва по краищата със жълта пръст. wink.gif

Прикачени файлове


0

#18
Потребителя е офлайн   slavi7103 

  • Новак
  • Pip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 1
  • Регистр: 17.02.11
приятели всичко което прочетох е чудесно но не можах да разбера как да направя куполната форма на пеща моля помогнете а при възможност приложете и снимки
0

#19
Потребителя е офлайн   красимир тодоров 

  • Новак
  • Pip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 3
  • Регистр: 24.01.11
Колега свода най лесно се прави като всеки изидан ред пълниш със пясък,така няма да паднат докато стегнат.Дано на съм ти бил полезен.
0

#20
Потребителя е офлайн   Стойко Божинов 

  • Новак
  • Pip
  • Група: БГ Ловци
  • Мнения: 7
  • Регистр: 28.12.09
И аз да покажа мойто барбекю и таблица с пропорциите които спазвах , за първи път правих такова нещо и затова се ръководих от тази таблица , която намерих в руски сайт :D
Дано да съм полезен

Прикачени файлове


0

Сподели темата:


  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можете да публикувате нова тема
  • Не можете да пишете в тази тема

4 Потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 4 гости, 0 анонимни