Имам ИЖ-18 в калибър 7,62х54R, конкретно аз съм си много доволен от карабината. За сега само е поразявала мишени, има много лек откат, дори двуцевката "рита" по силно. Не съм и правил туниг, стрелям с откритите мерни прибори. Най съм доволен от патроните на Новосибирския завод.
Спор няма , че за тези пари е добър компромис. Ще споделя някои мои виждания на базата на практиката в ремонта на тези оръжия.
- превъзходна цев
- поносими мерни прибори / не са достатъчно контрастни и при сумрак се сливат с мишенното поле/, но все пак на дистанции до 100 м работят добре.
- определено слаб приклад особенно за 308Win и 30-06, централния болт на приклада се саморазвива, а това довежда до клатене на приклада.
- тежка механика, прилагат се прекомерни усилия при взвеждане на УСМ, отключване и др.
- при леко и внимателно затваряне ключа на цевния блок не винаги изпълнява пълния си ход, а това е доста опасно при мощните калибри.
-къс и лошо изработен паралел за монтаж на оптически мерник.
- сравнително ниско тегло, което създава неудобства при работа с мощни патрони.
- вече имам 3 случая при които от предозиран барут в патрона /няма да правя "реклама" на производителите им/ се пука приклада, изкъртва се иглата от леглото, изкривява или се чупи оста на бойната пружина.
Но въпреки всичко това си е добра еднозарядна карабина от ниския клас и върши работа. На мен лично много ми допада в калибър 223 Rem.