Гласът на ловеца

Голям проблем - дивеча изчезва...

Трябва да се вземат спешни мерки срещу хората които, наричат себе си спортисти карайки ОФРОУД в ловните и горски райони, те пречат на дивеча да живее нормално в собствения си дом (гората). Практикуваики хобито си явно несъзнавайки как вредят на природата те прогониха дивеча във всички ловни райони разположени по южния склон на Софийска Стара планина (и не само там). На места където ровеха прасета да...

още

Начало » Страница » Нарезно оръжие » ПУШКАТА МАРЛИН 444

ПУШКАТА МАРЛИН 444

admin Публикувана от admin | 04.04.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Пушката Марлин модел 444 представлява голямокалибрена версия на пушката Марлин 336, която се зарежда с патрони .444 Марлин. Тя притежава стоманен оксидиран затвор, като дължината на цевта с нарези Ballard възлиза на 558 мм. Пушката има петзаряден тръбен пълнител, като полуложата и прикладът са изработени от качествен орех.
Общото качество на изработка на модела 444, както и на всички пушки на Марлин с лостово зареждане е добро. Прикладът с пистолетна ръкохватка и полуложата са с накатка. Към приклада е закрепен гумен амортизатор за задтилника. Откъм страната на цевната кутия няма ръкохватка за затвора, която да пречи на маневреността на пушката, което е ценно качество. За ловците, които предпочитат да използват още по-големи куршуми, на оръжейния пазар се предлагат почти идентични пушки. Сред тях можем да отбележим Марлин 1895 с калибри .45-70 и .450 Марлин.
Марлин модел 444 тежи около 4 кг с оптически прицел Weaver K4 Classic, като общата и дължина възлиза на 102см. Цевта на тази пушка е оборудвана с механични мерни прибори специално за тези, които предпочитат да ловуват като в добрите стари времена. Заключващият механизъм на предпазителя се намира в задната част на цевната кутия, а традиционното разположение на петлето може да бъде използвано за предотвратяване на случайното разреждане на пушката по време на лов.
Поради сравнително късата дължина, тази пушка не заема много място в автомобила. Освен това тя е идеална за лов на елени. Пушката е много удобна за продължителен лов, тъй като има плоска цевна кутия, средно тегло и дължина на цевта 56 см. Благодарение на своето тегло, тя е много устойчива по време на стрелба без опора.
Независимо от своето название, патронът .444 Марлин обикновено се използва с куршуми, диаметърът на които е равен на .429 инча. За .444 се предлагат три заряда фабрично производство. Със заряда Ремингтон Експрес е най-добре да се използват куршуми с тегло 240 г, при които началната скорост е равна на 720 м в секунда. Фирмата “Hornady” предлага два фабрични заряда .444 – заряд Lever Evolution и Light Magnum. За двата заряда са най–подходящи куршуми с тегло 265 г. Куршумът с тегло 265 г при заряд Light Magnum развива начална скорост 700 м в секунда. Неговата траектория ни дава максимална далечина на изстрела от 183 м, но трябва да се отбележи, че големият куршум бързо губи енергия. За да се получат най-добри резултати, по възрастен елен трябва да се стреля от разстояние не по-голямо от 90 м. Пушката Марлин модел 444 има поносим откат, по-малък, отколкото се очаква , особено при използване на патрони Ремингтън.

Източник: ИК НАСЛУКА

Темата в форума: КЛИК

Няма въведени коментари.