Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Ловен туризъм » Ловно стопанство Тъмраш

Ловно стопанство Тъмраш

vater Публикувана от vater | 09.10.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Ловно стопанство Тъмраш

България е сред безспорно  доказалите се ловни дестинации на Европа. Качеството на ловните трофеи, неповторимите природни дадености и тяхното разнообразие, съхранена природа и традиции, многократно връщат любителите на ловните преживявания в сраната ни.    
Ловно стопанство Тъмраш е сред тези места в България, в които попаднеш ли веднъж се  връщаш отново и отново. Качеството на ловното изживяване сред девствената природа, професионализма на екипа, уюта и отношението и разбира се  добрата кухня те подсещат, защо толкова обичаш лова!
Разположено е в централната част на Родопите, с ловна площ от 10 000 хектара  Надморската височина започва от 750м. /Момин мост на Тъмрашка река/ и стига до 1993 м. /връх Модър/.
Спокойствието и девствената природа пазят естествените местообитания на кафявата мечка, благородния елен, дивата свиня, глухара, дивата коза и сърната.
Богатството на ловната фауна е представено също от  елен лопатар, муфлон, вълк, лисица, заек.
За ловците са изградени комфортни и живописни  ловни чакала, каменни ловни заслони, прокарани са ловни пътеки и маршрути, съчетаващи удоволствието от различните видове лов и пълното уединение в дивата природа.

Ловно стопанство Тъмраш е изградено с частни инвестиции в планинската част и едноименния район на Държавно ловно стопанство Чекерица. Границите са  очертани от язовирите Въча и Кричим на запад и Лилковска река на изток.

В своята цялост ловното стопанство включва три взаимодопълващи се ловни участъка - части от някогашното ловно стопанство „Тракия”. В момента те са пример за успешното  развитие на проект в публично-частното партньорство в областта на ловния и алтернативен туризъм и опазването на природната среда.
Равнинната част на ловно стопанство Чекерица се намира в Пловдивското поле –ловен район „Чекерица - североизточно от долното течение на река Стряма, на 15 км. от гр.Пловдив и ловен район „Виница-Градина”, обхващаща части от двата бряга по поречието на река Марица. Ловните полета на Чекерица и Виница-Градина са общо около 5000 хектара. Надморската височина е от 100 м. до 250 м.
Възможностите за лов в Тъмраш, Чекерица и Виница-Градина включват благороден елен, глухар, дива свиня, сръндак, муфлон, яребица , фазан , заек , елен лопатар ,  както и всички прелетни ловни видове .
Тази разнообразна със своя ландшафт, различни надморски височини и видово многообразие територия от общо над 15000 хектара, дава неповторима в  България възможност  да се ловува целогодишно, както и да съчетае лов на едър и дребен дивеч в рамките на един ловен ден при коренно различни природни и метеорологични условия.

Възможностите за настаняване са:
- ловна хижа „Тъмръш”, разполагаща с две единични , две двойни стаи и самостоятелно студио, разположена на две планински реки и предлагаща неповторимо изживяване в сърцето на планинската част на стопанството.
- ловна резиденция”Чекерица”, разполагаща с два апартамента и четири двойни стаи  и ловен дом „Чекерица”с пет двойни стаи, разположена в равнинната част на  стопанството.

В ловно стопанство Тъмраш е на разположение също конна база, в която се развъждат приспособените за високопланински терени породи коне – Хафлингер и Арабо-Хафлингер, осигуряващи възможност за езда и провеждане на един уникален със своите допълнителни емоции ловен излет, както и на алтернативен и екологичен туризъм.
В сърцето на Тъмраш, където са останките от някогашното селище е създадена и се поддържа малка ферма, развъждаща и запазила племенно стадо от най-старата автохтонна порода крави в Европа  – Късорогото Родопско говедо. Гените на тази порода съществуват доказано  повече от три хиляди години. Характеризира се  с приспособимостта си към най-екстремни условия и високата масленост на млякото.
Тъмраш се гордее с отличната си национална  кухня, родопските си специалитети, както и дивечовите кулинарни съблазни от европейската кухня – всички приготвени от внимателно подбрани екологично чисти продукти от региона.

Контакт:
България, гр. София - 1000, " Т.И.Т. - Тихомир Трендафилов " ЕООД, Бул.”Васил Левски” №31
Тел.: +359 2 980 57 73, +359 888 410 454, 359 888 773 266
Факс: +359 2 980 53 82,
e-mail: tamrash@abv.bg
Web site: www.tamrash-hunting.com