Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Нарезно оръжие » ПУШКАТА МАРЛИН 444

ПУШКАТА МАРЛИН 444

admin Публикувана от admin | 04.04.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Пушката Марлин модел 444 представлява голямокалибрена версия на пушката Марлин 336, която се зарежда с патрони .444 Марлин. Тя притежава стоманен оксидиран затвор, като дължината на цевта с нарези Ballard възлиза на 558 мм. Пушката има петзаряден тръбен пълнител, като полуложата и прикладът са изработени от качествен орех.
Общото качество на изработка на модела 444, както и на всички пушки на Марлин с лостово зареждане е добро. Прикладът с пистолетна ръкохватка и полуложата са с накатка. Към приклада е закрепен гумен амортизатор за задтилника. Откъм страната на цевната кутия няма ръкохватка за затвора, която да пречи на маневреността на пушката, което е ценно качество. За ловците, които предпочитат да използват още по-големи куршуми, на оръжейния пазар се предлагат почти идентични пушки. Сред тях можем да отбележим Марлин 1895 с калибри .45-70 и .450 Марлин.
Марлин модел 444 тежи около 4 кг с оптически прицел Weaver K4 Classic, като общата и дължина възлиза на 102см. Цевта на тази пушка е оборудвана с механични мерни прибори специално за тези, които предпочитат да ловуват като в добрите стари времена. Заключващият механизъм на предпазителя се намира в задната част на цевната кутия, а традиционното разположение на петлето може да бъде използвано за предотвратяване на случайното разреждане на пушката по време на лов.
Поради сравнително късата дължина, тази пушка не заема много място в автомобила. Освен това тя е идеална за лов на елени. Пушката е много удобна за продължителен лов, тъй като има плоска цевна кутия, средно тегло и дължина на цевта 56 см. Благодарение на своето тегло, тя е много устойчива по време на стрелба без опора.
Независимо от своето название, патронът .444 Марлин обикновено се използва с куршуми, диаметърът на които е равен на .429 инча. За .444 се предлагат три заряда фабрично производство. Със заряда Ремингтон Експрес е най-добре да се използват куршуми с тегло 240 г, при които началната скорост е равна на 720 м в секунда. Фирмата “Hornady” предлага два фабрични заряда .444 – заряд Lever Evolution и Light Magnum. За двата заряда са най–подходящи куршуми с тегло 265 г. Куршумът с тегло 265 г при заряд Light Magnum развива начална скорост 700 м в секунда. Неговата траектория ни дава максимална далечина на изстрела от 183 м, но трябва да се отбележи, че големият куршум бързо губи енергия. За да се получат най-добри резултати, по възрастен елен трябва да се стреля от разстояние не по-голямо от 90 м. Пушката Марлин модел 444 има поносим откат, по-малък, отколкото се очаква , особено при използване на патрони Ремингтън.

Източник: ИК НАСЛУКА

Темата в форума: КЛИК