Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Рис бе открит изненадващо в Осоговската планина край Кюстендил

Рис бе открит изненадващо в Осоговската планина край Кюстендил

vater Публикувана от vater | 28.10.2012
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Рис бе открит изненадващо в Осоговската планина край Кюстендил

Рис бе открит изненадващо в Осоговската планина край Кюстендил, съобщи агенция „Стандарт Нюз“. Смятаният за изчезнал от този район животински вид бе уловен от окото на фотокапани. Те пък бяха заложени преди няколко месеца от еколозите от Българската фондация "Биоразнообразие".

Тя работи съвместно с Македонското екологично дружество и подкрепата на Франкфуртското зоологично дружество и "Про Натура", Швейцария. Целта на фотокапаните е да се установи какви животни обитават планината.

Според учените рисовете са изчезнали от Осогово още в началото на миналия век. Хранят се със сърни и появата им показва, че в Осогово вече има достатъчно плячка за тези хищници.

Скалният орел, сокол скитник и осоядът са сред останалите обитатели на планината, които са в книгата на защитените видове.

spekulanti.com

Рисът, наричан още евроазиатски рис (на латински: Lynx lynx), е хищен бозайник от семейство Котки. Той е представителят от семейството, живеещ сред най-северните ширини и обитаващ един от най-обширните ареали. Рисът е трети по големина хищник в Европа и същевременно най-едрата котка на континента. Единствено кафявата мечка и вълкът са по-едри, а иберийският рис и дивата котка са съответно два и четири пъти по-малки от него. „Пискюлите“ на върха на ушите, късата опашка и тяло, поставено на сравнително дълги и дебели крака, му придават интересен външен вид. Това обаче са част от приспособленията, даващи му предимство за успешен лов и оцеляване при сурови условия.

Рисът е животно, митологизирано от много народи. Древните гърци се възхищавали на острото зрение на голямата котка. „Ostrovid“ е името, с което някои западнославянски народи описват вида. Потайността и ловкостта на риса са другите му качества, които всявали респект у древните народи. Първите документирани сведения за наличието на рисове по българските земи са от 1862 г.[3] Дълго преди това обаче българите приемат това животно като нечисто, поради потайния хищнически живот и спорадичните нападения над домашния добитък.[4] След края на Втората световна война рисът изчезва от българската природа и е вписан като изчезнал вид в Червената книга на България (1985). Към началото на 21 век съществуват вече сигурни сведения за завръщането му по българските планини.

wikipedia.org