Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Оптики и бинокли » А Вие „простреляхте“ ли си бинокъла?

А Вие „простреляхте“ ли си бинокъла?

vater Публикувана от vater | 12.06.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

А Вие „простреляхте“ ли си бинокъла?

Сезонът за индивидуален лов на сръндак е в разгара си. През месеците преди брачния период ловците е редно да се фокусират върху селекцията на мъжките. Тя се извършва най-вече във възрастовите групи на едногодишните и младите сръндаци.

Определянето на възрастта в живо състояние не е лесна задача. Пропорциите и размерите на тялото, линеенето на зимната козина, степента на развитие на рогата и обелването на ликото им са все индикатори, които се вземат под внимание. Като поставим в уравнението предпазливостта на животните, склонността им да се придържат към места, обрасли с избуяла растителност, доближаването им, за да съберем правилната информация става изключително трудо.

Много ловци разчитат на оптичния си прицел, за да оглеждат животните „отблизо“. Това определено е вариaнт, когато се ловува чрез причакване от чакало. Когато обаче издебваме, константното вдигане и сваляне на оръжието с прицела не само изморява ловеца, а създава и препоставка да бъдем разкрити. Ето тук, като полезно средство, за наблюдение, се явява бинокълът.

Компактните дизайни на повечето модели позволяват пренасянето им навсякъде, например в подлакътника на автомобила. Набиращите популярност у нас нагръдници с калъфи предлагат още по-висок комфорт дори при активно движение.

За разлика от карабината с оптика, ловецът няма нужда от разрешително и бележка, за да излезе с бинокъла на разходка из ловната площ. Може да се използва постоянно, на всяко срещнато животно, от всеки вид, пол и възраст. Предлага възможност за детайлен оглед на дивеча. По този начин решенията, които ловецът взема са максимално информирани и обуславят доброто управление на дивечовите запаси.

„Прострелка“ на бинокъла

Бинокълът също има нужда от своеобразна „прострелка“, за да служи вярно. Макар и да излежда сравнително лесен за изполване уред, бинокълът също има нужда от индивидуална настройка към зрението на ползвателя. Сайтмарк предлагат няколко стъпки, които  ще ви помогнат, за да извлечете максимално чист образ.

Една от основните причини ловците и любителите на дива природа да отказват да ползват бинокли  е, че „...нищо не се вижда.“ или направо „...главата ме заболява от тях!“. Причините за това най-често се крият в неправилната настройка на един от четири важни показателя. Това са отстоянието на окото от окуляра, разстоянието между тръбите на бинокъла, диоптричната корекция и фокусът.

Отстояние на окото от окуляра

Като всеки оптичен уред, бинокълът също има определено очно отстояние от окуляра, за да виждате пълен и чист образ. Повечето модели бинокли са снабдени с регулиращи се гумени чашки, които освен, че блокират страничната светлина, служат и за правилно намиране на очното отстояние. В повечето случаи чашката трябва да бъде развита напълно за постигане на правилното отстояние от окото. Ако носите очила трябва да я оставите завита докрай.

Настройка на правилно разтояние между двете тръби на бинокъла

Зениците на очите трябва да са в една линия с кореспондиращите тръби на бинокъла. Тази настройка е лесна. Просто изберете недалечен обект, погледнете през бинокъла и движете двете тръби според разстоянието между очите. Нагоре за отдалечаване и надолу за доближаване. Целта е да започнете да виждате обекта в идеален кръг.

Настройка на фокуса и диоптричната корекция

Последните два показателя ще обединим, защото това се изисква за индивидуалната фина настройка на бинокъла. Следващите инструкции са приложими при бинокли с централен фокусен пръстен. С изключение на няколко модела, повечето бинокли на пазара разполагат с един централен пръстен за настройка на фокуса. Такива са и биноклите на Сайтмарк.

Започнете с лявата тръба, като погледнете с двете очи през бинокъла, покривайки дясната с дланта на ръката си или с капачка. След това завъртете централния фокусен пръстен, докато получите кристално ясен образ пред лявото си око. Без да докосвате централния фокусен пръстен преминавате на дясната тръба, като съответно затваряте лявата с капачката.

Дясната тръба се регулира с пръстенът за диоптрична корекция, непосредствено до гумента чашка на окуляра. Завъртате пръстена наляво или надясно докато получите кристален образ пред дясното си око. Накрая откривате и двете тръби на бинокъла, поглеждате с двете очи и с централния фокусен пръстен „избистряте“ образа. Вашият бинокъл вече е „прострелян“.

Как да изберем правилният бинокъл?

Сайтмарк предлага бинокли в най-търсените от ловци и любители на дивата природа увеличения:

•7х36 – Най-голямо зрително поле

•8х32 – Най-компактен модел

•8х42 – Универсален ловен модел

•10х42 – Ловен модел за открити местности

•12х50 – Предпочитан за наблюдение на птици

Не е тайна, че за ловците определящо за избора на бинокъл е представянето на уреда в условия на слаба светлина. Пропускливостта на светлина на един оптичен уред се определя от широчината на лъча светлина излизащ от окуляра или така наречената изходна зеница. Тя се определя, като се дели диаметъра на предната леща на увеличението на уреда (10х42 – 4.2мм). Изходната зеница трябва да кореспондира максимално в размерите си с тези на входната зеница – човешката, която от своя страна може да се разширява до около 7мм в условия на слаба осветеност.

Биноклите 8х42 предлагат оптималното съотношение между увеличение и големина на предния обектив и изходна зеница от 5.25мм (по-висока светлопроводимост) и затова са предпочитани от повечето ловци.  Друго предимство на 8х42 пред 10х42 е по-голямото зрително поле. Не на последно място с по-голямото увеличение ние увеличваме и неизбежните трептения на ръцете ни, което натурално влошава изображението през бинокъла. Ако ловувате в равнинен, открит район 10 кратното увеличение би било предимство, особено, ако използвате упора. 

Бинокълът Сайтмарк Solitude 8х42 е изграден на базата на системата от призми Bak-4, през която светлината преминава с минимално пречупване, осигурящо отлична пропускливост и компактен дизайн. Solitude е със здрав водоустойчив и прахоустойчив алуминиев корус, а запълването с азот го прави и защитен от изпотяване на лещите. 

За професионалните ловци, които ще използват бинокълът си всеки ден, Сайтмарк предлага и серията Solitude XD, която разполага с XD (Extra Low Dispersion) покритие на лещите, гарантиращо още по-ниска загуба на светлина поради разсейване.

Сайтмарк Solitude XD 8x42 бинокълът е тестван и препоръчан от North American Hunting Club – най-големият клуб на ловци - ентусиасти в Северна Америка. Уредът разполага с иновативен магнезиев мост, които е устойчив на корозия и допринася за издръжливостта на суровите условия сред природата, като намалява теглото.

Всички бинокли на марката Сайтмарк пристигат при потребителите в комплект с капачки за лещите, калъф, ремък за носене на врата и нагръдник. Заявката на производителя за здравина и качество е подкрепена с доживотна гаранция.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин