Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Болести по дивеча » Африканска чума по свинете (ASP): Трябва да имате предвид това при използване на ловните кучета по време на лов

Африканска чума по свинете (ASP): Трябва да имате предвид това при използване на ловните кучета по време на лов

vater Публикувана от vater | 20.02.2020
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Африканска чума по свинете (ASP): Трябва да имате предвид това при използване на ловни кучета по време на лов

ASP-вируси инфектирали диви свине остават по ловните кучета и оборудването. Ние ще Ви обясним как ще можете да ги отстраните.

Снимка 1: Замърсеното оборудване се слага на място в пластмасов чувал и вкъщи се почиства.

Причинителят на африканската чума по свинете (ASP) се предава в своя естествен район на разпространение, африканските страни южно от Сахара, между така наречените меки кърлежи и брадавичестите свине. Вирусът следователно е оптимизиран за това, да се разпространява ефикасно по-нататък чрез малко количество свине. Малко количество кървава слуз на ASP-заразена дива свиня съдържа много големи количества причинители на заразата. Може да си представим, че вирусът така да се каже се е захванал здраво за червените кръвни телца и се крие там.

Поради това всякакъв контакт с кръв представлява голям риск. Допълнително затруднение се крие и в това, че вирусът в кръвта, също и в сухата кървава слуз, остава дълго време (70 дни в кръвта при стайна температура) способен за разпространяване. Принципно вирусът е много устойчив в природата, което обаче не означава, че не може да бъде деактивиран. По-нататък следва да се посочат мероприятията, които водачите на кучета трябва да предприемат, за да не се превърнат в разпространители на вируса.

И така, почистете Вашето куче след сигнала за прекратяване на лова

Тъй като, особено при кучетата с тъмна козина, не може да се види кръвта, трябва винаги да се изхожда от това, че кучето носи със себе си най-малко една капка кръв на дива свиня и с това ASP-вирус. Важно е да се знае, че вирусът не може да се разпространява нито върху, нито в кучето и следователно не представлява инфекциозна опасност за самото куче. Но трябва непременно и задължително да се предотврати възможността, кучето да стане механичен разпространител на вируса и да пренесе вируса от ловния район. Кучето трябва да се измие основно още в района на лова и преди да влезе в своята клетка.

Снимка 2: Дори часове след контакт със застреляна свиня, териера още е покрит с кървава слуз.

Тест за заразяване

НЕОБХОДИМО Е ПОЧИСТВАНЕ!

Прясна свинска кожа с козина и глава бе полята с 200 ml кървава слуз. Тогава четири Парсън Ръсел териери бяха подтикнати да се нахвърлят върху кожата. Цялата процедура продължи две минути. След това кучетата залудуваха в снега съотв. претърсиха една малка горичка. Накрая бяха затворени в техните клетки. Два часа след това се виждаха червени оцветявания на козината. Това означава, че кучетата по време на лова и след това по време на пътуването към къщи не могат да се почистят сами от кръвта.

Водата и сапуна почистват ефективно

По принцип дори с няколко литра вода може да се постигне добър почистващ ефект. Тъй като вирусът притежава обвивка, която може да бъде атакувана и разбита с мека сапунена пяна или също така с шампоан за кучета, то използването на такива субстанции подпомага и усилва значително крайния ефект. Препоръчва се за операцията да има предварително подготвени няколко литра вода, нормален шампоан за кучета, сухи и чисти кърпи както и една торба за напъхване на заразените кърпи и други предмети (каишка, нашийник или нагръдник, жилетка, нашийник с уред за определяне на местоположението и др.).

Така кучето може да се измие основно (замърсяванията да се отстранят ръчно, особено по лапите и долната челюст) и да се подсуши. Кърпите заедно с останалите предмети от оборудването на кучето се напъхват в торбата и могат вкъщи да се изперат в пералната машина при 60° С и при необходимост да се използват отново. Едва тогава (влажното) куче може да се затвори в неговата транспортна клетка, която го предпазва от течението по време на пътуването.

Това убива вируса със сигурност

ASP-вирусът може със сигурност да се деактивира напр. чрез горещина, киселини, основи и разтворители. В зависимост от матрицата (т.е. кръв, слуз, съдържание в червата), в която се намира вирусът, той може да бъде умъртвен дори при умерени температури: при 60 до 70° С в рамките на около 30 минути вирусът се деактивира. Също така поставен в среда с рН-стойност 4 или по-ниска или 10 и по-висока той относително сигурно се деактивира.

Снимка 3: Полепналите по защитната жилетка вируси могат със сигурност да бъдат умъртвени във фурната.

Една добра комбинация е например почистването с четка на повърхностите, които са достъпни и могат да бъдат измити с гореща вода и сапунена пяна. По този начин вероятността за предаване на вируса пада до нула. Продължително цветно изпиране (60° С) с нормален или фин перилен препарат води също така до сигурно деактивиране на вируса.

Също така при програма за пране при 40° С се осъществява много добро редуциране на вирусното натоварване. От друга страна, специални дезинфекциращи средства са необходими само тогава, когато съответните текстилни материали не издържат на високи температури. В този случай трябва да се съблюдава съответната инструкция за използване относно вирусоцидното действие на препарата върху обвити с обвивка вируси. В тази връзка трябва също така да се помисли за това, че след първото появяване на ASP в застрашения район и в буферната зона по възможност трябва да се използват такива материали, които могат добре да се почистват.

Да се почистят също така нашийника, GPS и жилетката

Снимка 4: GPS-предавателя върху нашийника или каишката могат да се почистят много добре в гореща сапунена пяна.

Какво се случва с другите предмети от оборудването, които се намират върху кучето и които поради свойствата на материала, от който за направени, не могат да бъдат сложени в пералната машина нито пък са достъпни за почистване с четка и сапунена пяна?

Кожени нашийници / каишки:Тези материали могат след грубо повърхностно почистване могат да се пъхнат за 30 минути при температура от 70 ° С в конвекторната фурна.

Предпазни жилетки срещу удари: Най-напред трябва да се изясни с производителя дали и при какви температури жилетката може да се сложи в пералната машина. Ако това е възможно, трябва да се действа аналогично на описания по-горе начин на действие. Принципно се препоръчва предварително грубо почистване в сапунена пяна. Ако жилетката не може да се изпира в перална машина, то тя след предварителното почистване трябва да се потопи в дезинфекционен разтвор съгласно указанията на производителя. Принципно е възможно също така многочасово потапяне в оцетен воден разтвор, но поради миризмата този начин на действие по възможност не следва да се практикува.

Уреди за засичане на местоположението и нашийници: По правило те са с лесни за почистване и дезинфекциране повърхности (освен например Cordura). Почистване с четка, евентуално с универсален почистващ препарат „Есихрайнигер“ (Essigreiniger) е напълно достатъчно.

Информация

КОЛКО ИНФЕКЦИОЗНА Е КРЪВТА

Ако една капка кръв съдържа около 3,25 милиона червени кръвни телца и са налице 10 до 1 000 вируса в едно червено кръвно телце, може чрез едно сравнение да се добие представа за измеренията на големината и количеството. Ако едно кръвно телце би било голямо колкото една футболна топка и ако едно футболно игрище би било изцяло покрито с футболни топки, то това биха били 148 750 футболни топки за едно игрище. Едва когато 21,85 футболни игрища бъдат напълно покрити с футболни топки, биха се получили тези 3,25 милиона топки, които представляват броя на червените кръвни телца в една капка кръв. Ако топките бъдат наредени на пластове една върху друга, това би представлявал един паралелепипед с площта на едно футболно игрище (това са 105 х 68 м) и височина от 4,82 м. Дори ако има само 10 вирусни частици в едно червено кръвно телце, то тогава би следвало да се очакват 32,5 милиона вирусни частици в една капка кръв.

Снимка 5: Кучето следва да се измие основно с вода и шампоан за кучета още в района на лова.

След лова се търсят чистачи

Водачите на кучета трябва още в района на лова да се почистят предварително, да се преоблекат и по-специално да се внимава за това, върху техните обувки да няма полепнал инфекциозен материал. Необходимо е да има втори комплект облекло и обувки.

Почвата в гората и тресавищата е с много ниска рН-стойност (~ рН 4). В тази кисела среда вирусът не може да се разпространява. При експерименти досега не се е удало вирусът от проби на такива почви да се изолира. По съвсем друг начин изглежда ситуацията в много песъчливи райони. Относно това, дали следва да се извърши съответно действие за редуциране на вируса, трябва винаги да се извършва съгласуване с местните служби.

Автори: Д-р Бено Нотхелфер и Д-р Сандра Бломе (Фридрих-Льофлер-Институт)

Превод: БГ ЛОВ

Копирането забранено!

Четете още: БОЛЕСТИ ПО ДИВЕЧА

Абонамент за бюлетин