Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Страница » Болести по дивеча » БАБХ информира ловците: Инфлуенца по птиците (Avian Influenza, Птичи грип)

БАБХ информира ловците: Инфлуенца по птиците (Avian Influenza, Птичи грип)

vater Публикувана от vater | 29.12.2016
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

БАБХ информира ловците: Инфлуенца по птиците (Avian Influenza, Птичи грип)

При откриване на болни или мъртви птици се обадете на: 0700 122 99 или 112

Във връзка с констатирани огнища на болестта „Инфлуенца по птиците“ и бързото разпространение на болестта, публикуваме информация за заболяването и мерки за безопасност. Гражданите могат да подават сигнали за болни или мъртви птици в цялата страна на спешния телефон за сигнали на Българска агенция по безопасност на храните – 0700 122 99 или на спешната телефонна линия – център 112, където сигналите за диви птици ще бъдат предавани в дежурния център на Изпълнителна агенция по горите.

Инфлуенца по птиците (Avian Influenza, Птичи грип)

Информация за ловците

Птичият грип е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите птици, характеризиращо се с тежки неврологични нарушения, кръвоизливи по различните органи и системи, увреждания в дихателната система, което може да доведе до 100% смъртност при домашните и диви кокошеви.
Веднъж проникнала на дадена територия болестта нанася пагубни икономически и стопански загуби за птицевъдството и ловното стопанство.
Българският ловец следва стриктно да спазва мерки за безопасност при лов на пернат дивеч и боравене с диви птици!

Как се разпространява
Дивите водоплаващи птици са резервоар на вируса в природата. При сезонните миграции те участват в разпространението на болестта в отделните държави и континенти.
Те са основен източник за зараза за домашните птици, чрез директен контакт около водоемите и влажните зони, както и индиректно чрез фекалиите съдържащи високи концентрации на вируса.
Един от пътищата за разпространение на заболяването е неправилно обезвреждане на отпадъците при оползотворяването на пернат дивеч.

Как да разпознаем болестта при дивите птици
При дивите патици и други водоплаващи птици вирусите на инфлуенцата се намножават в слаба степен като не предизвикват видими клинични признаци.
При фазаните и други диви кокошеви птици високопатогената инфлуенца причинява много висока заболеваемост и смъртност които и могат да достигнат 100%. В тези случаи са характерни кръвоизливи и некротични процеси по вътрешните органи, подуване на главата, врата и краката, некоординирани движения, парези, диария и смърт.
Досега в България смъртност от инфлуенца е наблюдавана при лебеди, пеликани и чапли.
Всеки случай на висока смъртност при диви птици, както и такива с некоординирани движения следва да се счита за съмнение за птичи грип.

Мерки които следва да бъдат спазвани от ловците
• Незабавно уведомяване на официален ветеринарен лекар за всяка висока смъртност при диви птици и констатиране на птици с некоординирани движения.
• Незабавно уведомяване на официален ветеринарен лекар за всяко изменение от нормалния вид на вътрешните органи при първичната обработка на отстреляния пернат дивеч.
• Стриктно спазване на лична хигиена при боравене с трупове на пернат дивеч.
• Стриктно взимане и предоставяне на проби за изследване (цял труп на птица), съгласно инструкции от официален ветеринарен лекар.
• След първичната обработка на отстреляния пернат дивеч, обезвреждане, чрез загробване или изгаряне на перушина, черва и други отпадни продукти. В никакъв случая такива странични продукти не бива да бъдат оставяни в природата или дворовете, тъй като те могат да бъдат потенциален резервоар и източник за зараза.
• Стриктно спазване на инструкциите и сътрудничество с Българската агенция по безопасност на храните.

БАБХ

Изпратено на БГ ЛОВ от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)