Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Болести по дивеча » БАБХ разпореди максимален отстрел на дивите свине

БАБХ разпореди максимален отстрел на дивите свине

vater Публикувана от vater | 11.11.2016
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

БАБХ разпореди максимален отстрел на дивите свине

Българската агенция по безопасност на храните налага превантивни мерки, за да не се допусне появата на Африканска чума по свинете (АЧС) у нас, предаде БГНЕС. Болестта на е опасна за хората, но нанася големи икономически загуби, предупредиха от БАБХ.

ВНИМАНИЕ! Опасност от проникване и разпространение на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) в България

Разпореждания са пратени до областните дирекции по безопасност на храните в София, Видин, Русе, Добрич, Бургас и Варна. Съвместно с „Гранична полиция“ те трябва да засилят контрола в пристанища и граничните пунктове на личния багаж на пътниците, идващи от страни, в които е установена АЧС.

Такива страни засега са Естония, Латвия, Литва, Полша, Молдова. Украйна, Беларус, Русия.

Ще се проверява за суровини и храни от животински произход, които не са претърпели термична обработка и биха могли да пренесат вируса на АЧС. Такива продукти ще бъдат конфискувани и унищожавани.

БАБХ е разпоредила да бъдат подробно информирани за опасността съответните кметове и хорта, отглеждащи свине. Особено внимание се обръща на задължението при съмнение за заболяване или смъртност, незабавно да се информира ветеринарен лекар. Засилва се и контролът на движението на домашни свине.

Въвежда се и засилен контрол върху гъстотата на популацията диви свине в страната. Особено внимание се обръща на общините по поречието на Дунав и на островите по реката, общините в област Силистра и Добрич по сухоземната граница с Румъния.

Същото важи и за общините със стада източнобалкански свине в областите Бургас, Варна и Шумен, където е разпоредено максимално редуциране на популацията диви свине. Ловът трябва да се извършва без да бъде застрашен биологичният вид.

ВИЖТЕ ПРОМОЦИИТЕ В БГ ЛОВ МАГАЗИН

Ловците трябва незабавно да информират официален ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, промяна на здравния статус, поведението и/или изменение от нормалния вид на вътрешните органи. Трябва да се предоставят проби от дивите животни.

След първичната обработка на отстреляните диви свине, трябва да се обезвредят - чрез загробване или изгаряне - кожата, карантията и други странични и отпадни продукти.


dir.bg

Припомняме, че още на 2 ноември БГ ЛОВ публикува за опасността: ВНИМАНИЕ! Опасност от проникване и разпространение на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) в България

Абонамент за бюлетин