Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Болести по дивеча » БАБХ срещу африканската чума с приложение за смартфон

БАБХ срещу африканската чума с приложение за смартфон

vater Публикувана от vater | 14.01.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

БАБХ срещу африканската чума с приложение за смартфон

Българската агенция по безопасност на храните ще се бори с африканската чума по свинете чрез приложение за смартфон. Това стана ясно на провелата се междуинституционална среща, инициирана от дирекция Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите към Агенцията. В нея участваха представители на Изпълнителна агенция по горите към Министерството на земеделието, храните и горите и ловните съюзи.

Акцент на срещата беше представянето на модул "Лов" - приложение за смартфони, чрез което се набират необходимите данни за отстреляни диви свине и взетите от тях проби. Мобилното приложение е разработено по поръчка на БАБХ.

Очаква се то значително да облекчи процеса по обработването на данните за отстреляните диви свине и да даде възможност на ловците да виждат дистанционно резултата от изследването на изпратените проби. Това ще съкрати срока от изпращане на пробата до получаване на резултат. Повече няма да е нужно да се изпращат писма на хартиен носител, тъй като информацията вече ще бъде достъпна онлайн.

На срещата се обсъди и епизоотичната обстановка в страната и в Европа и беше отбелязано, че са необходими още по-засилени мерки за овладяване на разпространението на африканската чума по свинете в страната.

Областният управител на Русе иска удължаване на лова на диви свине заради африканската чума (видео)

Обучителен семинар за ловци на тема: Африканската чума по свинете и др. актуални болести по дивеча (ВИДЕО)

Абонамент за бюлетин