Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Беларус обвинява Полша, че застрашава европейските бизони

Беларус обвинява Полша, че застрашава европейските бизони

vater Публикувана от vater | 16.03.2023
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Беларус обвинява Полша, че застрашава европейските бизони

Беларус обвини Полша, че застрашава оцеляването на популациите им от зубри (европейски бизони) с издигането на ограда между двете страни насред местообитанието на животните, предаде Франс прес.

Варшава отхвърли обвиненията.

Европейският бизон, изчезнал от дивата природа заради обезлесяване и лов, а след това и след Първата световна война, е спасен след създаването през 1923 г. - точно преди 100 години, на стратегия за спасяване на вида благодарение на няколко десетки индивида, които живеят в плен.

Въведени отново през 50-те години на миналия век в Беловежката гора, простираща се на териториите на Беларус и Полша, зубрите, които според Беларус в наши дни живеят там, са около 1400.

Започналото през 2020 г. изграждане на гранична ограда от страна на Полша, на фона на силно геополитическо и миграционно напрежение, обаче пречи на животните да се движат и размножават свободно. Това според Минск увеличава риска от кръвосмешение и застрашава оцеляването на животните заради ограничения им генетичен фонд.

"Действията на Полша във връзка с издигането на ограда на границата с Беларус отново застрашават съществуването на европейския бизон. Изкуствените прегради неминуемо ще доведат до изолиране на групите и изчерпване на генетичния фонд", посочват от беларуското външно министерство, като отбелязват, че при зубрите вече се наблюдава силно намалено "генетично разнообразие" заради малкия брой животни, от които произлизат.

Говорителят на полското външното министерство Лукаш Яшина отхвърли тези твърдения. "Това е безпочвен е опит за манипулиране на фактите", каза той, допълвайки, че оградата не представлява никаква заплаха за популациите на зубрите.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

Абонамент за бюлетин