Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Ловците са стражи на природата

Ловците са стражи на природата

vater Публикувана от vater | 06.05.2015
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Ловците са стражи на природата

62-ра Генерална асамблея на CIC - Правец 2015

Бернар Вала, генерален директор на Световната организация за опазване здравето на животните (OIE)

Много се радвам, че Международният съвет по лова и опазване на дивеча реши да избере за основна тема на своята Генерална асамблея заболяванията по дивите животни и опасностите за човека от тях. В OIE членуват 80 държави, а тук в България е нашият офис за цяла Източна Европа с представител проф. Белев.

Нашата организация се занимава с подобряване здравето на дивите животни и благоденствието на природата като цяло. Ние имаме задължението към нашите държави-членки да ги уведомяваме за всички заболявания по животните, имаме глобален сървър, където се събира цялата информация от всяка точка на света, и публичен сайт в интернет, на който предоставяме събраната информацията на всички страни. Също така събираме информация за научните постижения, засягащи контрола и превенцията върху заболяванията. Име 300 референтни центрове по целия свят и мандат от Световната търговска организация да предприемаме мерки по предотвратяването на трансферите на животински продукти, за които има съмнение, че са заразени. Имаме задължението да подобряваме здравето на всички животински видове и да насърчаваме солидарността между държавите-членки, като убеждаваме развитите страни да подкрепят развиващите държави, за да могат те да изпълняват високите стандарти на OIE.

Задължение на нашата организация е да наблюдава нововъзникващи заболявания по животните, които са поне по 5 на година. 60% от известните човешки патогени са от животински произход. Всяка криза, предизвикана от заболяванията по животните струва милиарди долари, само известният на всички птичи грип е причинил щети за 30 млрд. Наскоро имахме криза в Африка от болестта ебола, която се предава от прилепите на маймуните и от там на ловците, които ги отстрелват, и тя буквално срина икономиките на няколко африкански държави.

Факторите, който благоприятстват предаването животинските болести върху хората са туризмът и търговията, както и консумацията месото от диви животни. Тук трябва да отбележа, че употребата на дивечово месо е индустрия за милиарди долари, само в САЩ говорим за 76 млрд.

Антракс, бяс, туберколоза по говедата, бруцелоза, свински и птичи грип, африканска чума по свинете са основните заболявания, които в наши дни преминават от дивите животни към питомни, човека и обратното. Всички си спомнят, че през последната година европейските държави пострадаха от разпространението на африканската чума по свинете. В Африка свинете до голяма степен са резистентни към вируса, но европейските популации от диви свине и стопанските животни пострадаха жестоко. Заболяването тръгна през 2007 г. от Армения, чрез храна за свинките ферми и неспазването на ветеринарните норми, но се разпространи из континента чрез дивите свине и тяхното придвижване. Тогава OIE организира за първи път среща с представители на ветеринарните служби на 54 държави от Европа, като бяха привлечени и държавни институции от засегнатите страни. Със съдействието на CIC на тази среща бяха поканени и ловните организации, за да сътрудничат на ветеринарните специалисти.

Дивата природа е наследство на цялата планета и специалистите по биоразнообразието и ловците играят много важна роля за нейното опазване и здравословно състояние. Ловците могат да постигнат тесен контакт с обществото и да предават посланията на здравните организации. Ловците са стражи на природата и трябва да бъдат защитници на общественото здраве.

списание "Лов и риболов"

Ловците коментират: Форум БГ ЛОВ

Абонамент за бюлетин