Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Бобър е забелязан в Дунав край Долни Вадин (Видео)

Бобър е забелязан в Дунав край Долни Вадин (Видео)

vater Публикувана от vater | 18.05.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Бобър е забелязан в Дунав край Долни Вадин (Видео)

Рибари забелязаха бобър в река Дунав, край село Долни Вадин в неделя. Появата на бобър в България е доста интересно явление, защото според научните изследвания повече от век и половина това животно е изчезнало от страната ни. През 2020 година година обаче научната общност съобщи за първи наблюдения на евразийски бобър при обход на една от защитените зони в Северна България. За срещата си с бобъра разказва Владислав Василев, който е направил видео с плуващото животинче:

"Въпросната случка е от неделя сутринта. Ние с брат ми излязохме да се поразходим малко с лодката по реката. На прибиране изкарахме лодката на нашата лодкостоянка. Имаше доста рибари на Дунава и едно от момчетата извика изведнъж - вижте, някаква видра плува във водата. Погледнахме и първоначално помислихме, че наистина е видра. Мина край нас и дори хвърлихме 1-2 малки камъчета да му привлечем вниманието, но тя не ни отрази и ние решихме да се качим на лодката и да отидем да я проследим, и да видим за какво животно точно става дума. То беше доста голямо и според нас не беше видра. Когато го доближихме останахме много учудени. Тя ни допусна някъде на 1 метър от нея и когато се гмурна, видяхме, че опашката ѝ не беше на видра. Тя беше като плавник и на нас ни стана ясно, че е бобър. После се поинтересувахме и разбрахме, че бобри в България не е имало от 150 години. Привлече вниманието на цялото крайбрежие, защото имаше доста рибари, но ние бяхме единствените, които влязоха с лодката да го проследим. След това много хора се струпаха да гледат. Но дали ще имаме късмет да го видим отново, не се знае."  

Не се знае точно кога е изчезнал бобърът в България. Достоверна информация за последното му местообитание дават скелетни останки от археологически разкопки от 1750-1850 г. През последните години европейските бобри са реинтродуцирани (повторно въведени) в Румъния и има вероятност да е дошъл оттам.

Абонамент за бюлетин