Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Бракониери убиха и обезглавиха дива коза за трофей в Пирин

Бракониери убиха и обезглавиха дива коза за трофей в Пирин

vater Публикувана от vater | 08.09.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Бракониери убиха и обезглавиха дива коза за трофей в Пирин

Убийството на дива коза като защитен вид се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лв.

Служители на Дирекция „Национален парк Пирин“ проверяват случай с намерена мъртва дива коза на територията на парка. На 6-ти септември 2022 г., в социалните мрежи /фейсбук/ е публикувана снимка на убита дива коза и информация, че тялото е намерено в района на седловина Премката, (между вр. Кутело и вр. Вихрен), на територията на Национален парк „Пирин“.

На територията на Национален парк „Пирин” е извършено поредното демонстративно и безпрецедентно бракониерство на дива коза, който е защитен вид дивеч.

Служители на Дирекция „Национален парк Пирин“ са извършили проверка на терен на 7 септември по подадения сигнал и са установили в непосредствена близост до туристическа пътека мъртва женска дива коза, която е обезглавена. Своевременно са информирани Районно полицейско управление – Банско и Окръжна прокуратура Благоевград. По разпореждане на разследващия полицай в момента се извършват действия по сваляне на трупа на животното и предаването му за извършване на експертиза.

Входната рана по тялото показва, че животното е застреляно с карабина, а отрязаната глава е доказателство за намерението да бъде ползван единствено трофея, а не и месото. Това подсказва, че убийците са материално обезпечени и тяхна цел са рогата. По думите на открилите трупа алпинисти разрезът е направен изключително прецизно и гладко. Предполага се, че убийството на дивата коза е извършено по тъмно от лица, подпомагани от местни хора, предаде НЛРС.

Дивата коза (Rupicapra rupicapra) е вписана в Червената книга на България, с природозащитен статус в България: застрашен подвид (EN) – Еndangered. Дивата коза – Rupicapra rupicapra  е екземпляр от вид по приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие, за който се прилагат разпоредбите от Наказателния кодекс, който гласи: „Който законно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от Европейски или световно застрашени диви гръбначни животни , се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба от 5 000 до 20 000 лв.

Дивата коза е вписана в Червената книга на България, с природозащитен статус в България на застрашен подвид

Всички посетители на Национален парк „Пирин”, свидетели на нарушения на територията на парка, могат да сигнализират на следните телефони:

Дирекция „Национален парк Пирин”, „Зелен“ телефон – 0898779942 и тел.: 074988204

ПУ „Вихрен” – гр. Банско, тел.: 0899 866 402

ПУ „Баюви дупки ” – гр. Разлог, тел.: 0899 866 404

ПУ „Каменица“ и „Трите реки“– гр. Сандански, тел.: 0884 484 846

ПУ „Синаница” – гр. Кресна, тел.: 0899 866 430

ПУ „Безбог” – гр. Добринище, тел.: 0899 866 410

Абонамент за бюлетин