Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Бракониери убиха зубър с копие, кучетата им го поставили в ступор

Бракониери убиха зубър с копие, кучетата им го поставили в ступор

vater Публикувана от vater | 30.03.2021
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Бракониери убиха зубър с копие, кучета им го поставили в ступор

Бракониери убили зубъра с копие, като преди това 15 агресивни кучета от породите Дого Аржентино, Кангал и Питбул, постали в ступор животното.

Подробности за касапницата разказаха на пресконференция окръжният прокурор Тихомир Тодоров и директорът на ОД на МВР в Разград старши комисар Константин Костов.

ВИДЕО ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА

Бракониерският лов е станал събота, в територията на Държавното ловно стопанство „Воден-Ири Хисар“, в землището на село Черковна. Бракониерите са били трима – от Дянково. Единият от тях дългогодишен служител на резервата „Воден“. Тъкмо той пробол с копие ужасения женски зубър, след като преди това специално обучените кучета го парализирали от страх. Копието било направено специално за подобни случаи: от много здраво дърво с монтирано на върха двустранно заточено метално острие /като кама/. „Представяте ли какъв здрав човек е държал копието, щом е успял да пробие кожата и вътрешностите на зубъра?“, попита риторично окръжният прокурор.

След убийството, трупът е пренесен на друго, по-закътано място и там е разфасован. Вчера служители на „Воден“, които подали сигнала, открили остатъци от него – копита, рога, череп.

По време на разследването в домовете на бракониерите: съответно на 36, 31 и 27 години, били открити 65 пресни суджука и месо във фризерите, за които се предполага, че са от убития зубър. Открити са и окървавени дрехи и раници. Мъжете са задържани от днес по обяд за 24 часа. Двама от тях имат криминални прояви – увреждане, кражби и незаконна сеч. По случая е разпитан и очевидец.

Днес от три адреса са отведени 15-те кучета, участвали в лова, съобщи старши комисар Константин Костов. Кучетата, много агресивни, вече са настанени в приюта в Разград. При извеждането им от адресите са помагали ветеринари и стопаните им. Любопитна подробност е, че част от животните не са на заловените бракониери, а те са ги ползвали „под наем“ от други.

В тази връзка прокурор Тодоров припомни, че на пресконференция преди почти две години, той и инж. Кирил Колев – директор на „Воден“, съобщиха, че знаят зя няколко бракониерски групи в  Разградска област. „Явно не са се вслушали в предупреждението ни,“ заключи окръжният прокурор. Според него предвидените в закона наказания за подобна жестокост са малки. Той силно се надява следващият парламент да преразгледа тази част от  НК. В случая, разследването е за бракониерски лов и проявена жестокост към гръбначно животно.

България е една от малкото страни в Европа, където се отглеждат зубри. Във „Воден“ първите животни са преселени от Полша преди около 40 години, а по нашите географски ширини популацията им е изключително добра.

/e-Razgrad/

Абонамент за бюлетин