Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » ДУ "Студен кладенец" - въпроси след запознаването с дейността

ДУ "Студен кладенец" - въпроси след запознаването с дейността

vater Публикувана от vater | 05.07.2021
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

ДУ "Студен кладенец" - въпроси след запознаването с дейността

От инж. Георги Шереметев (Директор на ДУ "Студен кладенец" 2010-2020 г):

Бях решил, че няма да коментирам дейности на територията на ДУ „Студен кладенец“. Виждам как стопанството не много бавно, но много уверено губи завоювани позиции, но отстояването на тези позиции вече не е моя работа. Когато, обаче, прочетох материалите за Общото събрание на НЛРС СЛРБ, реших, че мога да задам няколко въпроса, засегнати в анализа на дейността. С надеждата, че отговорите на тези въпроси ще помогнат да се осъзнаят част от грешките, допуснати при управленческите решения.

Въпросите са следните:

 1. След като беше изграден дренаж в основите на източната фасада и козирка над прозорците на приземния етаж и беше пребоядисана компрометираната от влагата мазилка, изчезна ли влагата и станаха ли обитаем стаите от приземния етаж? Колко нощувки има регистрирани във въпросните стаи?
 2. Колко дни след монтажа e работил новият котел в ловен дом „Крояци“?
 3. Защо изораните през 2021 година дивечови ниви останаха незасяти? Оправдани ли са разходите за изораване, след което нивите отново буренясват?
 4. Запасите на едрия дивеч изискват и съответното количество фураж за подхранване. Съгласно приетите нормативи за видовете дивеч в ДУ „Студен кладенец“ средно дневно са необходими около 410 кг концентриран фураж. При 90 дневно подхранване – от декември до февруари би трябвало да се осигурят около 37 тона концентриран фураж. При 150 дневно – от ноември до март включително, трябва да се предоставят около 50 тона концентриран фураж. Защо стопанството е закупило и изхранило само 25 тона?
 5. От добитото през 2020 г. 3991 кг. дивечово месо 1210 кг са преработени за дивечови деликатеси. Какви са приходите от реализацията на деликатесите?
 6. Липсата на приходи от конен туризъм и услуги, свързани с язовир „Студен кладенец“ се обясняват с липсата обучен персонал. Защо беше съкратена длъжността „Организатор алтернативен туризъм“, на която беше назначен човек с подходящо образование и опит в отглеждането на коне?
 7. Кой преценя, че персоналът е с „не дотам висок професионализъм“ и „липса на подходяща квалификация“, както и на липса на „обмяна на опит с други ловни стопанства“? „Липсата на мотивация на по-голямата част от персонала поради твърде ниски възнаграждения“ не е ли въпрос, който зависи единствено от ръководството на съюза?
 8. Не смятате ли, че проблемът с безпокойствието на дивеча от риболовци през размножителния период е пресилен? Освен, че дивеча избира сравнително отдалечени от бреговата ивица места за раждане, на 15 април се забранява уловът на риба, т. е. риболовци няма.
 9. От кого зависи да бъде улеснен „трудният достъп до голяма част от ловностопанския район“ и как е установено, че недостъпните части са „оставени на произвола на бракониерите“?

Има и още няколко въпроса, на които трябваше да отговарят част от работещите в ДУ „Студен кладенец“ работници. Смятам, че тези въпроси трябва да бъдат отправени и към Председателя на НЛРС, който като работодател трябва да носи отговорност за действията и бездействията, извършвани в стопанството.

Ето въпросите:

 1. По какъв начин е продадена техника – самоходни шасита и агрегат за ток, собственост НЛРС?
 2. Защо е похабена и изхвърлена няколко тона люцерна? В допълнение е и въпросът как е определен доставчикът на люцерната?
 3. Как е изразходван дървения материал, предназначен за направа на ловностопански съоръжения? Има наблюдения от външни хора, според които почти всички хранилки са били унищожени от първия бурен вятър.
 4. Защо е допуснато разрешителните за лов да бъдат издавани от Антон Кръстев – лице без лесовъдско образование, станал ловец през 2020 г.? (Същият си е издал разрешително за лов на елен лопатар на свое име, без да има удостоверение за подборен лов?)

Истината е, че не очаквам отговор на въпросите. Задавам ги с надеждата, че поне малка част от ловците ще осъзнаят степента на безкритичност и липсата на ефективен контрол за действията на хората, получили доверието да ръководят съюза на ловците.

инж. Георги Шереметев - Директор на ДУ "Студен кладенец" 2010-2020 г

Абонамент за бюлетин