Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Болести по дивеча » Дания: Вирусът на африканската чума се разпространява и чрез мухи

Дания: Вирусът на африканската чума се разпространява и чрез мухи

vater Публикувана от vater | 24.10.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Дания: Вирусът на африканската чума се разпространява и чрез мухи

Това показва лабораторно изследване, проведено в Дания.

Вирусът на Африканската чума се разпространява и чрез мухи, показва лабораторно изследване, проведено в Дания. Според учените свинете могат да погълнат мухи, които преди това са се хранили с умрели от болестта животни, и така да поемат причинителя.

Досега се смяташе, че болестта се разпространява единствено по два начина – чрез директен контакт между болни и здрави животни и чрез хората, които не спазват хигиенните предписания. Най-вероятният път на инфекцията е, когато свине погълнат кръв или месо от заразени животни, предполагат учените.

Датските изследователи са провели експеримент, при който са успели да заразят няколко свине с вируса, след като са ги хранили с мухи, които носят вируса в организма си. Преди това тези мухи са яли месо от болни животни.

Макар че резултатът от опитите дава повод за притеснения, учените успокояват, че за да се стигне до пренос на заболяването, една свиня трябва да погълне много голям брой заразени мухи. Освен това мухите обикновено не преодоляват големи разстояния и рядко летят от една ферма до друга.

Въпреки това могат да допринесат за разпространяването на вируса в рамките на едно стопанство. Затова учените препоръчват фермерите да се погрижат в стопанството им да има по-малко летящи насекоми.

Източник: agro.bg

Първи случай на африканска чума при дива свиня в България

Ето резултата от тихите гонки, диви свине безпрепятствено преминават р. Дунав (видео)

Абонамент за бюлетин