Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Новини » Ловни новини » При рекорден кворум Димитър Йорданов бе преизбран за трети път за председател на ЛРД "Сокол 1884" гр. Велико Търново

При рекорден кворум Димитър Йорданов бе преизбран за трети път за председател на ЛРД "Сокол 1884" гр. Велико Търново

vater Публикувана от vater | 02.10.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

При рекорден кворум Димитър Йорданов бе преизбран за трети път за председател на ЛРД "Сокол 1884" гр. Велико Търново

На 30 септември 2017 г. на изборно общо събрание на най-старото Ловно–рибарско дружество „Сокол 1884“ гр. Велико Търново при рекорден кворум на делегати - 97 присъствали (73 лично и 24 с пълномощни) от 99 по списък и с явно гласуване и 66 гласа „за“ и 22 „против“ беше преизбран за трети мандат Димитър Йорданов, който е и член на инициативния комитет за защита на правото на лов на българските ловци.

Неговият опонент, д-р Драгош Методиев, си прави самоотвод и напуска събранието в последния момент преди гласуването (вероятно поради решението на делегатите гласуването да бъде явно, а не тайно както искат неговите 30 – тина привърженици).

БГ ЛОВ предоставя на вашето внимание избрани фрагменти от предизборната реч на Димитър Йорданов, включващи свършеното за 8 г. от дружеството под негово ръководството и кратка програма за следващите 4 години:

Димитър Йорданов – кандидат за председател:

Защо се кандидатирам отново?


Жена ми ми го зададе този въпрос още миналия път, когато се кандидатирах и продължава да ме пита и до ден днешен защо отделям толкова време и хабя толкова усилия и нерви за дружеството и то без да получавам заплата за това?

Честно казано едва ли мога точно да отговоря на този въпрос.

Може би, защото ловът се е вкоренил в мен. Може би, защото мечтите ми извън семейството са ловни. А може би, защото лъжите и клеветите по мой адрес и по адрес на хората, които работят ми дойдоха в повече от нормалното.

Основната причина обаче е, че на база свършеното през последните осем години започнатите и недовършените работи, най-вече по възстановяване на собствеността върху имотите на дружеството се чувствам длъжен да се кандидатирам. Защото с действията си за възстановяване на собствеността засегнахме много интереси и апетити.

И аз се питам: Кой има интерес да ни спре по пътя, който сме поели – възстановяване на собствеността ни върху всички наши имоти, за които имаме документи. Освен възстановената вече собственост върху земята, сградите и съоръженията на стрелбището сме придвижили документи и за 38 дка с микроязовир и стопански постройки в Присово, 26 дка с хижа и постройки в Самоводене, язовира „Тъмни лък”.

А дали с концесията на най-западналия и изоставен в региона ДДУ Бутора и превръщането му в Ловностопански район със 7 км нови пътища, 12 км прочистени пътища, 4 км ловни просеки, 8 чакала различни видове, 24 броя различни хранилки, 1 капан за едър дивеч, 2 броя кош за царевица, 17 броя солища, 8 броя калища, 21 дка дивечови ниви, 10 дка дивечови ливади с увеличение на дивеча няколко пъти не предизвикахме апетита на някой да дойде наготово?

Вярно е, че приходите все още са недостатъчни, но тази година е последната, в която имаме ангажимент за изграждане на нови съоръжения.

Концесията е платена до края на годината. УС, а не еднолично председателят, взе решение преди 5 години да се кандидатстваме и да вземем участъка и нека след края на сезона новият УС да направи анализ и да вземе съответното решение. А ако някой знае за интерес, нека заповяда и да покрие досегашните инвестиционни вноски и разходи и ще се откажем веднага!

Предстои да се изготвят документи за 70 дка земя за фазанария между Пчелище и Велчево, както и за хижите в Ресен и Ново село. Има и още имоти, за които предстои анализ на наличната документация за евентуалното им стартиране на процедури.

Благодаря за работата по имотите специално на члена на УС Даниел Дочев, който е един от малкото хора, които познавам да работят усърдно за общото благо без да имат лична полза.

Благодаря и на Киро Бояджиев затова, че преди няколко години мръзна месец и половина в държавния архив и извади заверени копия на всички документи, касаещи дружеството.

Благодаря и на Пламен Филев, с който не сме само приятели, ние сме „от едно тесто”, имаме еднаква философия за лова, за спорта, за отношенията в ловната дейност. Благодарение на неговия хъс, на лични наши дарения и дарения на наши общи и лични приятели, на доброволния труд на неголям брой наши ловци стрелбището се превърна в това, което е в момента и то с минимални средства, похарчени от сдружението.

Стойността на изградените съоръжения, сгради и обзавеждане надхвърля многократно вложените от дружеството пари. А 15 дка земя, за която сме платили само нотариални и други такси от порядъка на 2000 лева, има стойност по цени на агенции на недвижими имоти повече от 600 000 лева.
Аз от 2009 година не членувам и няма да членувам в никаква политическа партия, не участвувам в никакви политически сбирки и не съм дал нито едно политическо изявление.

Защитавал съм, защитавам и ще защитавам интересите единствено и само на ловците, защото моята партия се нарича НЛРС – СЛРБ.
Знам, че е много лесно да настроиш българина срещу някой или срещу нещо и той да гласува „против”. Но много често гласувайки „против” е неприятно изненадан какво получава в замяна след това. В България хубавите неща бавно и трудно стават и много бързо и лесно се развалят. Единствената ми молба е да бъдете обективни и да проявите поне малко уважение към това, което сме направили и малко по-любопитни към това, което предлагаме да правим през следващите четири години.

Извадка от най-важното, което сме направили заедно през последните осем години:

- Сдобихме се с нотариални актове за 15 дка земя, сгради и съоръжения на стрелбището;
- на стрелбището изградихме голям навес, облякохме фургона и битовата сграда /механата/ с дърво, пълен ремонт и обзавеждане, както и нов покрив на механата;
- на финала сме на изграждането на 100 м полоса за нарезно оръжие;
- закупихме 47 дка земя в землищата на Райковци, Плаково, Велчево, Церова Кория;
- ремонт на покрива на ловния дом;
- ремонт и отдаване под наем на магазина;
- спасихме ресторанта от фалит като запазихме наемателя, намалихме наема, събрахме си всички натрупани задължения и придобихме безвъзмездно цялото обзавеждане и оборудване на ресторанта;
- възстановихме ежегодното провеждане на курсове за нови ловци;
- проведохме курс за подборен лов;
- възстановихме ежегодните летни събори и провеждаме всяка година състезание по ловна стрелба между дружините;
- събрахме документи за възстановяване на имоти на дружеството, като освен придобитото стрелбище стартирахме процедури за единия от двата язовира, хижа и земя Самоводене, земя /фазанария/ с микроязовир и стопански постройки с.Присово;
- наехме помещения на дружините Балван, Ново село, Вонеща вода и Шереметя;
- проведохме национални чествания за 130 г. от организираното ловно движение и създаването на дружеството, които включиха:
1. откриване на паметна плоча на учредителите
2. грандиозно шествие на знамената на над 100 дружества с освещаване пред Царевец
3. изложба за историята на дружеството
4. трофейна изложба в салона „Тойота Венци”
5. събор на Къпиновския манастир с над 3000 ловци участие
- закупихме с централна доставка над 70 автоматични хранилки на дружините;
- подобрихме организацията при централната доставка на фуражи и сол, разселването на дребен местен дивеч, като качеството на птиците се подобри значително;
- участвахме масово и атрактивно в националния събор в Плевен за 115 г. национален съюз;
- участвахме в протестен митинг срещу промени в ЗЛОД като водачи на колоната;
- участвахме във всички национални прояви и сбирки:
1. Заседания на Упавителен съвет и Контролен съвет на съюза
2. Сбирки на председателите
3. Обучения на щатните и счетоводителите
4. Състезания по ловна стрелба
5. Състезания по риболов – жени и деца
6. Състезания за кучета, работещи със стойка и кучета-гончета
7. Участие на председателя / освен в УС /: заседания на CIC /световния ловен съвет/ като един от деветимата представители на съюза; комисия по имотите на съюза; стопанска комисия.
- Написана и подготвена за издаване и печат е книгата „От началото до наши дни” за историята на дружеството.

Кратка програма за следващите четири години:

- Продължаване работата по узаконяването на имотите
Дейности по стрелбището:
- довършване и лицензиране на полосата за нарезно оръжие и ежегодно провеждане на курсове за млади ловци и за подборен лов
- направа на портал и изграждане на ограда
- водоснабдяване
Ремонти на ловния дом:
дограма на офисния етаж и малката зала за обучение и освежаването й с цел отдаване под наем
санитарните възли
освежаване на трофейната зала и трофеите
- изграждане на полигон за обучение на гончета
- лицензиране на полигон за кучета, работещи на стойка
След узаконяване на базата в Самоводене:
- изграждане на малки ферми за див заек, токачки, диви пуйки, а защо не и за фазан и патици;
- продължаване на закупуването на ниви, парцели и други подходящи имоти за дружините.
- Утвърждаване и продължаване на всички ежегодни добри практики от отчета – разселването, централизираните доставки, състезанията, съборите и др.

Председателят Димитър Йорданов с отстрелян от него глиган:БГ ЛОВ