Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Драстични случаи на бракониерски прояви за последните два месеца, установиха горски служители

Драстични случаи на бракониерски прояви за последните два месеца, установиха горски служители

vater Публикувана от vater | 26.06.2020
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Драстични случаи на бракониерски прояви за последните два месеца, установиха горски служители

Продължават проверките за установяване на бракониерските прояви от горските служители на регионалните дирекции по горите и държавните горски стопанства.

Последният драстичен случай на нарушение по Закона за лова и опазване на дивеча е разкрит на 23 юни 2020 г. в с. Побит Камък, община Велинград при съвместна акция на горски служители от Държавно горско стопанство - Селище и служители на МВР. При проверка на адрес проверяващите открили близо 8 килограма дивечово месо и жива двумесечна сърничка. Тя била отглеждана от живеещите в къщата. Цялото количество намерени оръжия, боеприпаси, трофеи и месо са иззети от органите на реда. Сърничката е предадена на представители на местното горско стопанство.

В началото на м. юни служители на Регионална дирекция по горите – София заловили по сигнал бракониер в землището на с. Мирково. При извършения оглед, в багажното отделение на товарен автомобил, собственост и управляван от жител на селото, е открит прострелян труп на сръндак, както и законно притежавана ловна карабина с три боеприпаса.

На 18 май горските служители на Регионална дирекция по горите – Берковица са открили два убити сръндака в багажника на автомобил. Автомобилът се е движел по горски път в землището на село Горна Лука, общ. Чипровци, обл. Монтана, когато е спрян от проверяващите. Проверката е извършена от експерта по лова в Регионална дирекция по горите - Берковица и специалиста по лова при СЛРД  “Огоста“, гр. Монтана. Служителите констатирали, че в автомобила пътуват две лица с извадени от калъфи ловни карабини. В багажника на автомобила са открити два убити сръндака.  Лицата не са представили разрешителни за лов, ловни билети и членски карти. За проверените лица има данни за системни посегателства върху дивеча в  района. Ден по-късно горските инспектори на РДГ – Берковица съставят акт по Закона за лова и опазване на дивеча на притежател на незаконно добити трофеи.  Нарушението е констатирано в с. Железна, общ. Чипровци. Иззети са 5 бр. трофеи на сръндак без документ за произход и регистрация в държавно горско стопанство.

Една от най-жестоките бракониерски прояви, разкрита благодарение на незабавните съвместни действия на служители на Държавно горско стопанство – Тетевен и МВР – Тетевен е случаят на установяване на труп на отстреляна бременна кошута в близост до асфалтов път на изхода на с. Рибарица. Установени и задържани са двама извършители, на които е повдигнато обвинение по Закона за лова и опазване на дивеча.

Абонамент за бюлетин