Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Интервю на... » Другарски съд пращал писма до семействата на ловци

Другарски съд пращал писма до семействата на ловци

vater Публикувана от vater | 25.10.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Другарски съд пращал писма до семействата на ловци

Вашият мъж се напи!“ Такова донесение получавали писмено във всяко семейство на ловец, ако той не спази забраната за алкохол в някогашното селище Устово, което сега е квартал на Смолян. Другарският съд на местните авджии изпращал писмени сигнали до семействата и за всички други лоши прояви на членовете си.

Дружеството в Устово е първото ловно дружество, създадено отвъд връх Рожен след Балканската война. Организацията е вече на 108 години. Доайенът ѝ, 89-годишният Атанас Попанастасов, споделя, че не е чул и чел за подобен другарски съд в никоя ловна дружинка, където и да е, през целия си живот. "Над половин век вече съм ловец в дружеството в Устово, като над 20 години бях в ръководството. Слушал съм стотици доклади на други дружества, но другарски съд е имало само при нас", казва Попанастасов.

"От създаването ѝ досега през устовската ловно-рибарска дружина са преминали около 700 ловци и рибари, в момента сме 55“, казва председателят ѝ Георги Спиридонов. В най-силния период обхващала още 12 дружини от района, а са стигали и до 130 души. В нея се гордеят с потомствени авджии четвърто поколение. Някога селището било средище за района, защото си имало панаир, пазар и силна интелигенция.

"Навремето най-авторитетните, най-интелигентните от Устово са основали и са били членове на ловното дружество, затова и думата им тежала за другарския съд", разказва доц. д-р Христо Гиневски в двутомната си история за Устово. "Между тях много са държали за дисциплината, защото с дни са пътували пеш, за да идат на лов. Ако са пияни, не могат да минат прехода и създават проблеми. А и пушките са им били в началото кремъклийки, такива допотопни, че ако се подхлъзнеш, и може да се застреляш. Затова още в началото записали в устава си категорична забрана за алкохол, докато са на лов или мероприятие. Иначе, като са пирували, са събирали цяло Устово, всеки отстрелян едър дивеч се е носел в центъра в кръчмата на Никола Гогов и ставало всеобщо угощение. Никой не е носел от месото си вкъщи", казва доайенът.

"Учудвам се, наистина е куриозно да пращат писмени сигнали на семействата от ловната дружинка, но е било факт. Като дете съм бил свидетел и нафототабла със снимката и трите имена на провинилия се ловеци пълно описание какво нарушение, къде и кога е направил, на видно място на центъра.

Другарският съд е наказвал ефективно за бракониерство, пиянство, скандали между ловци или на ловци с други хора, като ги е лишавал от ловен излет и дори от правата на ловец. И то в години, когато още не е имало законодателство за лова, сами са си приели тези правила и са се спазвали", казва и 82-годишният Владимир Кенански, който е наследник на първия председател на устовските авджии Анастас Кенански, също ловец, цял живот бил и милиционер, а след това полицай.

Кенански сочи за наказанията протоколите от събранията от архива на дружеството. Другарският съд бил най-силен в годините от 1939 до 1962 г., като основните провинения, които ставали достояние на обществеността, били бракониерство на лов и риболов. Когато се провини авджия, донесение се пращало и на семейството му, но и на полицията.

"Представяте ли си какъв срам е било за онова време да ти чете семейството дружно: Вашият син или съпруг се е провинил, напил, бракониерствал или е обещал да участва в мероприятие, пък не е отишъл. По този начин семействата, обществото, са поддържали тонуса на дружината, ноловците тогава са били на почит като защитници на природата и хоратаи са имали друг статут в обществото", обяснява Кенански.

По същия начин цялото население участвало и в похвалите, защото събранията на авджиите били повод за събиране на цялото население. Хората публично изразявали похвала за това, че ловците са спасили нивите им и животните, и пчелите им от мечки, вълци, лисици. "От векове се е знаело, че Родопите са пълни с дивеч, и тук турските паши са ловували на воля без правила и задръжки, това е и една от причините да са искали да завладеят този край. Викали на Родопите Елинденя, за превода на думата се спори, но значението било, че има изобилие от дивеч - най-вече диви прасета и сърни", казва Кенански.

Някога, преди да се затвори границата, устовските ловци ходили на лов с катъри, коне и каруци с дни чак до Бяло море. Въпреки че е насред планината, в Устово дружеството става ловно-рибарско заради морски рибари. "Още от средата на 19-и век българи от Устово и съседните Райково, Дунево и Момчиловци са създали в Буру гьол, сега Порто Лагос в Гърция, рибарска кооперация, и са ловили там много риба с даляни в морето. Тъй като са ловили предимно сулини, имаме още от тогава род Сулинаджиеви. В Порто Лагос и досега има църква, направена от тези наши рибари - "Свети Никола". Тази кооперация, която е била със седалище в Устово, била ликвидирана по настояване от гърците, но след това се възражда и по-късно се влива в ловното дружество", разказва Кенански.

Ловците пък стреляли в Гръцко сърни и диви прасета. "През 1935 г. на баща ми се наложило да организира лов в Гръцко на командира на граничната ивица полк. Ангелов, който дошъл от Пловдив с войници. Стреляли по дивеча с бойни карабини. Попаднали на сюрия и застреляли един след друг 4 глигана. Две прасета командирът си отнесъл в Пловдив, а с останалите две Устово пирувало дружно три дни", вметва Атанас.

Заради Беломорието, освен че познавали морските риби, в Устово знаели и камилите, тъй като кервани с камили карали стоката от морето към пазара в родопското селище.

От местните авджии излязла инициативата за построяването на паметника за Освобождението на Родопите на Средногорец, наричан Родопската Шипка, на който вчера, 21 октомври, тържествено бяха отбелязани 110 години от освобождението на Родопите, който ден е и празник на Смолян. С доброволен труд и материали дружината си построила през годините рибарник и ловна хижа. Имали и музей, а в Устово бил и хладилникът за целия окръг по време на социализма, когато част от дивеча се събирал за износ и дружинките се радвали на солидни приходи от това.

Заек за обяд

"Дивеч и сега има в региона, но зайците станаха кът. Някога хората сееха много ниви да се изхранват и зайците имаха много храна. Затова имаше толкова зайци, че са карали децата, като моята жена, да стои на нивата, докато работят, и да мята камъни по тях да ги гони", разказва Анастас Кенански.

"В начал​ото заекът се е ловувал индивидуално и без позволително. Баща ми ми е разказвал, че са били толкова много, ч​е жената, като се оплачела сутрин, че няма какво да сготви за обяд, за един час отивал до края на селището, гръмвал за​ек и се връщал", допълва разказа Атанас Попанастасов. Като оредели насажденията, оредели и зайците. Оредели и рибите в двете реки Бяла и Черна. "Старците разказваха как са ловили едно време с мрежи риби в реките, толкова е имало", клатят глави беловласите авджии.

Автор: Петя Гайдарова - www.marica.bg

Абонамент за бюлетин