Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » ЕК преразглежда защитения статут на вълците

ЕК преразглежда защитения статут на вълците

vater Публикувана от vater | 04.09.2023
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

ЕК преразглежда защитения статут на вълците

Европейската комисия възнамерява да преразгледа защитения статут на вълците в Европейския съюз след проучване, което започна днес, предаде ДПА.

В някои части на Европа глутниците вълци са се превърнали в реална опасност за добитъка и потенциално за хората, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изявление.

Тя призова "местните и националните власти да предприемат действия, когато е необходимо", подчертавайки, че действащите закони на ЕС вече им позволяват да го направят.

"Когато има ясна опасност, на местните власти е позволено да разрешат лова на вълци", посочи Фон дер Лайен.

Комисията поиска от учени, местни общности и всички заинтересовани страни в ЕС да предоставят до 22 септември данни за популацията на вълци и тяхното въздействие.

Целта е да се открие къде вълците "представляват заплаха" и да се използват събраните данни от цяла Европа, за да се преразгледа защитеният статут на животните, сподели Фон дер Лайен.

По думите на председателя на Еврокомисията прегледът на събраните данни ще приключи до края на годината.

Понастоящем в законодателството на ЕС вълците получават строг защитен статут с разпоредби, позволяващи на местните власти да предприемат действия, когато възникнат конфликти със селските общности и фермерите.

Известно е, че вълк уби любимия домашен любимец на Фон дер Лайен - понито Доли, в инцидент, който беше отразен в БГ ЛОВ.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин