Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Болести по дивеча » ЕП: Дълбоки загрижености, изразени от заинтересованите страни по отношение на борбата срещу АЧС

ЕП: Дълбоки загрижености, изразени от заинтересованите страни по отношение на борбата срещу АЧС

vater Публикувана от vater | 18.05.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

 ЕП: Дълбоки загрижености, изразени от заинтересованите страни по отношение на борбата срещу АЧС

На 16 май 2018 г. евродепутатът Ивета Григуле-Петерс (ALDE, LV) организира с помощта на FACE конференция на тема "Заплахата от африканска чума по свинете в Европа: ключовата роля на ловците" в Европейския парламент. Различни заинтересовани страни изразиха необходимостта от по-добро познаване на биологията на диви свине, повече финансови ресурси за подпомагане на научните изследвания и стимулите на заинтересованите страни за борба с африканската чума по свинете (АЧС) и засилване на осведомеността. Беше подчертано, че няма една мярка, който да е подходяща за всички решения, а по-скоро необходимостта от адаптиране на конкретни мерки за конкретни ситуации.Представителят на DG SANTE на Европейската комисия г-н Zilvinas Ilevicius представи инициативите, които Комисията предприе, за да се справи с проблема с АЧС. Той изрази необходимостта от по-голямо сътрудничество и комуникация и заяви, че приносът на заинтересованите страни е много важен, за да може Комисията да продължи с ефективна стратегия за контрол на АЧС. Настоящите мерки за контрол и финансиране на АЧС са определени в специфичното законодателство и стратегията на ЕС относно АЧС, които могат да бъдат намерени на уебсайта на DG SANTE.

Д-р Сандра Бломе, заместник-директор на Института по диагностична вирусология, Институт Фридрих Лоефлер в Германия (www.fli.de), разкритикува някои от митовете относно АЧС. Тя заяви, че няколко първоначални презумпции на учените в началото на избухването на АЧС се оказаха напълно погрешни. Тя стигна до заключението, че няма нито една мярка, която да вземете, която да работи във всички случаи. По-скоро трябва да говорим за кутия с инструменти, пълна с мерки, които в зависимост от конкретните обстоятелства могат да работят в един случай, но не и в друг. Ловците следва освен това да засилят наблюдението в рисковите зони.

Може ли нещо да спре голямата инвазия на диви свине?

Г-н Mārtiņš Сержантите на Латвийската държавна ветеринарно-медицинска служба изразиха необходимостта от повече познания за биологията на популацията на диви свине. Той заключи, че ловците са незаменим партньор за разбирането на поведението на АЧС при популацията на диви свине.

За Линда Домбровска, заместник-председател на FACE, има още въпроси, освен отговори относно АЧС. Само чрез сътрудничество и чрез споделяне на информация можем ефективно да се справим с АЧС. Ловците са покровители на дивата природа, които допринасят за управлението и наблюдението на АЧС. Въпреки опустошителната зараза ASF е, че трябва да продължим управлението на дивата природа като цяло и да разгледаме ефекта върху другите видове и околната среда. Един подход не се вписва в състава на всички за съжаление.Оана Неагу, директор по общи въпроси в Copa-Cogeca, подчерта, че повишаването на осведомеността е много важно за всички, които могат да допринесат за разпространението или управлението на АЧС. Биосигурността е ключова! Необходими са повече изследвания и достатъчно финансова подкрепа, за да се помогне на засегнатите страни и заинтересовани страни ефективно да се борят срещу АЧС. Не на последно място, тя твърди, че законодателството понякога не е гъвкаво и достатъчно адаптивно, за да се погрижи за ефективното управление. Тя подчерта също големите икономически загуби за земеделските стопани.

Евродепутатът Григлеле-Петерс ясно обобщи: единственият начин за ефективно управление на АЧС е чрез съвместна работа и обмен на информация, за да се създадат решения за всеки отделен случай. Петдесет участници от различните групи заинтересовани страни, участващи в наблюдението и контрола на АЧС, приветстваха презентациите и посланията на ораторите относно управлението на АЧС.

Изпратено на БГ ЛОВ от FACE
Превод БГ ЛОВ

БГ ЛОВ припомня: Африканската чума по свинете беше открита за първи път в Европейския съюз през 2014 г., като я въведе от Беларус. Оттогава тя се е разпространила в Полша, Латвия, Естония, Чехия, Унгария и Румъния. Тя е широко разпространена в Украйна, Русия с някои случаи в Молдова. Това е смъртоносен вирус, който засяга домашни свине и диви свине, като последният е резервоарът за вируса. В момента няма ваксина и няма лечение.

Още за Африканската чума по свинете четете тук: БОЛЕСТИ ПО ДИВЕЧА

Абонамент за бюлетин