Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Експертите: Реформи, електронни ловни разрешителни и отчитане на отстреляния дивеч

Експертите: Реформи, електронни ловни разрешителни и отчитане на отстреляния дивеч

vater Публикувана от vater | 08.10.2021
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Експертите: Да се въведат електронни ловни разрешителни и отчитане на отстреляния дивеч

По инициатива на директора на Регионална дирекция по горите – София инж. Стоян Тошев се проведе обсъждане на изготвената от работна група, назначена от министъра на земеделието, храните и горите, Концепция за развитие на ловното стопанство в България съобщиха от ИАГ.  На срещата присъстваха доц. Христо Михайлов и проф. Нино Нинов – основни автори на Концепцията, представители на Изпълнителна агенция по горите и РДГ - София, на Български ловно-рибарски съюз, председателите на Национално ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България и на ловни сдружения в обхвата на дейност на Регионална дирекция по горите – София.

Доц. Христо Михайлов представи главните насоки, заложени в концепцията, основата на която е регалната система. Той наблегна на необходимостта от квалифицирани кадри, въвеждането на електронна система за регистрация на издадените ловни разрешителни и отчитане на отстреляния дивеч, извеждането на лова на по-високо йерархично, адаптивно управление с поставени краткосрочни цели.

Основната тема, която беше дискутирана бе ловните и ловностопанските райони на дружините и сдруженията. Доц. Христо Михайлов обясни, че според заложеното в Концепцията, ловните райони, като райони за ловуване на дружините, няма да бъдат променяни. Прието бе текстовете, свързаните с границите на ловните и ловностопански райони в Концепцията да се конкретизират, обяснят и обсъдят.

Изтъкнато бе, че Концепцията е основата за развитие на ловното ни стопанство. Нужно е по-широко обсъждане, защото нейната задача е да начертае пътя. За постигнати целите, заложени в Концепцията следващата стъпка е изготвянето на стратегия. Изпълнението на заложените политики и дейности, които ще бъдат в основата на ново ловно законодателство, ще доведат до по-доброто стопанисване на дивеча за увеличаване и подобряване на дивечовите популации,  отчетност и контрол.

Четете още: КОНЦЕПЦИЯ за развитие на Ловното стопанство в България

Абонамент за бюлетин