Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Хищници » Ето кои са най-големите вълци в природата

Ето кои са най-големите вълци в природата

vater Публикувана от vater | 14.10.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Ето кои са най-големите вълци в природата

Като едни от сравнително големите сухоземни хищници, вълците играят изключително важна роля в екосистемата на нашата планета. Сега са познати 32 подвида на вълка, различаващи се по размер и цветови оттенъци на козината си. Най-големите вълци изпъкват не само с внушителните си размери, но и по някои свои анатомични особености.

Арктически вълк

Една от най-едрите разновидности на вълците е мелвилският островен, наричан още арктически, вълк. Тези редки хищници обитават Арктика. Те предпочитат да живеят на отделни глутници, оцелявайки в един от най-суровите райони на нашата планета. Най-голямото тегло на такъв вълк е 80 кг, с дължина на тялото 150-180 см (включително опашката). На височина достигат 80 см. Глутница арктически вълци лесно убива и най-големите тревопасни животни, които успява да отдели от стадото. Интересен факт е, че за едно хранене вълкът е способен да изяде до 10 кг месо - а след това да мине без храна цели седмици. По време на глад арктическите вълци могат да се хранят и с мърша. За този вид при дълги периоди на гладуване е характерен и канибализъм. Хищниците избягват контакт с хората, поради което могат да бъдат срещнати само в снежната пустош. За съжаление, броят на арктическите вълци намалява всяка година.

Обикновен сив вълк

Европейските вълци спадат към вида обикновен сив вълк. Това животното е в състояние да достигне дължина до 200 см, с тегло до 90 кг и височина 85-90 см. Най-едрите сиви вълци обитават Аляска и Сибир. Те живеят на групи, които включват двойка с потомство, роднини и присъединили се единаци. Най-големите глутници, в които има строга йерархия, наброяват до 40 индивида.

Кенайски вълк

Този вид се смята за изчезнал. По своите размери той надминава сивия вълк. Кенайските вълци са живели в Южна Аляска. Дължината на тялото им без опашката надвишава 210 см, теглото достига 100 кг, а височината - 110 см. В края на 19 век златотърсачите в Аляска се натъквали на кенайски вълци, които обикновено ловували лосове. Страхувайки се от нападения, хората започнали масово да тровят животните, което довело до пълното им унищожение.

Тасманийски торбест вълк

Днес и тасманийските торбести вълци са напълно изчезнали. За последно са видени през 1930-те години. Причината за унищожаването на животните също станал човекът. Първоначално австралийските фермери, защитавайки добитъка си, активно ги унищожавали до началото на Първата световна война (1914-1918 г.). Последната присъда на вълците била произнесена от чума по кучетата, донесена от европейци от континента. Този вълк е най-големият сред торбестите хищници: дължина на тялото - 100-130 см, теглото - 20-25 кг, височина - до 60 см. Поради необикновените си анатомични особености, включително извитите задни лапи, походката на тасманийския торбест вълк била галопираща. Ако било необходимо, този хищник можел да се движи по земята като кенгуру. Някои зоолози имат големи надежди, че в близко бъдеще все пак отново ще срещаме в природата тасманийския торбест вълк.

www.actualno.com

Четете още в НАРЕЗНИ ОРЪЖИЯ

Абонамент за бюлетин