Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Евгени Абаджиев: Безспорно най-подходящ за председател на НЛРС-СЛРБ е инж. Григор Гогов

Евгени Абаджиев: Безспорно най-подходящ за председател на НЛРС-СЛРБ е инж. Григор Гогов

vater Публикувана от vater | 15.06.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Евгени Абаджиев: Безспорно най-подходящ за председател на НЛРС-СЛРБ е инж. Григор Гогов

Интервю на Ловен портал БГ ЛОВ:

Евгени Мартинов Абаджиев е роден на 13.03.1966 година в град Пазарджик.
Завършил е право в Софийския Университет „Климент Охридски”
Владее английски, немски и руски език
Член е на ловната организация от 1995 година
Член е на Сафари Клуб Интернешънъл от 2005 година.
Освен в България е ловувал в Африка, Сърбия, Гърция, Босна и Херцеговина, Германия и други.
От 2012 година е председател на СЛРД „СОКОЛ 1893” - Пазарджик, а от 2015 година е член на УС на НЛРС-СЛРБ


Въпрос: На 24.06.2017 година предстоят избори за нов председател и управителен съвет на НЛРС-СЛРБ. Как виждате бъдещето на Националната ловна организация след тази дата?

Евгени Абаджиев: НЛРС-СЛРБ със своите близо 130 000 члена е най-голямата неправителствена организация в България. Тя по своята същност и функции е един изключителен социален феномен и е едновременно със спортна и екологична насоченост. Това определя естественото и място в държавата като инициатор на всякакви прояви, законови промени и екологични проекти свързани с лова и екологията на национално ниво.
За съжаление през последните години имаше моменти, когато организацията бе позагубила от блясъка и силата си. В последно време се забелязва едно пробуждане и осъзнаване на важността и силата на ловната общност в национален мащаб. Новото ръководство на НЛРС-СЛРБ трябва да се съобрази с тази тенденция и чрез диалог с институциите и създаване на лоби навсякъде във властта, да заеме своето място не само на коректив на държавната политика в областта на лова и екологията, но и на инициатор на тези политики.
Особено важно е НЛРС-СЛРБ, като най-голяма екологична организация в България да заеме своето подобаващо място в разработването на проекти за запазване на дивата природа, отграничаване на защитените видове и създаване на подходящи условия за оцеляване и увеличаване на дивечовите запаси, като ограничи участието на псевдоекологични субекти в такива начинания.
Изключително важна е и ролята на НЛРС-СЛРБ за развитие на риболовния спорт, ловната стрелба и кинологията. В последно време се забелязваше тотално отдръпване на организацията от тази и функция, като мероприятията, които се организираха бяха по-скоро досадно отбиване на номера, отколкото реални надпревари със значим награден фонд и достойно място в спортния календар.
Изключително важна част в работата на НЛРС-СЛРБ би трябвало да заеме и работата с младото поколение. Децата в България са подложени на тотален натиск от псевдоекологичните организации, като главите им се промиват от недоказани постулати и ги превръщат във врагове на лова като цяло. Бъдещето на нашата организация зависи до голяма степен от правилната работа с децата сега. Ако ние успеем да им покажем нашата грижа за природата и опазването на дивеча, ако от малки децата знаят, че единствените, които помагат на животните през зимата да оцелеят са ловците, ако видят с очите си как разселваме хиляди птици и други видове дивеч в природата, ако ги научим да оцеляват при екстремни условия и ако те знаят, че добрия ловец ще дойде да ги спаси от лошия вълк винаги, когато е нужно, в бъдеще когато те станат висши държавни чиновници, депутати и министри, те ще помнят наученото сега и ще отстояват интересите на ловците.
В противен случай.... Можем да си представим резултата.

Въпрос: На този етап официалните кандидати за председател на НЛРС-СЛРБ са следните:
Григор Гогов
Георги Тошев
Васил Василев и
Веселин Симеонов
Коя е най уместната кандидатура, която отговаря на вашите виждания за бъдещето на съюза и защо?


Евгени Абаджиев: Безспорно най-подходящата кандидатура за председател на УС на НЛРС-СЛРБ е инж. Григор Гогов. Той е доказан професионалист, роден дипломат и човек доказал, че милее за ловците, ловната организация и опазването на природата в България.

Международно признат експерт, за който почетния председател на световния ловен съвет, г-н Бернар Лозе казва:

За мен, в областта на лова, природата и гората, ти си един от най-големите експерти в централна Европа и твоето мнение е винаги много полезно. Фактът, че говориш няколко чужди езика: френски, немски, английски и руски ни помогна много във всички срещи, където взаимното разбиране често е проблем. Бих добавил, че перфектно познаваш своята професия, както и факта, че споделяме едни и същи ценности“о се отнася до стопанисването на природата и дивеча.

Григор Гогов има способностите и волята, както да защити изконните права на ловците, застрашени от псевдоеколозите, не само у нас, но и в целия свят, така и да помогне за осъществяването на реални екопроекти от ловните сдружения. Не подценявам и другите кандидати. Георги Тошев например има голям опит в организацията като председател на контролния съвет, а освен това е прекрасен човек и етичен ловец, останалите кандидати също имат своите достойнства – интелект, толерантност към различните и т.н., но за мен Григор Гогов е човекът, който в тази сложна обстановка би могъл да изведе НЛРС-СЛРБ на широкия път за неговото развитие в бъдеще.

Въпрос: В световен мащаб, ловците са подложени на изключителен натиск за ограничаване правото им на лов. Каква е според вас ролята на националната ловна организация за отстояване на изконните права на българските ловци?

Евгени Абаджиев: Целите на Сафари Клуб Интернешънъл е записано, че организацията и нейните членове трябва да водят неотменна борба за отстояване правото ни на лов. Това наше изконно право е подложено на постоянни опити за ограничаването му, които в определени държави граничат с тотална дискриминация. Ние, българските ловци и националната ловна организация, като обединително звено, трябва да поставим тази борба на първо място в приоритетите си, защото всяко отстъпление би било пагубно не само за ловната организация, а и за практикуването на нашето хоби като цяло. Тази борба включва няколко аспекта:

- Както вече по-горе казах - чрез постоянен диалог с държавата и законодателните и органи да пречим на прокарването на закони, ограничаващи правото ни на лов и притежание и употреба на ловно оръжие.
- Чрез увеличаване приноса на ловно-рибарските сдружения в реализирането на реални екологични проекти и отнемането възможността на псевдоекологични организации да източват от държавата и от нас самите като данъкоплатци милиони левове за фалшиви инициативи.
- Като се повиши ловната етика и култура на самите ловци - членове на националната ловна организация.
- Чрез засилване ролята на националната ловна организация в европейските и световни процеси в борбата за отстояване и защита на изконното ни право на лов, както и осъществяването на практичен обмен на идеи с чуждестранни ловни организации и сдружения.
- Чрез развитието на съпътстващите спортове като спортен риболов, ловна стрелба, кинология както и привличането на младото поколение чрез участието на децата в спортни прояви и различни други инициативи, свързани с екологията и опазването на дивеча и защитените видове.

В заключение искам да пожелая на всички ловци наслука и правилен избор на 24.06.2017 година, за едно по-добро бъдеще за лова, ловците и дивеча в нашата родина България.

БГ ЛОВ

Бернар Лозе подкрепи инж. Григор Гогов за председател на НЛРС-СЛРБ (снимки)

Роберт Атанасов и "Български ловець" подкрепиха инж. Григор Гогов за председател на НЛРС-СЛРБ

Предизборна платформа на кандидата за председател на УС на НЛРС-СЛРБ - инж. Григор Гогов и неговия екип

Абонамент за бюлетин