Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Евгени Абаджиев: Клевети урониха престижа на пазарджишкото ловно сдружение

Евгени Абаджиев: Клевети урониха престижа на пазарджишкото ловно сдружение

vater Публикувана от vater | 30.09.2016
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Евгени Абаджиев: Клевети урониха престижа на пазарджишкото ловно сдружение

Бях обвинен в злоупотреби със "Сокол 1893", но проверка показа правотата ми.

Евгени Абаджиев е магистър по право от Софийския университет "Климент Охридски". Роден е на 13 март 1966-а. Баща е на две дъщери. Ловец е от 1994 г., член е на Управителния съвет на ловно-рибарското дружество "Сокол 893" от 2004-а и негов председател от 2012 г. досега. Той е и член на Управителния съвет на НЛРС-СЛРБ. С Евгени Абаджиев разговаряме за сътресения в сдружението, поради които временно и Абаджиев, и Управителният, и Контролният съвет подадоха оставка.

- Господин Абаджиев, какви решения взехте на извънредното общо събрание?

- На 25 септември свиках извънредно общо събрание. На него бе избрано ръководство на ловно-рибарско сдружение "Сокол 1893". За председател бях посочен отново аз. Избран бе и нов Управителен съвет от 11 души. Имаме и нов Контролен съвет, с изключение не неговия председател Стоимен Спасов, който бе преизбран.

- Какво наложи избирането на новата управа?

- През април тази година проведохме редовно отчетно-изборно събрание. На него бе посочено досегашното ръководство. Един от най-големите успехи на сдружението в досегашния мандат беше придобиването на имоти на стойност от около 900 хиляди лева. Явно това е дало основание на някои членове на Управителния съвет да решат, че е време да се заемат с управлението на сдружението. Започна се една недостойна клеветническа кампания срещу мен като председател. Списъкът на сплетните е толкова дълъг, че няма смисъл да го изреждам. Нещата ще бъдат решени на ниво съд. Свиках извънредното събрание, за да мога да изчистя името си. Радвам се, че на него здравият разум победи и бяхме избрани в ръководството хора, които наистина заслужават.

- Какви бяха нападките срещу вас?

- Бях обвинен в злоупотреби. Одитори направиха ревизия на ловно-рибарско сдружение "Сокол 1893". След проверката им, по време на която аз, Управителният и Контролният съвет бяхме подали оставка, стана ясно, че няма злоупотреби и нищо от това, което се разпространява, не е истина.

- Кои са членовете в Управителния съвет?

- Както казах, членовете са 11 на брой. Аз бях преизбран за председател на ловно-рибарско сдружение "Сокол 1893", а за членове - Николай Минчев, Цветан Цветанов, Андон Андонов, Ангел Мусиевски, Костадин Карабончев, Георги Лазаров и Илия Долев. Като нови влязоха Костадин Бързаков, Стоил Стоилов и Илиян Стойков. За председател на Контролния съвет, както вече споменах, бе преизбран Стоимен Спасов, а негови нови членове са Танко Ранделов и Ангел Налбатски.

- Как виждате бъдещето на сдружението?

- Винаги съм се стремял към едно позитивно отношение към нещата. Искам в сдружението да се говори само за лов и риболов. Имам позитивни очаквания оттук нататък. На това общо събрание имаше противопоставяне между хейтъри, които са готови да оклеветяват в името на някаква власт, и интелигентни и позитивни хора. Много съм щастлив от факта, че интелигентните и позитивни хора спечелиха. От това ще спечели и цялото сдружение.

- Какво очаквате от новия Управителен съвет?

- На първо място много позитивизъм. При сблъсъка се получи лек нюанс на разделение. Най-важната задача, която стои пред новия Управителен съвет, е да постигне тази хомогенност, с която пазарджишкото дружество е известно в цяла България. Тези клевети, които се разпространяваха месеци наред, урониха престижа на ловно-рибарско сдружение "Сокол 1893", което през последните 4 години си беше извоювало високо място в обществения живот на Пазарджик. Основната ни цел в момента е дружеството да се обедини и да го върнем отново там, където беше то преди тези срамни събития. Трябва да бъде изчистено името на ЛРС "Сокол 1893". Членовете на организацията трябва да бъдат обединени. Тези, които бяха подведени от протеклите събития, да бъдат приобщени отново. Чака ни много работа, за да осигурим все по-приятни ловни излети. Още повече че ловният и риболовният сезон са в разгара си. В момента във фазановото ни стопанство се отглеждат над 2500 фазана. Разселването им ще бъде през ноември. Разселването на птиците дава успех. През последните 5 години се наблюдава нарастване на дивата популация в района. Само по себе си то изисква усилена работа на Управителния съвет и щатните служители. Смятам, че вместо да се занимаваме с т. нар. "злоупотреби", е по-добре да насочим усилията си към организирането на разселването на фазаните и организирането на хранилки, солища и други ловно-стопански мероприятия, които подпомагат оцеляването и развитието на дивеча в природата. Всички тези неща ще паднат върху плещите на новата управа, която трябва да вземе активно участие в организацията им./

Александра МУСИЕВСКА, "Пазарджишка Марица"

Абонамент за бюлетин