Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Евгени Абаджиев: Държава на парадоксите сме, затова африканската чума ще ни удари

Евгени Абаджиев: Държава на парадоксите сме, затова африканската чума ще ни удари

vater Публикувана от vater | 09.08.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Евгени Абаджиев: Държава на парадоксите сме, затова африканската чума ще ни удари

Пазарджишките ловци са едни от малцината в страната, които искаха по-ранен групов лов на дива свиня като задължителна превантивна мярка срещу африканската чума по свинете. Далеч преди останалите си колеги от ЛРС „Сокол 1893” поискаха вместо на 1 октомври сезонът на дивата свиня да започне на 1 септември.

Към настоящия момент популацията на дива свиня е достигнала своя пик и нанася значителни щети на селското стопанство, както и ограничава ареала на развитие на други по-чувствителни видове дивеч, а с наближаването на африканската чума по свинете към нашите граници се изискват по-крути мерки за регулиране на популацията на дива свиня в България, сочеха от „Сокол 1893”.

И през юли за броени дни държавата прие поправки в закона за лова, който незабавно вдигна забраната и след като на 24 юли промените в Закона за лова бяха обнародвани в Държавен вестник, вместо да има първи ловен излет на 25 юли, излезе заповед на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов за забрана на лова на прасета без да се конкретизира дата. Сега ще спираме чумата с издигнатите телени мрежи на границата с Румъния, а експерти от министерството заявиха, че ще купуваме ампули с вълча урина за стопиране на свинете.

Дали обаче това ще е достатъчно?

Заповедта на министъра събуди различни версии като причина. Дали Порожанов се застрахова срещу трагедии с ловци, каквито са характерни за груповия лов, дали се е вслушал в кампанията, раздухана по медиите от шефа на националното сдружение Васил Василев? Дори се говори, че Бойко Борисов натиснал министъра след като се срещнал неформално с концесионерите на частни ловни стопанства, които ще са на голяма загуба с готвеното редуциране на популацията с 60 процента.

Потърсихме мнението на председателя на ЛРС „Сокол 1893” Евгени Абаджиев по проблема.

Г-н Абаджиев, каква е нагласата на пазарджишките ловци относно груповия лов на прасета? В парламента приеха промени в закона, но после излезе забрана…

В момента обстановката е пълна каша. С една дума – хаос. Защото никой в тази държава не знае какво точно се случва. Пазарджишките ловци като цяло са за поправките в закона, които разрешават по-ранния групов лов на дива свиня. Само две дружинки са против – тези в Црънча и в Паталеница. Те са против, понеже миналата година закупихме за солидна сума диви прасета и ги разселихме там и сега им се струва кощунствено да ги бият, защото все още са малки. Но промените закона бяха адекватни и неотложни.

Чуват се приказки, че с ранния отстрел ще се избият много малки прасета и ще се унищожи популацията…

Дори едно-едничко заразено прасе да влезе на територията на България, няма да има групов лов. Държавата опита да пусне компенсация на ловците и същевременно да осъществи превенция срещу навлизането на чумата като се намали свръхпопулацията на дивото прасе. Но много ловци говорят глупости. Те и понятие си нямат от групов лов на дива свиня. Още повече, че държавата в лицето на Изпълнителната агенция по горите не е заложила избиване до крак, а има норма да се свали гъстотата на популацията. В районите, където няма свръхпопулация , просто няма да се бият прасета. Никой не е прочел закона, но всеки разбира от африканска чума.

Каква е причината за тази заповед на министъра според Вас?

Не мога да коментирам за причината. Но за мен е странно и необяснимо, че председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев първо като експерт в Народното събрание се изказва положително за новите текстове в Закона за лова и опазване на дивеча и това се вижда от стенограмите (бел.ред. промените са разрешаване групов лов на дива свиня от деня на обнародване на закона до 31 декември 2018 г., в събота , неделя, сряда и всички празнични дни, като с това се променя съществуващият срок за групов лов, който е от 1 октомври до втората неделя на януари). И почти веднага след като законопроектът бе гласуван на първо и второ четене (на 11 юли, б.р.) председателят на националното сдружение на ловците и риболовците Васил Василев излезе с изявление, с което се обяви срещу поправките в закона, тъй като, според него, щели да доведат до изчезване на дивата свиня в България. След тази коренна промяна на позицията на Василев започна кампания по медиите срещу груповия лов за намаляване на популацията. За мен това е абсолютно неразбираемо.

Как мислите, ще има ли групов лов на дива свиня от 1 октомври при това положение?

След като е налице тази заповед на министър Порожанов, почти сигурно е, че групов лов на дива свиня няма да има и от 1 октомври. Вероятността да няма групов лов изобщо е 90 процента.

Според Вас ще ни удари ли африканската чума?

Мисля, че няма как да я избегнем. Никакви ефикасни мерки не сме взели срещу нея. За тази чума се говори от много време. Имам колеги в Беларус, които сега се оплакват, че сега при тях почти няма диви прасета. А тази държава беше една от най-атрактивните ловни дестинации за отстрел на дива свиня. За мен тези телени огради, които се издигат, са неефективни. Чумата ще влезе и при нас.

Дано да сте лош пророк.

За съжаление много рядко се оказвам лош пророк. За африканската чума по свинете се говори много отдавна. Тя е голям бич и за нея все още няма открита ваксина. Затова навсякъде отрано се вземат мерки. Само в България нищо не се прави.

А тя удря основно питомните прасета и може да затрие цялото ни свинепроизводство.

Точно така е. И влезе ли чумата, ще стане страшно за всички, защото цената на свинското ще скочи над 20 лева за килограм. По принцип има два варианта за борба с чумата. Първият е превенцията, която всъщност представлява интензивен отстрел на дивата свиня, за да се намали шансът от заразяване. Така направиха в Германия и Австрия например. Вторият вариант е борба с чумата след като тя влезе на територията на страната. Даже едно прасе да е заразено, груповият лов се прекратява. Държавата се опита да направи превенция, но незнайно защо Васил Василев се отказа веднага след като подкрепи идеята. Защото на практика той е въвел в заблуждение депутатите, за да гласуват поправките в закона.

В ЛРС „Сокол 1893” винаги сте имали активна гражданска позиция. Сега няма ли да предприемете някакви действия?

Какво да предприемем… Ловците в страната сами пожелаха да няма групов лов. Трябва да протестираме срещу самите себе си. За пръв път в историята ни държавата дава повече права на ловците, а те не искат да се възползват от тях. Но ние сме държава на парадоксите.

Източник: pz.24info.bg

Абонамент за бюлетин