Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Евродепутатът Искра Михайлова ще работи на европейско и на национално ниво за лов на водоплаващ дивеч през февруари

Евродепутатът Искра Михайлова ще работи на европейско и на национално ниво за лов на водоплаващ дивеч през февруари

vater Публикувана от vater | 31.03.2021
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Евродепутат Искра Михайлова ще работи на европейско и на национално ниво за лов на водоплаващ дивеч през февруари

Депутатът в Европейския парламент и водач на листата на ДПС в 13 МИР – Пазарджик Искра Михайлова проведе съдържателен разговор с Председателя на Инициативния комитет за защита правата на българските ловци и Председател на УС на СЛРД „Сокол 1893” – Пазарджик, Евгени Абаджиев.

Госпожа Михайлова бе запозната с най-важните въпроси, които вълнуват българските ловци – забраната на оловните боеприпаси, заплахата от забрана за ловуване на гургулица и пътпъдък, сроковете за ловуване на водоплаващ дивеч и др.

По отношение на забраната за ловуване с оловни боеприпаси, Госпожа Михайлова заяви, че още при предишните разглеждания на този въпрос е била против, както и много нейни колеги и ще продължи да защитава интересите на българските ловци, като лично нейното мнение е, че здравия разум ще надделее и няма да се стигне до пълна забрана, като ще останат само до сега действащите ограничения за влажните зони.

По този въпрос Госпожа Михайлова каза следното:

„За разглежданите в ЕП предложения за частична или пълна забрана на оловните съчми при лов или ловен спорт, мога да Ви уверя, че моята позиция е продиктувана от позицията на българските ловци. Ловците в България полагат огромни усилия за опазване и възстановяване на околната среда и биологичното разнообразие. На фона на тези грижи, използването на оловни съчми е пренебрежимо малка и не напълно доказана вреда. В ЕП аз съм член на специално организирана група от колеги, които работят по изработването на позиции в полза на ловците в Европа. Работим заедно с колеги от много европейски страни. 

Поемам ангажимента да информирам колегите за изразената от Вас позиция и да предизвикам дискусия в нашата група. С Ваша помощ бих могла да задам и писмен въпрос до Европейската комисия за тяхната позиция и планове по темата. Отговорът ще ни даде възможност да подготвим позиция и да я споделим и с други членове на ЕП.”

Що се отнася за сроковете за ловуване на водоплаващ дивеч, Искра Михайлова пое ангажимент, не само да съдейства в европейските институции за разрешаването на този лов през февруари, но и да инициира действия от страна на българските институции българските институции в тази насока.

Промяната на сроковете за ловуване на водоплаващ дивеч в България ще изисква усилие от страна на българското правителство за да се започнат, проведат компетентно и завършат успешно преговори за промяна в договорените срокове. За съжаление българските правителства през последните години не са в равнопоставен преговорен диалог с Европейската комисия. Не се защитават достатъчно ефективно българските интереси и страната ни губи. Губим и напълно реална финансова подкрепа, губим и като не поставяме въпроси като повдигнатия от Вас.”,каза Искра Михайлова.

Подкрепа, госпожа Михайлова обеща и по отношение на все по-нарастващата заплаха от забрана на лова на гургулица и пътпъдък. Ето и нейното мнение по въпроса:

„За забрана на лов на гургулица и пъдпъдък се изказват някои колеги, принадлежащи към групата на зелените, бих казала крайните зелени. Дискусиите предстоят и аз Ви уверявам, че моята позиция ще бъде позицията на българските ловци.„

Накрая Искра Михайлова и Евгени Абаджиев взаимно си пожелаха успехи и бъдещо успешно сътрудничество в полза на българските ловци.

„Нека Ви уверя, за мен близкото сътрудничество с Инициативния комитет за защита правата на българските ловци е отговорност и продължаващ във времето ангажимент, който ще определя позициите ми по време на дебати и гласувания в Европейския парламент. Участието ми в листите за Българско народно събрание пренася този ангажимент и върху работата на бъдещото НС и парламентарната група на ДПС. Убедена съм, че колегите ще се вслушат в моите доводи, подкрепени от Вашата позиция.”, завърши Госпожа Михайлова

Абонамент за бюлетин