Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Европейският парламент одобри ревизираната Директива за огнестрелно оръжие

Европейският парламент одобри ревизираната Директива за огнестрелно оръжие

vater Публикувана от vater | 15.03.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Европейският парламент одобри ревизираната Директива за огнестрелно оръжие

На 14 март 2017 г. Европейският парламент (ЕП) в пленарна сесия гласува върху преразглеждане на Директивата на ЕС за огнестрелните оръжия и я одобри. Всички изменения и допълнения бяха отхвърлени.

Временното споразумение за преразглеждане на Директивата за огнестрелни оръжия от ЕС - което беше договорено по време на заседанията на тристранната среща между ЕП, Съвета и Европейската комисия - определя условията, при които частни лица могат законно да придобият и да притежават огнестрелно оръжие или да ги прехвърлят в друга страна от ЕС , Това споразумение е предварително одобрено от комисията на ЕП за вътрешен пазар на 26 януари 2017 г..

За изминалата година, FACE (Федерация на ловните асоциации на страните-членки на Европейския съюз) работи интензивно и сътрудничи с много евродепутати за изменение на текста и премахване на неоправданите ограничения в предложенията на Европейската комисия за директивата, ще доведе до значителни промени и постигане на по-балансиран текст.

На този етап, бе счетено за разумно да се подкрепят измененията в пленарната сесия на ЕП, тъй като иначе би означавало повторно отваряне на всички преговори, с риск от по-нататъшни неоправдани ограничения.

Новите промени:

Полуавтоматичните огнестрелни оръжия остават в категория „В“ (оръжия обект на разрешителен режим), с изключение на тези с капацитет на пълнителя по-голям от 20 патрона за късоцевните огнестрелни оръжия и 10 патрона за дългоцевните огнестрелни оръжия. Оръжията с пълнители над тези ограничения вече попадат в Категория А (забранени оръжия). Разбира се, предвижда се такива оръжия да могат да бъдат закупувани от състезатели по спортна стрелба, колекционери и други, след преминаване през специален разрешителен режим, където заявителя трябва да докаже необходимост от придобиване на такъв тип оръжие.

Автоматичните оръжия, които са били трансформирани в полуавтоматични (категория А6) вече не са позволени за употреба. И в този случай описаното в т.1 изключение е приложимо.

В бъдеще, закупуването на пълнители с голяма вместимост ще бъде разрешено само по реда на режима касаещ категория А. Въпреки това притежаването на такива пълнители не е забранено, стига те да не са поставени в огнестрелно оръжие.

Техническите изисквания за изваждане от употреба на огнестрелни оръжия ще бъдат стандартизирани с общи критерии за целия Европейски съюз. Дезактивираните оръжия ще бъдат категоризирани в категория „С“ (огнестрелни оръжия, за които е необходимо единствено да бъдат декларирани).

Оръжията, които се използват  за поздрав (салют) и само акустично с халосни патрони, ще останат в категорията, в която се намират в момента, но само ако бъдат трансформирани от работни огнестрелни оръжия в т.н. “blank firing firearms” или това са оръжия, които не могат да произведат изстрел с патрон с проектил (куршум).

Търговията с огнестрелни оръжия с договори за частни лица остава възможна, но само при положение, че идентичността на купувача и неговото разрешение за закупуване не подлежат на съмнение.

На държавите членки ще бъдат предоставени 15 месеца да адаптират националните си закони към Директивата. Собствениците на огнестрелни оръжия, независимо в коя категория попадат те, няма да бъдат лишени от оръжията си и няма да бъдат подведени под отговорност за покупка на оръжие по време на интегрирането на Директивата в националните законодателства. Легитимните собственици ще продължат да притежават законно придобитите от тях самите огнестрелни оръжия преди влизането в сила на Директивата.

Лудвиг Willnegger, FACE генерален секретар: "Това окончателно гласуване се смята за добър резултат за европейските ловци. Въпреки това, разпоредбите за издаване на разрешения, лицензи, включително подновяване и удължаване, както и съхранение на огнестрелно оръжие все още остават неясни, с опасност от свръхрегулация с възможност от лошо изпълнение в държавите-членки. Ето защо, FACE сега ще се съсредоточи върху транспонирането на законодателството на ЕС в националното законодателство и ще оказва помощ и подкрепа на ловните съюзи за да се гарантира плавно изпълнение без излишна тежест и препятствия за ловците, собственици и производители на огнестрелно оръжие".

FACE се стреми да гарантира, ловците да могат да придобиват, притежават, използват и пътуват с огнестрелни оръжия и боеприпаси безопасно и без неоправдана бюрокрация, разходи или ограничения.

Изпратено на БГ ЛОВ от FACE
Превод: БГ ЛОВ

Повече за самата директива тук: ЕП затвори пропуски в директивата за огнестрелните оръжия

БГ ЛОВ припомня публикации и дискусии на българските ловци по темата:

ЕС затяга правилата за притежаване на оръжия

Eвропарламента иска НЕЗАБАВНА ЗАБРАНА НА ВСИЧКИ ПОЛУАВТОМАТИЧНИ ОРЪЖИЯ!

"За" и "Против" свободата да носим оръжие

Заради вълната от тероризъм Брюксел реже газовите оръжия

Новият закон на ЕС за оръжията няма да засегне българските ловци

Комисията по правосъдие и вътрешен ред на ЕП: Полуавтоматични оръжия няма да бъдат забранени за милионите ловци в Европа и България