Гласът на ловеца

Как ловна дружинка реши проблема с бракониерските набези

Искам да изкажа публично възхищението си и да разкажа пред вас Уважаеми Колеги как една дружинка накара Бракониерите да спрат, или по скоро да ограничат набезите си в района. На по малко от двайсетина километра от град Хисаря сгушено в подножието на Средна гора се кипри с. КРЪСТЕВИЧ. Почти ежедневно бракониерски машини огласяха вековните гори и поваляха вековни дървета, ако само можеха да...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Годишен доклад на FACE към „Манифеста за биологичното разнообразие”

Годишен доклад на FACE към „Манифеста за биологичното разнообразие”

vater Публикувана от vater | 17.03.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Годишен доклад на FACE към „Манифеста за биологичното разнообразие”

FACE (Федерация на ловните асоциации на страните-членки на Европейския съюз) публикува своя годишен доклад за 2016 г., представящ резултатите от работата по „Манифеста за биологичното разнообразие” (BDM), в който се вижда приносът на европейските ловци за опазването на природата.

От 2013 г. FACE събира данни, за да оцени напредъка по „Манифеста за биологичното разнообразие”. През 2015 г. FACE публикува първия си доклад за BDM, който показва връзката между 181 проекта за опазване на природата с участието ловци и целите на „Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие” до 2020 г. Докладът демонстрира, че 23 от 34-те дейности по BDM пряко допринасят за Стратегията на ЕС.

През 2016 г. преобладаваха дискусиите за проверката на годността на птиците в ЕС и директивите за местообитанията. Процесът на обсъждания имаше за цел да установи дали въпросните директиви са "подходящи за целта". През декември 2016 г. процесът бе приключен със заключение на еврокомисарите, че трябва да се развият дейности за внедряване на директивите. Поради тази причина работната група на FACE към BDM взе решение да фокусира доклада за 2016 г. към „Манифеста за биологичното разнообразие” върху приноса на ловците при прилагането на директивите за опазване на природата на ЕС.

Докладът BDM за 2016 г. анализира 221 проекта с участието на ловци от цяла Европа.

Президентът на FACE д-р Michl Ebner заявява: "От тези 221 проекти, в които са ангажирани ловци, 43% се случват в зони от „Натура 2000”. Това е важно, тъй като Държавите Членки са задължени да осигурят благоприятни условия за опазване на местообитанията и видовете в ЕС съгласно директивите за опазване на природата. В тази връзка докладът показва, че ловците са въвлечени в редица дейности по финансиране, мониторинг и възстановяване/опазване на природата".

Този доклад показва, че интересът на ловците към природата ги мотивира да се грижат за нейното опазване. Решението и предизвикателството в бъдеще е да се насърчава устойчивото използване на природата, така че ловците и другите заинтересовани страни да имат пряк интерес от това. Когато са налице такива положителни взаимодействия, опазването на природата става без усилие.

Сайт: www.biodiversitymanifesto.com

Изпратено на имейла на БГ ЛОВ от FACE