Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Болести по дивеча » Германската ловна асоциация публикува отговори на най-често срещаните въпроси за АЧС

Германската ловна асоциация публикува отговори на най-често срещаните въпроси за АЧС

vater Публикувана от vater | 08.02.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Германската ловна асоциация публикува отговори на най-често срещаните въпроси за АЧС

Поради големия медиен интерес към африканската чума по свинете (АЧС) германската ловна асоциация публикува в информационен лист отговори на най-често срещаните въпроси за болестта.

Какви са симптомите на АЧС?

При европейските диви прасета инфекцията причинява много тежки, но неспецифични общи симптоми като треска, слабост, намаляване на апетита, двигателни нарушения и проблеми с дишането. Може да възникне диария, тенденция към кървене (кървене от носа, кървава диария, кървене от кожата). Болните животни понякога показват намалена готовност за движение или други аномалии като движение, болка и дезориентация. Болестта засяга и двата пола и всички възрасти и смъртта на животните настъпва почти винаги в рамките на една седмица. При транжиране на трупа и разрязване на парчетата, намерени от ловеца в органите на животното, трябва да се обърне внимание на уголемените, "кървави" лимфни възли, разширения далака и финото кървене на точки или на петна в органите, кожата или под кожата. Белите дробове и дихателните пътища често се пълнят с пяна. Липсата на такива аномалии не изключва наличието на АЧС. При стадата от свине в Африка, оцелелите животни често също са заразени.

Колко диви свине има в Германия?

Понастоящем няма научен метод за преброяване на дивите свине. Възможни са само приблизителни преброявания. На базата на средната годишна репродуктивна величина от 230% (Университет по ветеринарна медицина Хановер) и статистиката на DJV (2016/17: близо 600 000 диви свине) прираста на дивите свине през пролетта е около 300 000. Тази оценка се основава на хипотезата, според която ловците отстрелват почти цялото потомство.

Какво представлява АЧС?

Болестта може да се предава пряко от животно на животно или непряко чрез заразени предмети. При неблагоприятни условия един небрежно изхвърлен хляб, в който е имало от наденица със заразено месо е достатъчен, за предаване на заразата и избухване на огнища в Германия. Особено ефективно е предаването на АЧС чрез телесни течности, по-специално пот (кръв). И най-малките капки са достатъчни за заразяване.

Заразна ли е АЧС за хората?

Африканската чума по свинете е зооноза и следователно не може да бъде предадена на хората. Хората могат да бъдат само преносители на болестта. Домашните свине и дивите свине са еднакво податливи на вируса.

Може ли да се яде заразено свинско?

Заразеното свинско месо е напълно безвредно за хората и може да се яде. Въпреки това заразеното месо не трябва да се използва за храна, тъй като съществува риск от пренасяне на заразата. Например, заразата от Украйна към Балтийските държави е пренесена чрез заразени сурови наденици.

Колко бързо ще се разпространява АЧС?

Естественото разпространение на АЧС по дивата свиня напредва бавно и според Европейския орган за безопасност на храните /EFSA/ е с максимум 25 мили годишно. Обезпокоителна е скоростта на разпространение на заразата, свързана с дейността хората, която може да достигне до 90 километра на час. Заразата може да бъде пренесена с калта по колелата на транзитиращ камион или чрез заразена храна от /диво/ свинско /колбаси, пушена шунка и т.н./ Вирусът може да оцелее на обувката в продължение на няколко месеца. Изключително важна е биосигурността на паркоместа, гари или гранични пунктове. Контейнерите за отпадъци трябва да бъдат запечатани. Няколко небрежно изхвърлени парченца салам биха могли да донесат заразата в Германия.

Каква е ролята на вълка, други хищници и мършояди като лисицата при разпространението на АЧС?

Според Институт „Фридрих Льофлер” вирусът на африканската чума може да се мултиплицира, но не се екскретира от хищници или мършояди, които са имали досег със заразено месо или труп. Всички хищници, хищни птици и мършояди принципно могат да имат механична векторна функция, но няма доказателства, че даден вид е от специално значение. Вълкът не осъществява хранителни доставки от големи разстояния, както го прави човекът. Затова директното пренасяне на заразата е малко вероятно. Няма доказателства, че в дългосрочен план, вирусът може да оцелее, например в заразени зъби или козина. Мършоядите по този начин могат да играят дори позитивна роля в унищожаването на труповете.

Африканската чума по свинете чука на вратата. Какво трябва да се направи сега?

Акцентът трябва да е върху превантивните мерки. Това включва лов на дива свиня по всички законни начини и най-вече на младото поколение. Целта е да се намали гъстотата и броя на животните. Другият фокус е върху биосигурността: транзитно превозваните отпадъци трябва да бъдат в запечатани контейнери, за да не могат дивите животни да се разболеят от заразени парчета месо. Третият фокус трябва да е върху ранното откриване на съмнителни трупове, които трябва да бъдат оставени на място и компетентните ветеринарни служби трябва да бъдат уведомени незабавно. Поради опасност от пренасяне на заразата преместването на трупа е допустимо само в плътно затворен контейнер.

Какво мислят ловците за премахване на ограниченията за лов на диви прасета?

Повишаване на сезоните за лов. Поради наредбите за защитата на животните майки с малки, които сучат не може да бъдат обект на лов. Има смисъл все повече да се ловуват млади женски прасета. Животните до 2-годишна възраст допринасят значително за възпроизводството: 7 от 10 новородени са родени от млади свине.

Какво искат ловците да могат да ловуват по-добре?

Има няколко мерки, които биха улеснили лова и трябва спешно да бъдат приложени:
• Създаване на ловджийски пътища през пролетта - във всички полски култури, например маслодайна рапица, царевица, пшеница.
• Отмяна на забраната за лов в природозащитни зони и резервати, особено в тръстикови гори и крайречни гори. Това са предпочитани местообитания на дивите свине.
• Отмяна на периодите за почивка от лов.
• Намаляване на тежестта на мониторинга и вземането на проби (трихинела, кръв и тампони), както и на точките за събиране на проби.
• Подпомагане на контрола на движението за лов (по-малко бюрокрация, разходи и персонал).

Какъв е размерът на предполагаемото твърдение на Асоциацията на земеделските производители, че 70% от дивите прасета трябва да се отстрелят?

Изискването за намаляване на инвентара с 70% е без основание, тъй като не се основава на никакви референтна стойност нито пространствено, нито времево. Броят се основава единствено на математически модели на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) за случаите на огнище на чума по свинете и няма нищо общо с практическата осъществимост. Референтната стойност е ясно определения периметър на заразената зона. Мерки като глад, отравяне или отстрелване само някои от въпросните мерки, за да се постигне тази цел, в случай на извънредна ситуация, ако е възможно. (EFSA Journal 2015:13(7):4136, 92 pp).

Какви мерки трябва да се вземат при избухване на епидемия на АЧС?

Няма панацея срещу африканската чума по свинете. Особено важна е ранната диагностика, когато незабавно се съобщава за възникване на епидемия и могат да се предприемат незабавни мерки срещу нейното разпространение. Институт „Фридрих Льофлер” и DJV са изготвили съвместно каталог с мерки /каталог на FLI и DJV срещу ASP/. В зависимост от сезона, релефа и растителността трябва да бъдат комбинирани и приложени широк спектър от мерки. Каталогът има препоръчителен характер и при епидемия кризисните щабове по места трябва да изберат най-подходящите мерки за конкретната ситуация. Най-добре е ако могат предварително да обмислят възможните сценарии.

Какво е отношението ви към използването на устройства за нощно виждане или капани за свине?

Използването на устройства за нощно виждане е забранено със закон, а отношението към капаните е критично от една страна заради тяхната ефективност, а от друга - от гледна точка на защитата на животните. Извън няколко изключения използването на капани в Германия е забранено.

Какво трябва да помнят ловците по време на ловни излети?

Ловците трябва да избягват районите, засегнати от ASP, но не непременно. В Източна Европа, особено в Полша, Чехия, Балтийските държави, Украйна, Беларус и Русия, има регионални огнища на болестта. Ловците трябва да обърнат внимание на биосигурността: дрехите, обувките, превозните средства и ловното оборудване трябва да бъдат цялостно почиствани или дезинфекцирани.Превод БГ ЛОВ

Федералната асоциация на германските професионални ловци (BDB) срещу техниката за нощен лов

Създава се оперативен щаб за превенция на африканската чума по свинете

Полша планира да избие 90% от дивите прасета за два месеца

Заради африканската чума плащат на германските ловци за отстрелян глиган

МЗХГ и ИАГ намаляват цената на инд. лов на дива свиня от 30 на 1 лв.

Повече за АЧС четете тук: БОЛЕСТИ ПО ДИВЕЧА

Абонамент за бюлетин