Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Глутница скитащи кучета убиха шест овце (снимки)

Глутница скитащи кучета убиха шест овце (снимки)

vater Публикувана от vater | 29.03.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Глутница скитащи кучета умъртвиха шест овце (снимки)

Шест овце от стадото, което отглежда Вихър Соколов близо до блоковете зад популярното заведение „Мечо ухо“ в квартал Невястата са били убити от глутница безстопанствени кучета. Нападенията започнали преди десетина дни, когато песовете убили една овца. Преди няколко дни умъртвили още две, а в сряда сутринта – три. Нападението видял лично собственикът на стадото Соколов. Около шест часа сутринта той влязъл в обора и видял кучетата да ръфат овцете.

Три вече били мъртви, а други три – ранени. Соколов успял да ги прогони, след което отишъл да се оплаче в Общината. Пратили го в някаква канцелария на петия етаж, където имало две жени. „Не искаха да подавам писмена жалба. Те казаха, че устният сигнал е достатъчен.“ – каза пред „Отзвук“ Соколов. Не пожелали и да изпратят комисия на място. Посъветвали го да си сложи електропастир. Вихър Соколов се принудил да се обади в полицията, която реагирала на момента. Дошлите на място полицаи заедно с ветеринарния лекар д-р Анастас Тиганев установили, че има умъртвени и ранени овце. Направили и снимки. Очаква се намесата на прокуратурата.Проблемът с бездомните кучета ескалира от няколко месеца в Смолян. Жители на областния град свидетелстват за многобройни сигнали до Общината, но без резултат.

През октомври общинските съветници от КРОС се опитаха да намерят решение за наболелия „кучешки проблем“ в Смолян. „Направихме питане до кмета за предприетите мерки от администрацията за овладяване на популацията от безстопанствени кучета. Преди това направихме среща с представители на „Четири лапи“, тъй като се оказа, че са единствената организация, която разполага с мобилни лаборатории за кастриране на кучета. Те ни поискаха статистика как общината досега се справя с проблема. Получихме и отговор от администрацията. Оказа се, че Община Смолян няма приета Програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета.“ – каза лидерът на КРОС Кирил Хаджихристев. В отговор на питане кметът Николай Мелемов съобщи, че има сключен договор с „Анимал вижън“ ЕООД – Стара Загора, за извършване на ветеринарно-медицинска помощ. Според данните, които администрацията е предоставила на КРОС към края на миналата година са били кастрирани и върнати на място 377 кучета, като за това са похарчени 65 000 лв. В социалните мрежи валят непрекъснато сигнали за озверели безстопанствени кучета.“Обстановката с безпризорните кучета, глутници от по 10 гладни песове, става фатална! Положението е страшно, страхувам се за децата си, за себе си също“ – написа преди време смолянчанка.

„Реагираме веднага, давайте сигнали, защото кучетата се местят и е важна бързата реакция. На телефон 0301/ 67 625 отговаря дежурният в Общината. Имаме договор с фирма, която периодично идва в града и обработва кучетата. Ще настояваме да остане да работи поне 10 дни и повече от 8 часа на ден, докато не се обработят кучетата. Трябва да се работи по-усилено, защото са много. Гражданите, които видят коли да разтоварват кучета да запишат номера на колата, така може и полицията да помогне, и да прекратим това, защото повечето са големи кучета, които се появяват там, където не са живели преди“, отговори им кметът Николай Мелемов в профила си във фейсбук.Зарко Маринов
www.otzvuk.bg

Абонамент за бюлетин