Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Гладни мечки влизат в селата, в планината няма място и храна за всички

Гладни мечки влизат в селата, в планината няма място и храна за всички

vater Публикувана от vater | 25.05.2023
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Гневни мечки влизат в селата, в планината няма място и храна за всички

50 нападения в Смолянско за пет месеца

Стръвница се изплъзна от ловец с разрешително за отстрел край Турян

Клипове и снимки на мечки с малки мечета в опасна близост до къщите и пътищата напълниха социалните мрежи. Наскоро бяха пуснати снимки от работници, които демонтират лифт в Пампорово. Семейство пък засне от колата сидве мечета на около 2 г., които се шляят на пътямежду с. Зорница и Чепеларе.

Само преди дни бе хваната мечката, показана на клип как необезпокоявана слиза в габровския квартал “Войново”.

От началото на 2023 г. РИОСВ - Смолян, е извършила проверки на 50 сигнала за щети от мечки върху селскостопанско имущество. При 45 от случаите е установено, че са нанесени от защитения вид. 36 от сигналите са за нападения над крави, овце, кози и коне, останалите - за погром на пчелини и хранилки за дивеч. Спецове твърдят, че мечките стават все по-агресивни.

“Хората се страхуват да идат до градините, до ливадите, за гъби. Мечките са навсякъде, обикалят, където пожелаят. Затова и поведението им е непредсказуемо. Никой не смее да се прибира в тъмното. Напоследък хората дори вече не подават сигнали, защото виждат, че са оставени сами”, казват жители на смолянските села по горното течение на р. Арда. Те имат проблеми от години с мечки, които нападат животните им, ходят близо до къщите им и ги плашат.

Според кмета на Могилица Милко Кисьов, който управлява още 13 села и махали в района,

9 телета са убити от началото на годината

Още две са намерени разкъсани, но се предполага, че са станали жертва на друга мечка. Преди дни бяха умъртвени овце и крави и в по-отдалечените села - Турян и Полковник Серафимово. Мечките нападателки многократно са хващани от камерите на фотокапаните.

Популацията на мечки в района е много голяма, но според горските две от тях са проблемни.

“Най-много щети има във фермата на Радослав Даритков край Черешово, мечките му разсипаха бизнеса. Миналата година му убиха десетки телета, тази година - пак. Там върлуват не една и две мечки”, добавя Кисьов. На около 2 км над с. Черешово за 2 седмици мечка е изяла четири животни от стадото на Ангел Христов.

Нито електропастирите, нито оградите спират мечките,жалва се мъжът.

Разрешение за отстрел има обаче само за една. “Срокът за отстрел на доказано проблемната мечка изтече на 20 май, но разрешителното може да бъде подновявано до края на декември. То е дадено персонално на един ловец. Условието е да бъде убита в момент, когато извършва щета. Разрешителното е платено от ловеца по тарифа, определена от министерството. Фактически само той може да я убие. Трофеят и месото ѝ остават в полза на държавата”, казва директорът на Държавното горско стопанстов - Смилян, инж. Анатолий Елев.

Разрешителното е издадено след поредното нападение на стръвницата в района на с. Турян. Ловецът засега безуспешно я издирва.

Миналата година са били издадени две разрешителни за отстрел, но само едното е реализирано, припомни Елев.

Според горските по горното поречие на Арда има около 20 мечки. “Преди днивидяхме наведнъж четири - две големи и две малки.

Казаха ни, че друга мечка с малко е срещната и край Смилян. Просто са много на малка площ. Така влизат в конфликт с хората и домашните животни, особено през пролетта заради недостатъчната естествена храна в гората”, добавя горският шеф.

Преди две години за първи път в България бе направен опит проблемна мечка да бъде преместена на друго място, вместо да я убият. Методът е често практикуван в чужбина. Мечката, която бе наречена Симона, бе удушила доста животни. Тя бе упоена и разселена от еколози високо в планината на над 20 км разстояние. Методът бе одобрен от местните жители - никой не искал убийството ѝ. По сигналите от поставения GPS обаче се установи, че се е върнала по поречието на реката и отново напада животни. Два месеца след това бе намерена убита близо до градина с фасул в с. Арда. Все още тече разследване кой е застрелял Симона.

Ловци от района на Баните и Давидково имат свое обяснение за агресията. Те твърдят, че сега се борят с някогашен експеримент на Тодор Живков и Чаушеску

От Карпатите били доставени първо 8, а след това още 14 мечки в резервата “Кормисош”. Тукашните мечки се омешали с румънските и полученият мелез е агресивен. Кафявата мечка, характерна за този район, достига над 300 кг, а мелезите са наполовина по-малки, но са зли, обичат месо и нападат стопанствата и хора.

Според неправителствени организации броят на мечките в Смолянска област е около 270. Същата цифра лансират и някои горски специалисти, въпреки че използваната методология не е съвсем прецизна.

“Повече са. Може и 350 да е общият им брой.

Мечката си пази територията. Не отстъпва позиции дори на потомството си

2-3 години след раждането си младите мечки се превръщат в конкурент за своите родители. Големите мечки ги изтласкват към по-периферните части, граничещи с населени места. Така се създават предпоставка за среща на човека и животното. Невинаги е гаранция, че отстрел ще реши локален конфликт с проблемна мечка”, казва Здравко Бакалов, директор на най-голямото горско предприятие у нас - ЮЦДП.

Постоянни проблеми с мечки има още в Буйново, Горна Арда, Арда, Давидково, Вишнево, Гълъбово, Дебеляново, Славейно, Чепеларе, Триград и много други селища. Тази пролет за първи път мечка се е появила в района на село Диманово, община Неделино, където ровила в градина на една от крайните къщи. Заради надморската височина, по-рядка растителност и по-топлия климат досега там не е имало мечки.

За поредна година най-голям брой от регистрираните поразии са на територията на държавните горски стопанства Смилян и Славейно, където до момента са проверени общо 31 сигнала. За всички констатирани щети, нанесени от кафява мечка, са изготвени предложения за обезщетение на собствениците на база средни пазарни цени, обясниха от РИОСВ - Смолян.

Екоинспекцията призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

Мечката от Габрово вече с GPS

След над 10 сигнала за слизане на мечки от Балкана в Габрово кметът Таня Христова и отговорните институции се събраха да измислят специални мерки за сигурността на гражданите. Христова потърси съдействие и от министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова. Мечката от района на кв. “Войново” бе заловена и преместена в подходящо местообитание с проследяващо устройство, припомнят хронологията от общината.

След “шестването” на едрото животно в социалните мрежи и по националните телевизии да уловят мечката се заеха специалисти от WWF и представители на местното ловно-рибарско дружество “Чардафон” и Национален парк “Централен Балкан”. Екипът използва специално разработен капан тип кълверт и градът си отдъхна. Мечката е упоена и прегледана от специалисти, които измериха нейната дължина, височина, ширина на лапите, дължина на опашката и състояние на зъбите. Тези данни помагат да се определи общото ѝ физическо състояние. На врата ѝ е поставен специален GPS нашийник, който ще помогне за проследяването ѝ в бъдеще.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин