Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Болести, хранене и грижи » Грижи за ловното куче

Грижи за ловното куче

admin Публикувана от admin | 17.02.2008
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Много пъти сме ставали свидетели на небрежно отношение на стопанина към ловното му куче.Когато това се случва след лов,в който верният помощник е участвал активно,с всичките си сили и умения,и е допринесъл за ловния успех,подобно отношение към него е безотговорно,грубо,недостойно и не прави чест на ловеца.ловният морал изисква правилно поведение не само към двукраките ,с които ловуваме,а и към четирикраките ни приятели.В този ред на мисли се сещам за последния случай,в който познат ловец прояви подобно безотговорно отношение .След съботния лов стопанинът бе вързал кучето си на повод кучето си с ранена лапа и така то бе пренощувало в хладната октомврийска нощ.На другия ден ловецът бе отпрашил на неделния лов,а горкото животно изкара деня вързано и скимтейки от болка.Е,колеги, на такъв ловец и сто тояги са малко ,не мислите ли? Иначе грижата за ловното куче след приключване на ловния излет не изисква повече време от едно бръснене,както ще видите от материала долу............

Някак неусетно лятото отстъпи своето място на есентта-сезона на може би най-активния лов с нашите любими четирикраки помощници.Без тяхната ефективна и всеотдайна работа в полето,гората и водата ловът не би бил толкова резултатен и опияняващ.Това е времето,което всеки добър стопанин на ловно куче трябва да използва ,за да осигури някои много важни неща в отглеждането му.
На първо място-това е направата на подходяща колибка през есенно-зимния сезон,ако ловното куче живее навън.Кучешката колибка трябва да е съобразена както с големината на кучето, така и с някои специфични особенности.Най-подходящия вариянт за материал е да се използват дебели и широки дъски, като подът на колибката е задължително да бъде от тях.За късокосместите породи кучета е удачно подът и стените да се направят от две дъски,като между тях се постави стиропор.Това ще осигури комфорт на кучето дори и при много ниски температури.Ако не цялата колибка,то поне покривът й трябва да се обшие с ламарина.Някои стопани през зимата поставят вътре слама,но често тя бива изсхвърляна от кучето,тъй като дразни очите и носа му/особенно ечемичената/.Идеалният материал за постелка е талаш.Поставен в достатъчно количество/ с дебелина 5-8 см./ и периодично подменян талашът осигурява отлична изолация срещу студа и влагата.Не без значение е и самото разположение на колибката .Сега слънцето трябва да бъде използвано максимално,за това тя се поставя така,че през по-голямата част от деня да бъде огрявана от него.При необходимост през зимата на входа и може да се постави одеало.
Хранене на ловното куче през есенно-зимния сезон.Храната на кучето през този период трябва да бъде с повишено съдържание на мазнини и въглехидрати.Освен това тя трябва да е с увеличен процент витамини,минерални вещества и аминокиселини.Днес на пазара има широка гама от такива продукти,които са достъпни като цена и са съобразени със специфичните нужди на кучето през всеки етап от живота му.

Грижи за ловното куче след приключване на ловния излет.През есента и зимата е добре да се спазват някои правила които ,взети заедно,значително влияят върху здравословното състояние на кучето ,а оттук и върху ефективната му работа по време на лов.Какво имам предвид?

Първо- веднага щом се приберем вкъщи от ловен излет,трябва да почистим косъма на кучето.При дългокосместите породи,това става с поща на гребен,чрез който внимателно отстраняваме полепнали по кучето тръни,кал и т.н.
Второ-С помощта на хавлиена кърпа подсушаваме кучето,като особенно внимание обръщаме на долната му част /шия,гръден кош,корем/ и вътрешната страна на ушите.
Трето-Проверяваме очите-често в тях попадат семенца от различни растения и треви.Отсраняването им е много важно ,тъй като в противен случай предизвикват дразнене на роговицата и обилно сълзене на окото.В този случай почистването става с помощта на марля или салфетка,по следния начин: поставяме кучето в седнало или легнало положение,с едната ръка отваряме широко замърсеното око ,а с другата внимателно с еднопосочно движение премахваме попадналите в него частици.
Четвърто-Проверяваме между пръстите на кучето за наличие на тръни или някакви наранявания.Най-често там има порезни рани или незначителни одрасквания.За третиране на подобни рани се използва спрей с повишено съдържание на йод и антибиотик.
Пето –при много студено време,ако кучето по една или друга причина е влизало във водата,след като приключим с гореспоменатите грижи,е добре да му дадем топла храна/около 1/3 от дневната му дажба/.Така почистено и затоплено от храната,измореното куче спокойно ще възобнови силите си и ще бъде в отлично здраве за следващия ловен излет.


Посочените дотук манипулации няма да ви отнемат повече от 10-15 минути,но направени в подходящия момент-непосредствено след лов- са от изключително значение както за здравето на кучето,така също и за усъвършенстване на връзката ловец-куче.Именно тази връзка е в основата на великата магия ,наречена ЛОВ.НАСЛУКА
автор: Георги Захариев

Абонамент за бюлетин