Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Хванаха в капан мечката, която обикаляше из Габрово (ВИДЕО)

Хванаха в капан мечката, която обикаляше из Габрово (ВИДЕО)

vater Публикувана от vater | 19.05.2023
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Хванаха в капан мечката, която обикаляше из Габрово (ВИДЕО)

Мечката, която от извество време обикаляше в Габрово и околните населени места, вече е заловена. Гледайте видеото по-долу.

От кадрите се вижда как животното първо души около приготвения капан, след което влиза вътре. Малко след това вратата хлопва след нея.

За мечката бяха подадени множество сигнали. Появиха се и много снимки, и видеа в социалните мрежи, на които се виждаше, че тя не изпитва страх от хората. Подобно поведение е рисково и е предпоставка за конфликти в бъдеще. Затова и мечката бе транспортирана в подходящ за нея планински район, далече от населени места. Докато е упоена, и е поставено специален нашийник, чрез който ще се проследи адаптацията и към нейния нов дом.

Междувременно от Държавното горско стопанство в с. Смилян, цитирани от bglov.com, съобщиха, че до 20 май е в сила разрешителното за отстрела на агресивна мечка, нападаща стада и селскостопански обекти в района на горното поречие на Арда. Разрешителното е издадено след поредното нападение на стръвницата в района на родопското село Турян.

Около 10 телета са умъртвени от мечката при набезите й върху селскостопански обекти в района на Могилица, Киселчово, Буката, Черешово и селата от горното поречие на Арда. Едно от нападенията е в пределите на село Могилица, обяснява кметът Милко Кисьов. Според него проблемите с агресивни мечки в района са от години. Ловците, на които е издадено разрешителното, засега безуспешно издирват агресивната мечка.

Две мечки създават проблеми на стопаните и в смолянското село Полковник Серафимово според информация от кметството. Пет са нападенията от мечките в околностите на селото, умъртвени са овце и крави. Хищните животни вече са уловени многократно от камерите на фотокапаните, заложени от местните ловци, обясни кметът Христо Мусорлиев.

desant.net

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин