Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » ИАГ предлага намаляване на броя на излетите за групово ловуване на дива свиня за сезон 2021/2022 г.

ИАГ предлага намаляване на броя на излетите за групово ловуване на дива свиня за сезон 2021/2022 г.

vater Публикувана от vater | 20.07.2021
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

ИАГ предлага намаляване на броя на излетите за групово ловуване на дива свиня за сезон 2021/2022 г.

Съгласно Плана за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в Република България за периода 2021 – 2023 година, Изпълнителна агенция по горите отчита плътността и динамиката на популацията диви свине и техните модели на движение в зависимост от данните от таксация след края на всеки ловен сезон. На тази база и съобразявайки се със Стратегията на ЕС за контрол на АЧС - SANTE/7113/2015, се определя необходимия отстрел с цел постигане на гъстота 0,3-0,5 бр. на 100 ха.

С оглед гореизложеното и анализирайки данните от анализа (виж по-долу) следва да се отбележи, че общо за страната изискването за редуциране числеността на дивата свиня в национален мащаб в гореописаните рамки е изпълнено. Това обстоятелство налага взимането на стратегически мерки по отношение управлението на запасите на този вид дивеч в бъдеще. За да не бъде допусната грешката на прибалтийските държави по отношение изключително трудното възстановяване на запасите на дивата свиня след отминаването на вълната на заразяване с АЧС, Изпълнителна агенция по горите предлага обсъждането на вариант за намаляване на броя на излетите за групово ловуване на дива свиня за сезон 2021/2022 г. Подобна мярка би оказала положителен ефект, с оглед на това, че ще бъде дадена по-голяма възможност на репродуктивния потенциал на вида съвместно със съблюдаването на мерките за биосигурност по отношение недопускане разпространението на АЧС, да бъдат възстановени запасите на дивата свиня в национален мащаб след затихване на епизоотията.

Анализ на ползването на дивата свиня за периода 2017-2021 г. може да изтеглите от тук: Анализ отстрел 2017-2021.pdf

Абонамент за бюлетин