Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Интервю с Никола Саркози за лова и ловците

Интервю с Никола Саркози за лова и ловците

vater Публикувана от vater | 07.12.2017
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Интервю с Никола Саркози за лова и ловците

Г-н Президент, каква е връзката Ви с природата и лова в частност?

Както знаете аз съм градски човек. Аз не твърдя че имам задълбочена ловна култура. Въпреки това когато по време на моите задължения във вътрешното министерство, икономиката и в Елисейския дворец срещах ловци, чиято страст към природата е първото което ме привлече. Бързо разбрах, че имам пред мен жени и мъже, които бяха преди всичко прагматични еколози способни да водят диалог с фермери, лесничеите и местната власт популяризиращи екологията на здравия разум предвид човешките и икономически реалности. Това ми хареса. Природните провинциални ценности които ловците защитават са значими в нашето френско общество. Не трябва да забравяме мястото на лова в историята на нашата страна. Правото да ловуваш свободно е част от придобивките на републиката.

Но трябва да призная че моята връзка с лова и ловците се дължи на моето обкръжение. Винаги съм имал ловци сред членовете на министерските кабинети включително и в президенството на републиката. Днес между парламентаристите и професионалистите, с които работя ежедневно съм заобиколен от страстни ловци, с които говоря за природата за селския туризъм и следователно за лова.

Каква е представата Ви за ловеца?

Ловецът е преди всичко човек пристрастен към природата, а ти знаеш, обичам хората със страст. В продължение на 20 години ловците постигнаха огромна модернизация в практиките си. Всеки който се радва на провинцията може да свидетелства, че ловът е навсякъде в изобилие защото е добре управляван. Но проблемът сега е, че ловците са все по-често обвинявани, че са прекалени защитници на дивата природа от фермерите и лесовъдите поради причинените щети от дивеча.

Ловецът сега има много по-добър образ от преди 20 години и се подобрява благодарение на усилията на ведомствените организации особено по отношение на безопасността, публичната информация и природозащитата.

Наскоро говорихте за тиранията на малцинствата – френски синдром, който трябва да бъде решен. Ловците страдат от тиранията наложена от политически еколози и екологични НПО, които претендират за монопол за защита на природата. Как смятате да им помогнете?

Не можем да продължим да бъдем политически коректни като се страхуваме от малцинствата, които знаят по-добре от другите как да използват медийните платформи, социалните мрежи и някои личности като говорители. Претенциите на тези екстремистки еколози, които блокират основни икономически проекти, вече не са приемливи, защото това е истинско отричане на демокрацията. Затова трябва да сложим край на фактическите монополи, които някои природозащитници си присвояват. Поради това е необходимо да се направи подробен преглед на представителството в областта на околната среда в зависимост от реалностите. Това ще позволи на националните федерации на ловци и рибари най-накрая да си възвърнат мястото и влиянието, което заслужават.

Ловците на мигриращи птици са атакувани трайно в последните 30 години от противниците на лова и живеят в тревога за следващия ден. Разбирате ли тяхното негодувание и гняв, когато знаят, че птиците които нямат право да ловуват през февруари се унищожават с хиляди в съседни държави?

Когато бях в Елисейския дворец (президент) съдействах на ловците на водолюбиви птици и по-специално гъски да ловуват възможно най-дълго през февруари в рамките на моите юриспруденции. Имам достатъчен диалог с ловните авторитети за да осъзная че вече не можем да продължаваме така. Кой може да ми обясни, че може да се унищожат стотици хиляди гъски в съседство, а лова да е забранен през февруари във Франция докато според много експерти този вид е в много добро състояние и нанася значителни щети на реколтата. Здравият разум трябва да надделее в балансираното управление на популациите от птици. Казах го много ясно на ловците в Пикардия по време на посещението ми в ловния дом на Сом преди няколко седмици.

Същото е и за традиционните ловувания, които са обект на полемика в медиите от 30 години насам. Надявам се че ние се борим на европейско ниво за да адаптираме правилата за дерогации, които днес са много твърди. Те биха могли да бъдат предмет на точен научен мониторинг и да бъдат контролирани от департаменталните ведомства по отдели в географски определени райони.

Новата атака срещу ловците за начините на лов и дати на ловуване е да се изключат ловците въобще. Как смятате да избегнете това?

С една дума бих казал, трябва да спре финансирането на организации, чиято цел е да прокарат закони срещу ловците, земеделските стопани и техните проекти за развитие. Желанието да се пречи или поне да се усложняват нещата е лошо посрещнато от нашите сънародници.

Популациите от вълци вероятно подценени се разрастват и предизвикват проблеми в нашите планини. Виждате ли роля на ловците при управление на този вид?

В името на каква логика застрашените и защитени видове вчера, които днес се разрастват и разпространяват не трябва да се управляват и регулират. Трябва да сложим край на тази култура, че защитения вид трябва винаги да остава такъв независимо от реалността и последните научни изследвания. Проблемите трябва да се оценяват периодично без догма или табу. Такъв е случая днес с вълка чието развитие застрашава нашите планини. Винаги ще бъда на страната на овчарите защото в планината икономиката е застрашена.

Що се отнася до ролята на ловците слушам мнението на специалистите в тази област. Изглежда очевидно, че регулирането на вълка ще бъде много по-ефективно ако ловците са асоциирани по време на ловуване. Всички натрупани знания в съответните департаменти потвърждават това но трябва да сложим край на правната нестабилност, която много често възпрепятства това регулиране чрез новите европейски правила.

Ловците са жертви на непрекъснати атаки при положение че предоставят много услуги на фермери чрез регулиране на хищниците. Какво трябва да направите за да улесните действията им?

Моята политическа воля в тази област ще бъде да преминем от климат на постоянно недоверие към лова и неговите практики към договор за доверие. Ловците вече не трябва да доказват своята полезност в управлението на дивата природа в нашите региони. През 2008 година исках ролята за „опазването на природата” да бъде призната със закон на ловните федерации. Така че искам да бъда ясен – ще направя всичко което е необходимо включително промяна на регулаторната рамка за да спра тези блокажи. Отделните федерации на ловците трябва да бъдат гаранти за добрите практики на лов и регулация и искам да им дам повече правомощия.

За много ловци Европа е синоним на все по-силни ограничения. Директивата за птиците е източник на най-много съдебни спорове за лова. Има ли някаква надежда в това отношение?

Европа не може да продължава както преди, а това не засяга само лова, а всички европейски политики. Трябва да възстановим Европа и тази за която аз решително ще се боря ще трябва да върне субсидираността на държавите. Например Директивата за птиците ще трябва да бъде преразгледана. Аз ще го направя без да се двоумя защото вече не можем да защитаваме запазването на биологичното разнообразие и управлението на видовете със застаряващ правен инструмент без да отчитаме напредъка в научното познание.

Що се отнася до Директивата за европейските оръжия нейната реформа не бива да се насочва към ловците и спортните стрелци вместо да се бори с тероризма и организираната престъпност. През 2012 година извърших реформа в тази област при консенсусен климат в парламента в тясно сътрудничество с ловната общност. Тази реформа санкционира сурово трафика на оръжие без да се засягат законните потребители, а именно ловците. Тази реформа трябва да служи като пример на европейско равнище.

НПО и някои фондации за защита на животните са със все по-мощни антиловни настроения, докато при други партньорствата са многобройни и ефективни?

Необходимо е да се свалят картите и да се сложи край на отживелиците. Времената са се променили и трябва да бъдат създадени правилните инструменти с конструктивни партньори. Най-конкретния пример е ангажимента, който поех с президентите на ведомствените федерации на ловците в регионалните избори през 2015 година, когато поисках ловците да бъдат избирани в регионалните съвети, тъй като лова е в сърцевината на регионалните политики. Този ангажимент беше поет и вече са в ход споразумения с редица регионални президенти. Например за региона Оаз президентът на ловната федерация на Оаз председателства комисията по околната среда.

Ловът страда от настойничеството на Министерството на околната среда. Кое министерство е подходящо за лова?

Знам, че това настойничество е източник на напрежение за дивата природа и лова. Този надзор е твърде тесен за вас и не позволява за ловната индустрия да се развива и да бъде предимство за нашите селски територии. Поради тази причина предпочитам Министерството на земеделието и горите да се занимава с лова.

Но това не е достатъчно, защото ловът засяга и много други министерски компетенции – екология, вътрешно министерство, бюджет, правосъдие и много други които се занимават с ежедневието ви. За да се ръководят необходимите междуведомствени действия ще е необходимо правителството и президентството да имат по един съветник посветен на тези проблеми, които често са противоречиви. Вече не искам лова да бъде резултат на променливата адаптация на министрите на околната среда и селското стопанство, а основен актив на новата политика за селските райони. Това ще доведе до реформа в организацията на държавата с цел премахване на ненужните екологични обстоятелства. Новата френска агенция за биологично разнообразие няма да избегне оценката за нейната полезност и позициониране. Същото ще бъде и за укрепването на полицейските служби по опазване на природата в рамките на Националната служба по лова.

Можем ли да се надяваме че един ден ловец ще бъде министъра на екологията?

На мен ми се струва съвсем възможно днес, но ще се съгласите, че такова назначаване ще изисква и други критерии да бъдат взети предвид при избора на министерска отговорност. Това което е сигурно е че този отдел, това министерство подобно на Министерство на земеделието и горите не трябва да бъдат заети от министър, който е против лова.

Интервюто е изпратено на БГ ЛОВ от д-р Васил Паница, председател на ЛРС Пловдив

Гледайте филма "Оптимална възраст за реализиране на трофейният отстрел на благороден елен у нас":

Абонамент за бюлетин