Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Италия разреши да се стреля по крадците

Италия разреши да се стреля по крадците

vater Публикувана от vater | 29.03.2019
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Италия разреши да се стреля по крадците

Одобряват нов закон за правото на самозащита

Самоотбраната “винаги е законна” срещу крадец, влязъл с взлом в дом или магазин. Собственикът може да стреля по престъпника, ако е заплашен физически от него. Това предвижда нов закон за правото на самозащита на жертвите на кражби, приет с голямо мнозинство от италианския парламент.

Увеличават се наказанията за незаконно проникване в чужд имот, за кражба с взлом и грабеж, предаде ДПА.

Документът получи силната подкрепа на твърдолинейния италиански вътрешен министър Матео Салвини. “От днес престъпниците трябва да знаят, че да си крадец в Италия, ще бъде по-трудно”, каза Салвини след гласуването. Докато говореше, той държеше тениска с надпис “Самоотбраната винаги е законна”.

Законът обаче не позволява да се стреля по крадци, които бягат или са били обезвредени, нито спестява на някого разследването или евентуалното съдене, ако при престрелка се е стигнало до раняване или смърт.

Критици определиха промяната като опит за внасяне в Италия на американската “оръжейна култура”. Джорджо Берета, активист срещу оръжейното лоби, каза, че в Италия няма престъпна вълна, която да оправдава законодателните промени. Миналата година имало едва 16 убийства, свързани с влизания с взлом и грабежи - най-ниския брой за последните 30 г. Според Берета новият закон цели да удовлетвори оръжейната индустрия и “тази част от електората, която шумно призовава за по-свободен режим за огнестрелните оръжия и за по-малко ограничения върху употребата им”.

24 часа

Абонамент за бюлетин