Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Коментар на... » Как Васил Василев постави на карта груповия лов на дива свиня през 2018 година

Как Васил Василев постави на карта груповия лов на дива свиня през 2018 година

vater Публикувана от vater | 30.07.2018
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Как Васил Василев постави на карта груповия лов на дива свиня през 2018 година

Журналистическо разследване на Ловен портал БГ ЛОВ в рубриката „Коментар на...

В последната седмица станахме свидетели на драматични събития за цялата ловна общност, свързани с мерките за превенция на африканската чума по свинете /АЧС/. Каква беше хронологията на събитията?

В началото на юли група депутати внасят в Народното събрание законопроект за промени в Закона за лова и опазване на дивеча, с цел разрешаване групов лов на дива свиня от деня на обнародване на закона до 31 декември 2018 г., в събота, неделя, сряда и всички празнични дни, като с това се променя съществуващият срок за групов лов, който е от 01 октомври до втората неделя на януари.

На 11.07.2018 г. законът е приет скоростно на първо и второ четене, с оглед мотивите, които са свързани с голямата опасност от разпространение на АЧС в България и огромните загуби, които ще понесе целият сектор, ако това се случи.

Още с приемането на закона, Председателят на НЛРС-СЛРБ – Васил Василев излиза с изявление, с което разгромява закона като напълно погрешен, недомислица, която ще доведе до изчезване на дивата свиня в България, ще нанесе непоправими щети на всички други видове дивеч и в крайна сметка ще доведе до множество смъртни случаи, поради лошите условия за ловуване в гората и наличието на гъбари, дървари, туристи и т.н. Основен аргумент на Василев е и твърдението, че депутатите не са се допитали до експерти, не са взели мнението на ловците и не са организирали обсъждане на законопроекта.

След това изявление по медиите започна истерична кампания от определени ловни деятели срещу промените в закона, паралелно започна кампания и срещу правителството, което видите ли „било измислило всичко, за да избият дивите свине на ловците и да ги лишат от лов“, стигна се до открити призиви за бойкот и дори заплахи за бунтове.

Партия АБВ (виж тук) и консултантът по ловно стопанство и бивш директор на СЦДП - Габрово – инж. Иван Недков даже сезираха президента Румен Радев, с искане да наложи вето върху закона.

Паралелно с това, структурите на горите – горски стопанства и РДГ се подготвяха усилено за летния групов лов на дива свиня, правеха инструктажи, разпределяха по ловните сдружения комплекти за взимане на проби, отпечатваха кочани с бележки за групов лов и др.

Редовите ловци се готвеха за откриването на груповия лов на дива свиня.

На 24.07.2018 г. промените в Закона за лова бяха обнародвани в Държавен вестник, и когато се  очакваше първия ловен излет да бъде на 25.07.2018 г.,  само часове след публикуването излезе заповед на МЗХГ, с която се забранява груповия лов на дива свиня, без указан срок до кога важи забраната.

Какво представлява Африканската чума по свинете? По този повод е писано и говорено много в БГ ЛОВ, но накратко: АЧС  е изключително тежко, силно заразно заболяване по свинете, което се разпространява бързо, унищожава над 95% от популацията и за него няма измислена ваксина, за разлика от класическата  чума по свинете, която се регулира с ваксини. То засяга и питомните свине и буквално е в състояние да унищожи целия сектор на свинепроизводството. Това заболяване до този момент е унищожило напълно популацията на дива свиня в Беларус, засегнало е голяма част от Русия и Украйна, настъпва в Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Молдова, Чехия и др. Навсякъде в Европа част от превенцията е съществено намаляване на популацията на дива свиня, разбира се, съчетана с други методи като изграждане на огради, санитарни пояси и т.н.

Спорните Промени в Закона за лова и опазване на дивеча целяха именно разширяване на възможностите за превенция, като целта беше да се отстреля около 60% от популацията и по този начин да се намали възможността от проникване на чумата на територията на страната и да се предпазят от унищожение 95% от дивите свине и 100% от отглежданите в свинеферми.

При макар и скоростното разглеждане на мерките срещу АЧС и закона в Народното събрание, в заседания на Комисията по земеделието и храните в НС са били поканени различни експерти, да изкажат мнението си и да дадат становище. Ето и един от тях:

По повод законодателните промени, КОИТО СА НЕОБХОДИМИ, по наша оценка е важно да се работи и в посока даване правомощия и на министъра на земеделието, храните и горите при определени условия да променя сроковете за ловуване. Ако погледнем статистически ползването на дивата свиня, над 95% от реализирания отстрел става по линията на груповото ловуване. В закона за лова груповото ловуване започва на 1 октомври и приключва втората неделя на месец януари и министърът има правото временно да го ограничава и да забранява този срок. Няма право да го променя във времето. Аз лично имам опасения, че индивидуалното ловуване , което по смисъла на Закона е възможно да бъде провеждано на територията на страната, няма да донесе необходимата ефективност, която е важна за намаляване на плътността на дивите свине на територията на страната.

Получавайки подобна експертна подкрепа, народните представители гласуват скоростно промените в закона на две четения за един ден. След последвалите събития, единственото, което буди недоумение е фактът, че гореописаното експертно мнение е взето от стенограмата на народното събрание и е изказано от председателя на НЛРС-СЛРБ Васил Василев!!!

Прилагаме част от стенограмата на Народното събрание:Да, НЛРС-СЛРБ е бил поканен на обсъждането на закона в НС, лично Василев е отишъл и е подкрепил тези промени в закона като необходими. Имайки положителното становище и подкрепа от ръководството на НЛРС-СЛРБ и МЗХГ, народните представители с чиста съвест са гласували груповия лов през настоящото лято да стане реалност, с цел превенция срещу АЧС.

Какво накара Васил Василев само за няколко дни да промени мнението си и да започне кампания срещу закона, който сам е подкрепил?

Ако се замислим кой ще загуби най-много от една такава кампания за намаляване на популацията на дива свиня, то това са големите концесионери на ловни стопанства. Те са взели на концесия стопанствата срещу значителни суми, съвестно са инвестирали крупни средства в огради, капани, ловни домове, чакала и други ловностопански съоръжения и разчитат на ловния туризъм да си върнат инвестициите и евентуално да спечелят. Редуцирането на популацията на дива свиня с 60%, засяга и тях, даже в по-голяма степен отколкото редовите ловци, защото ако в свободните територии на дружините, отстрелът ще е много по-труден и най-вероятно не би се достигнала тази ниска гъстота, а също така дивите свине могат да дойдат от другаде и в кратък срок да се възстанови сегашната популация, то в оградените участъци редукцията ще стане много по бързо, при това по намалените от министерството цени и след това възстановяването ще стане много по-трудно. Като се има предвид , че обезщетения се изплащат от ЕС само при наличие на заразяване, но не и за превенция, то предполагаме, че загубите на тези стопанства ще бъдат значителни. Освен това през септември в тези стопанства се осъществява интензивен лов на елени по ОЛТ и концесионерите нямат интерес в гората да бъдат и редовите ловци със своите гонки.

Точно тук, най-вероятно, едрите концесионери са взели нещата в свои ръце и са мотивирали председателя на НЛРС-СЛРБ за започването на една добре организирана и стигаща до истерия кампания, срещу удължаването на сроковете за групово ловуване на дива свиня, като е впрегнат целия апарат на ловно-рибарския съюз. Не е сигурно дали Василев би се поддал на тази мотивация, ако не съществуваше и друга взаимовръзка. Обществена тайна е, че ментор на Васил Василев в кариерата му в НЛРС-СЛРБ е инж. Христо Михайлов, виден преподавател в лесотехническия университет. Той освен това е и зам. председател на партия АБВ. А познайте новоназначеният главен секретар на НЛРС-СЛРБ Даниел Тошков и сестра му около коя партия гравитират? След оспорваното в съда избиране на Васил Василев за председател на НЛРС-СЛРБ, Христо Михайлов стана изключително важна фигура, даваща мнението си по всички фундаментални въпроси, свързани с лова. Неслучайно във всяко издание на съюзната преса Христо Михайлов излиза с програмни статии и мнения.

След драмата с овцете и козите в Странджа партия АБВ започна масирана кампания по оплюване на голяма  част от  действията  на правителството в земеделския сектор, като една от темите, по които трябваше да бъде атакувано министерството на земеделието, храните и горите се оказват превенциите срещу АЧС. Неслучайно партия АБВ се обръща към президента с молба за налагане на вето заедно с консултанта по ловно стопанство и бивш директор на СЦДП - Габрово Иван Недков. В тази комбинация на партийни и корпоративни  интереси, националният ловно-рибарски съюз се оказва идеалната маша, с която да се насади обществено напрежение, за да може да се задейства най-важният план – получаване на подкрепата на премиера за отмяна на промените в закона.

Дали Васил Василев първоначално е подкрепил измененията в ЗЛОД, а след това е организирал кампания срещу тях от некомпетентност, дали умишлено е искал да въведе в заблуждение народните представители, за да гласуват прибързано един закон и после партия АБВ да извлече политически дивиденти, като едва ли не спасители на българската природа, дали е бил „мотивиран“ да защити техните и на големите концесионери корпоративни интереси, това читателите следва да си отговорят сами.

Организираната кампания е направена така, че да изглежда екологична, хуманна, добронамерена. Говори се за изядени от кучета сърнички и еленчета, застреляни гъбари и туристи, пълно унищожаване на популацията на дива свиня у нас. Екологичните организации, за които основната цел е пълна забрана и даже криминализиране на лова се включват в хора с пълен глас.

Пропуснато е да се разяснят на хората няколко много важни въпроса:

1. Законът дава само нормативни рамки – възможности за провеждане на групов лов на дива свиня извън срока. Начинът,  по който това ще става и дали ще се случи зависи от стопанисващия дивеча. Целта е да се подпомогне достигането на безопасен минимум на популацията от дива свиня като превенция от АЧС.

2. Никой не обясни на ловците, че планът за превенция предвижда отстрел на около 60% от популацията, което ще ни върне на цифрите от преди не повече от 5 години и след преминаване на опасността популацията би могла да се възстанови много бързо, в противен случай АЧС ще унищожи над 95% от популацията и практически около 10 години няма да се провежда групов лов на дива свиня.

3. Никой не обясни, че с обикновена заповед на министъра би могло да се разпореди груповия лов до 01 септември, например, да се провежда без кучета, за да се предпазят малките на сърните и елените до пълното им укрепване.

4. Никой не каза, че през октомври зашумеността на гората е същата както през септември и въпреки това инцидентите по време на лов са рядкост и обикновено са резултат от грубо нарушаване на мерките за безопасност от замесените ловци.

5. Никой не каза на ловците, че ловувайки сега те ще получат от държавата обезщетение по 30 лева  за всяко убито прасе и ще ползват месото му, а при навлизане на АЧС няма да получат нищо и месото ще бъде унищожено.

Очевидно целта не беше да се проведе конструктивна дискусия, а да се настрои общественото мнение и да се използват ловците като инструментариум за защита на партийни и корпоративни интереси. Когато истерията вече стигна до връхната си точка се предприема и последната крачка - според наши източници на 23.07.2018 г. в ловно стопанство Паламара край Шумен, притежатели на големи ловни концесии провеждат тайна среща с премиера Бойко Борисов и му представят създадената апокалиптична картина за летния групов лов на дива свиня, както и заплахата от масови протести на ловците. В резултат на това премиерът задължава министър Порожанов да предприеме действия, които да имат за резултат реално неприлагане на току-що приетия закон.

За това няколко часа след влизането в сила на закона последва и Заповед на министъра, с която той на практика отменя волята на народните представители, с мотиви почти идентични с мотивите за приемане на промените в ЗЛОД – а именно превенция срещу чумата.

Със сигурност министър Порожанов е достатъчно интелигентен, за да се сети, че с направената първоначално така наречена ограда и с компрометиране на мерките за редуциране на числеността на дивата свиня, може да се окаже, че едва ли не той фактически е поканил АЧС в България. Той не може да е смятал за грешка приемането на промените в ЗЛОД, защото ако е така би уволнил на секундата зам. министър Добрев, който е инициатор на промените, а Добрев си е още на мястото. Явно някаква непреодолима сила е въздействала върху министъра, за да промени становището си на 180 градуса.

След заповедта на министъра за забрана на груповия лов, от НЛРС-СЛРБ демонстрираха радост от победата. Но кого победиха всъщност съюзните администратори? Заповедта на министъра за забрана на груповия лов няма краен срок. Ако до 1 октомври се намери дори едно заразено прасе на територията на страната, отмяна на заповедта най-вероятно няма да има и груповият лов ще остане забранен, както е в Румъния, Полша и други страни, където АЧС вече действа. В огнищата на зараза ще се разположат капани, горски, полиция и може би дори армия и ще изловят дивите свине и ще ги изтребят, без участието на ловците, за които може би ще остане само благородната мисия да загробят вътрешностите и да изгорят труповете. Дори и да стартира груповия лов през октомври, то вече ще е пропусната възможността за редуциране на популацията и като се има предвид обстановката в съседните на нас държави – най-вероятно е въпрос на време проникването на заразата и осъществяването на гореописания план. Защото както Васил Василев сам отчита в парламента, подкрепяйки първоначално промените в закона „Индивидуалното ловуване няма да донесе необходимата ефективност.

В резултат популацията на дива свиня в стопанисваните от дружините територии ще  бъде сведена до нула, без ловците да получат каквато и да е компенсация за това. Не така ще стоят нещата в концесионните участъци, където в оградените площи прасетата няма да се отстрелват, докато не бъде констатирано огнище на зараза или ако бъдат предприети мерки, то концесионерите ще бъдат обезщетени от фондовете на ЕС.

Така използвайки вродената  любов към дивеча и грижата на добър стопанин на българските ловци, ръководството на НЛРС-СЛРБ сякаш изманипулира ловната общност да обслужи партийни и корпоративни  интереси, а именно:
От една страна да запази приходите на концесионерите  на ловни участъци, и от друга да легитимира партия АБВ  като активен защитник на съсловието на ловците. Всичко това на гърба на българския ловец  и цялата индустрия на свинепроизводството.

Когато АЧС се настани в България и промени напълно понятието за лов, когато лиши по-голямата част от българските ловци от най-атрактивната част от тяхното хоби, може  би за всички ще стане ясно как бе предаден интересът на българския ловец от ръководството на НЛРС-СЛРБ и лично от неговия председател Васил Василев.

п.п. БГ ЛОВ дава правото на отговор и всеки, който желае, може да изпрати своя публикация за рубриката "Коментар на...". Текстовете (заглавие, текст и до 3 снимки) се изпращат на: bglov@bglov.com или vater@abv.bg . БГ ЛОВ си запазва правото да откаже публикация.