Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Закони и правилници » Как да си купим карабина в България?

Как да си купим карабина в България?

vater Публикувана от vater | 07.02.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Как да си купим карабина в България?

Екипът на ZARIMEXстартира кампания относно процедурите и изискванията за покупка на оръжие в България. В предишното ни статия “Как да си купим ловна пушка?” в канала на ZARIMEX  в Youtube и Facebook ви обяснихме каква е процедурата да си купите гладкоцевно ловно оръжие. След, като натрупате две години активен стаж като ловец, можете да преминете към следващата стъпка, а именно покупката на дълго нарезно оръжие познато като карабина.

Разликата с гладкоцевното оръжие е, че карабините имат по-голяма далекобойност поради нарязаната цев. Също така имаме по-голяма гама от калибри с различни по предназначение куршуми. Най-популярните механизми са болтовите и полуавтоматичните.

Болтовите карабини идват в голяма гама калибри и предлагат

 • висока прецизност,
 • лесна употреба,
 • постоянство и надеждност,
 • сигурно изхвърляне и презареждане на патрона

В тази категория спадат и карабините с линеен затвор, които презареждат с движение на болта в посока само назад-напред.

Този вид оръжия се използват предимно за стрелба на далечни разстояния и лов чрез издебване. Минус е, че след всеки изстрел трябва да презареждаш независимо от затвора.

Полуавтоматичните карабини дават възможност за повече изстрели само с едно зареждане. Затова те все повече се предпочитат при лов на гонка, когато шансът за пропуск е по-голям. Този вид оръжия дават шанс за бърза поправка и реакция дори в най-напечените ситуации. Минусът при тях е, че гамата от калибри е значително стеснена и за любителите на някои не толкова популярни калибри няма подходящи полуавтоматични карабини.

За да имате право да купите карабина е необходимо да сте състезател по спортна стрелба в клуб под егидата на една от официалните федерации по стрелба в страната, за което ще обясним във видеото „как да си купим спортно оръжие“ или да сте ловец от поне две години и да имате издадено удостоверение за подборен лов. То се издава след успешно положен изпит за конкретен вид дивеч пред Изпълнителната агенция по горите, а самото обучение се провежда от ловно-рибарските сдружения в страната. Изпитът се състои отново от две части, теория и практика.

За да си купите карабина, първо трябва да подадете заявление за закупуване в служба КОС към районното полицейско управление по местоживеене. Ако искате да окомплектовате карабината си и със супресор, трябва да подадете заявление и за него. Може да подадете двете заявления заедно или по-отделно, като повече за процедурата ще научите в отделния ни клип „Как да купим супресор“. Необходимите документи при подаване са:

 • Заверен ловен билет,
 • Удостоверение за изкаран курс за подборно ловуване
 • Оригинал и копие на дипломата за завършено образование - минимум основно
 • Оригинал и копие на личната си карта.
 • Попълнено заявление по образец.
 • Платена държавна такса
 • Документ от психиатър или психодиспансер, в който изрично е описано, че е за закупуване на оръжие
 • Свидетелство за съдимост, в което е посочено, че не сте осъждан.
 • Удостоверение за липса на данни за обвинения по неприключени наказателни производства от Национална следствена служба, също така познато като следствие

Свидетелството за съдимост и следствието вече се изкарват по служебен път и не е задължително да ги носите физически.

Срокът за отговор от КОС е един месец, като в този срок кварталният полицай трябва да посети дома Ви и писмено да потвърди, че имате монтирана каса за съхранение на оръжието. Изискването е да е захваната за пода или стената.

Ако документите Ви са изрядни ще получите разрешително за придобиване на оръжие и боеприпаси от служба КОС и в срок до 3 месеца идвате с разрешителното при нас в ZARIMEX, където да закупите избраното оръжие и боеприпаси. За карабината можете да закупите до 100 броя муници, като ще са ви необходими и мерни прибори, а и вече споменатият супресор.

След като си купите оръжието в срок от една седмица задължително трябва да го регистрирате в служба КОС в Районното по местоживеене. Обикновено това отнема около седмица, след което получавате  разрешително за носене и употреба, с което ставате горд собственик на карабина и можете да се насладите на индивидуален лов в България и чужбина.

Ако видеото ви е харесало сложете палец. В следващото ни видео ще ви обясним какво е супресор и какво е необходимо за покупката му. А ако искате да научите как с разрешителното за подборен лов можете да си купите и пистолет, последвайте каналите на ZARIMEX в Youtube и Facebook. Там ще бъдат качени серия от видеа, в които ще ви обясним как да си купите оръжие в България.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин