Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » ЛОВНИ РАЗКАЗИ » Как станах известен ловец по времето на Тато

Как станах известен ловец по времето на Тато

vater Публикувана от vater | 19.02.2015
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Как станах известен ловец по времето на Тато

Заради недобрата хранителна база по онова време едрият дивеч – сърни и елени, в Етрополския балкан беше силно намалял.

През 1953 г. в дивечовъдната база „Витиня” бяха докарани и разселени благородни елени.

По това време беше започнал усилен дърводобив, та се появиха сечища с добра храна и сигурни укрития за дивеча. По-голямата част от елените мигрираха в Етрополския балкан, около връх Баба. Броят им бързо нарасна.

Открай време имаше добра традиция. Ловните дружинки през януари, по време на празниците, организираха ловджийски вечеринки. Играеше се подходяща пиеса, а след това се теглеше томбола. Тези романтични вечери предизвикваха любопитство и масово се посещаваха от населението.

За томболата предварително се отстрелваха зайци, фазани и сърни. По това време диви прасета нямаше в района.

През 1961 г. за първи път беше разрешено на етрополската дружинка да отстреля елен за томболата. И така – в октомврийската ранна утрин „А” отборът на етрополската ловна дружинка се озовахме под връх Баба. Тихо, спокойно и прохладно утро. Разкъсана мъгла се носеше в подножието на планината. Гората пъстрееше с есенния си колорит. Застанах на традиционната си пусия и зачаках. Тогава сиромашията ни гонеше и аз нямах собствена пушка. Бях взел една двуцевка с открити куроци от етрополеца Цецо Припката. Носех само четири патрона – два по-едри и два по-дребни. Заредих и се заослушвах.

В далечината се чу гласът на кучето Балкан – гонеше нещо. След няколко зигзага на склона пред мен изскочиха два елена, абсолютно еднакви. Стрелях два пъти по първия, но той продължи да бяга напред по хоризонтала, а другият избяга право нагоре. Стреляният елен се спря на 30-40 метра. Развълнувано заредих отново, придвижих се малко напред и натиснах спусъка. За беда, изстрел не последва.

Опънах втория спусък и след изстрела еленът се понагърчи, но не падна. Продължих към него, но преди да стигна, той се строполи с трясък по склона. Слязох до него и през това време дойде другият елен, погледна падналия и избяга. Натоварихме убития елен на джипката и спряхме в центъра на Етрополе. Любопитството на хората беше голямо, с интерес разглеждаха елена.

Транжираха месото на сто парчета по един килограм.

Вечерта на томболата наред с другите печалби, риболовният надзирател бай Петър Цончев обявяваше: „Кило еленско месо, пребито от Ристо Референта!”. При това положение имиджът ми на ловец порасна. Ловния си билет подновявам в продължение на 58 години, но вече ако ловувам, стрелям само по вреден дивеч.

Хубави са ловните традиции и аз апелирам да не бъдат прекъсвани. На ловците пожелавам „Наслука!” през следващите ловни сезони.Христо Василев Христов – РЕФЕРЕНТА, Правец /БЛИЦ

Абонамент за бюлетин