Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Кирил Бояджиев: Ловците от цялата страна са единодушни, че бракониерството трябва да се наказва с лишаване от свобода

Кирил Бояджиев: Ловците от цялата страна са единодушни, че бракониерството трябва да се наказва с лишаване от свобода

vater Публикувана от vater | 16.04.2015
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Кирил Бояджиев: Ловците от цялата страна са единодушни, че бракониерството трябва да се наказва с лишаване от свобода

Ловците от цялата страна са единодушни, че бракониерството трябва да се наказва с лишаване от свобода. Какви са санкциите в момента и има ли регистрирани случаи на бракониерство в община Велико Търново? Прочетете повече за ловците от общината и тяхната дейност в интервю на Радио „Фокус” – Велико Търново с Кирил Бояджиев, експерт по лова в ловно- рибарското дружество „Сокол” във Велико Търново.

Фокус: Има ли регистрирани случаи на бракониерство в община Велико Търново и колко са те?

Кирил Бояджиев: Нямаме регистрирани нарушения по време на ловния сезон. В момента, когато ловът е забранен също, нямаме констатирани случаи на бракониерство. Във всички дружинки си има ловци, които са отговорници по охраната, води се регистър всички излизания на всяка една дружина, така, че към момента нямаме никакви индикации за подобни прояви.

Фокус: Какви са санкциите ако бъдат засечени случаи на бракониерство?

Кирил Бояджиев: Те се определят, в зависимост от нарушението, от Закона. Той тълкува всяко едно нарушение по различен начин и санкцията е различна. Глобите, които се налагат са както административни, така и финансови.

Фокус: А възможно ли е лишаване от свобода при регистриране на бракониерство?

Кирил Бояджиев: Към момента не, но точно това искаме да бъде променено в Закона. Както беше по-рано, преди около 20 години, така да стане и сега - за незаконно убити сърна или елен да се лежи в затвора. Хората едно време лежаха от 2 до 3 години.

Фокус: А внесени ли са подобни предложения в Народното събрание?

Кирил Бояджиев: Има внесени предложения, сега следва обсъждане на ниво Национален съюз и Регионални дирекции в страната. Очакваме до края на лятото да бъдат внесени и официални предложения за Закон за изменение и допълнение на Закона за дивеча. За сега те са само предложение, което трябва да мине през различни нива, преди да бъде внесено в Парламента, за да може да бъде обсъдено от народните представители.

Фокус: А ловците от цялата страна единодушни ли са по този въпрос?

Кирил Бояджиев: Разбира се, че са единодушни. Дори бих казал, че най-малко са случаите на засечени бракониери – ловци в цялата страна. Повечето нарушения се правят от неловци със самоделно оръжие, примки и други подобни неща. Защото все пак ловците са заинтересовани от запазване на дивеча, за да могат да го използват.

Фокус: Кога ще започне новият ловен сезон?

Кирил Бояджиев: Втората събота на месец август. До тогава ловът е забранен, с изключение на лов на хищници. Той е целогодишен. От тук – нататък до втората събота на август имаме изпълнение на ловно-стопански мероприятия-бригади, опазване и охрана на дивеча, в смисъла, който споменахме и най-различни неща по отношение на ремонт на хранилки и подготовка за новия сезон. За да може на зима дивечът да е готов и да бъде подхранван. В тази подготовка се включват всички ловци.

Фокус: Колко са ловците в област Велико Търново?

Кирил Бояджиев: За областта не мога да кажа точна цифра, но те са някъде между 4 и 5 хил. души. За община Велико Търново те са 1096.

Фокус: Има ли интерес към ловджийството и може ли да се каже, че има тенденция за увеличаване или намаляване на ловджиите?

Кирил Бояджиев: Не бих казал, че се увеличават. Интерес има, но, както навсякъде и при нас има естествен отпад. Хората се отказват по различни причини като възраст, смърт или някакви лични съображения и ангажименти. Попълнeнията, които получаваме при курсовете за нови ловци, са горе-долу равни на тези, които се отказват.

Фокус: Курсовете веднъж годишно ли се организират?

Кирил Бояджиев: Да, веднъж годишно, съгласно Законът за лова те трябва да започнат не по-късно от 1-ви март. Кандидатите трябва да са положили крайния изпит не по-късно от средата на месец юни. Тенденцията за това е новите ловци да могат да се включат в новия ловен сезон, който започва през август. Това е и най-подходящото време за кандидатстване. По време на ловен сезон е много трудно да се провежда курс. Точно по тази причина законодателят е решил, че най-удобното време е в този период между 1-ви март и средата или края на месец юли.

Луиза ТРАНЧЕВА
focus-news.net

Ловците коментират: Форум БГ ЛОВ

Абонамент за бюлетин