Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Интервю на... » Колю Панайотов: Варненските ловци имат огромна заслуга за увеличаването на дивеча в региона (ВИДЕО)

Колю Панайотов: Варненските ловци имат огромна заслуга за увеличаването на дивеча в региона (ВИДЕО)

vater Публикувана от vater | 05.07.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Колю Панайотов: Варненските ловци имат огромна заслуга за увеличаването на дивеча в региона (ВИДЕО)

Варненските ловци имат огромна заслуга за увеличаването на дивеча в региона. Това заяви за TheSite24 Колю Панайотов, председател на Ловно-рибарско дружество Варна. Той посочи, че организацията във Варна наброява близо 2000 ловци, които са разпределени в 38 дружини. По думите му, ловците са едни от най-съзнателните хора, които се грижат за природата, но така също и за увеличаване популацията на дивите животни.

„На ловците се гледа с не добро око, но истината е, че ролята им по отношение увеличаване на популацията на диви животни е огромна. Масово хората не знаят, че една от основната ни дейност е да подхранваме дивеча и по този начин той успява да оцелее през тежките зимни месеци. Отделно от това всяка година разселваме огромен брой животни.

Давам пример – всяка година нашето ловно сдружение закупува и разпределя в тези 38 дружини около 50 тона зърно, с което подхранваме дивеча, който обитава ловните полета на сдружение Варна. Отделно, самите дружини проявяват самоинициатива и закупуват допълнително зърно, за да се подхранват дивите животни.

Ежегодно разселваме около 3000 фазани и яребици, а тази година имаме намерение да са още повече.

И информацията, която стига до нас е, че ловния дивеч във Варна и региона се увеличава“, категоричен бе Панайотов.

Бракониерството е бич и най-голямото престъпление е да се посегне на бременно животно, смята още Панайотов.

„За щастие нашите ловци са много съвестни и стриктно следят за подобни престъпни дейности, благодарение на което, броят на бракониерските набези край Варна са наистина много малко, дори бих казал изключение. Варненският ловец се грижи повече за увеличаване на дивеча, отколкото за неговото отстрелване“, каза още Колю Панайотов. Той обясни, че бракониерите обикновено не са членове на нито една дружинка или сдружение. Често използват дори примитивни оръжия, с добре обучени ловни кучета, които обаче без капка съвест оставят да бъдат убити от дивеча.

„Тези хора не полагат никакви усилия, за опазването на дивеча, а дори напротив – безотговорно го избиват с цел – лична консумация, което е изключително примитивно. Но за щастие, тези случаи, поне във Варна драстично намаляха с годините“, обясни експертът.

По повод носенето на оръжие от страна на ловците и неговото съхраняване Панайотов посочи, че това е много отговорна задача, на която всеки един ловец гледа сериозно.

„Всеки един колега, който е станал ловец трябва да придобие право за носене и съхранение на ловно оръжие. Изискванията на служба КОС по отношение съхранението на оръжието са изключително сериозни. На първо място трябва да бъде монтирана метална каса, в която ще се съхранява съответното оръжие, а използването му е само тогава, когато се организира ловен излет. Самият излет се разрешава от Изпълнителната агенция по горите.

В деня, в който ще се провежда ловния излет – ловците вземат ловното си оръжие и отиват в сборния пункт и там се вписва името на всеки един човек в излетната бележка. В този документ се описват имената на ловеца, номерът на членската карта и едва тогава може да участва в ловния излет.

Категорично е забранено ловецът да вземе своето оръжие и да тръгне с него в градска среда. Повтарям – това е възможно единствено и само на отрегулирания ловен излет!

В последно време зачестяват обажданията от притеснени граждани, че са видели хищници, предимно чакали, които са навлезли в градската част и ни молят да вземем мерки. Това обаче е абсолютно забранено и няма как ловец да отстреля чакал в града. Само искам да отворя една скоба, че чакалите са много страхливи и не нападат хора, за разлика от други хищници, като например вълците“, каза още специалистът.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин