Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » ЛРС Кърджали: 78 отстреляни диви свине в първите ловни дни

ЛРС Кърджали: 78 отстреляни диви свине в първите ловни дни

vater Публикувана от vater | 08.10.2021
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

ЛРС Кърджали: 78 отстреляни диви свине в първите ловни дни

Ловците сами решават да не стрелят по женски диви прасета, за да дадат шанс за възстановяване на популацията

Рекорд от 78 отстреляни диви свине поставиха ловците от ЛРС–Кърджали в първите два ловни дни при откриването на новия сезон за групов лов на дива свиня и местен дребен дивеч. Според председателят на сдружението Васил Дончев някои от трофеите могат да завоюват медали.

Трофеен 186 кг глиган е бил уцелен от точната ръка на млад ловец в неделя в дружина Комунига. Той е ловец от 6 години, но вече има един златен медал на трофей от глиган.

„От миналата година имам един златен медал. Тогава глиганът беше още по-голям – близо 190 кг тежеше. Не помня колко точки е. Зная само, че трофеят е със златен медал”, Емин Идриз. Сега той силно вярва, че е повторил своя успех и е нетърпелив да чуе на колко точки ще бъде оценен неделният му трофей.

Първия ден в първата гонка на диви свине ловците от Комунига отстреляли 3 приплода. Голямата слука дошла през втория ловен ден. Тогава кучетата вдигнали трофейния екземпляр. Заедно с големия глиган ловците отстреляли и 2 приплода и спрели да ловуват.

В района на Черноочене ловците отчитат сериозно движение на диви свине. Доволни са, че не откриват мъртви животни, но не са сигурни, че опасността от болестта АЧС ги е подминала.  Взели са решение при слука да спират лова и да не стрелят по женски животни – знаят, че така ще подпомогнат популацията на основния тук дивеч за лов. За да има разнообразен лов в района, ловците разселват диви зайци, но ги пазят, докато не се развъдят достатъчно.

По данни от пролетната таксация популацията на дивата свиня на територията на ЛРС-Кърджали се запазва. Числеността й е 433 бр., като през миналия  ловния сезон не са установени случаи на африканска чума. Запасите при заека и сърната са съответно 2200 и 873 бр., почти колкото са били досега.

Източник: agrozona.bg

Абонамент за бюлетин