Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Ловци спасили от кучета белия сръндак в Родопите (ВИДЕО)

Ловци спасили от кучета белия сръндак в Родопите (ВИДЕО)

vater Публикувана от vater | 15.03.2023
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Ловци спасили от кучета белия сръндак в Родопите (ВИДЕО)

Вероятно като малко сърне през октомври 2020 г. белият сръндак е бил спасен от ловната дружинка на пазарджишкото село Семчиново. Кучета са го нахапали, но ловците са почистили раните му и са го върнали в гората с надеждата да оцелее.

„След като тази история набра популярност, вчера ме потърсиха мои приятели. Те ми показаха снимки и ми разказаха историята как през 2020 г. са спасили бяло сърне от кучета. Попитаха ме дали това може да е тяхното сърне“, разказа по bTV инженер Петър Янакиен от професионалната ловна асоциация в България.

Мъжете са били на лов за дива свиня. Чуват лай на кучета от коритото на една ръка. Отиват там, разгонват кучетата и спасяват сърнето. Изнасят го на ръце до джиповете си, промиват му раните и след кратка дискусия дали мястото на такова животно е в горатаили в зоопарк те го пускат в дивата природа.

Взето е също така решение през този ловен сезон да не се ловува в местността, за да се запази живота на сръндака. Три години нищо не се знае за спасеното животно и изведнъж то се появява.

„Когато мъжете откриват сръндака, животното е било на около 5 месеца“, допълва инженер Петър Янакиен.

Според него животното ще има пълноценен живот и ще му се наложи да преодолява редица трудности – сурови зими и хищници. В същото време обаче ще си намери и партньорка, като ще има и поколение.

„Естествено, че няма да бъде отстреляно. Магията на това животно е невероятна – то е символ на несбъднатите желания. Ролята му е да ни вдъхновява“, каза още инженер Петър Янакиен.

Според него белият цвят на животното е по-скоро генетична мутация, която се е появила спонтанно и няма да се предаде на поколението му.

Снимки: Цветомир Цолов

Четете още: Рядък бял сръндак живее на територията на ЮЦДП-Смолян

Абонамент за бюлетин