Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Ловците в Старозагорско намаляват

Ловците в Старозагорско намаляват

vater Публикувана от vater | 31.03.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Ловците в Старозагорско намаляват

Това отчитат от РДГ пред седмицата на гората, която тази година се отбелязва с мото „Гората е живот и обща отговорност”

Ловната култура нараства, но ловците в Старозагорско намаляват. Към момента са 6441, с около 500 по-малко в сравнение с предходната година, въпреки че ловните сдружения продължават да са 14, съобщи инж. Петър Заяков, директор на РДГ – Стара Загора. 45 са медалите от отстрелян дивеч в област Стара Загора, от тях 17 златни – 8 за трофеи на благороден елен, 3 – на сърна, и 6 – дива свиня. И още – отчитаме ръст на полезния дивеч, с изключение на кеклика. Хищниците намаляват, без мечките, които са повече от миналата година със 17, каза той на пресконференция пред старта на традиционната седмица на гората, която ще се проведе в дните 1-7 април. Мотото на кампанията е „Гората е живот и обща отговорност”. Акцент в наситената програма е  залесяването, което е отворено за участие на граждани и обществени организации и ще се проведе в землището на Богомилово. Стартът ще е в 11 часа на 2 април. В рамките на Ден на отворени врати /4 април, от 10 до 16 часа/ РДГ ще предлага консултиране на граждани, собственици на гори и природолюбители по въпроси за стопанисване, ползване и възстановяване на горски ресурси и нормативни документи.

На 5 април ще се състои открит урок на тема „Гората е живот и обща отговорност”, насочен към подрастващите от Дневен център за подкрепа на деца с увреждания. По случай Седмицата на гората природонаучната сбирка от препарирани животни на РДГ Стара Загора ще е отворена за посетители от 10 до 16 часа всеки ден в дните 1-5 април.

С внушителна цифра, цели 8%, е увеличението на широколистните гори на територията на РДГ Стара Загора, за сметка на иглолистните, съобщи инж. Заяков. Статистиката сочи, че горите, собственост на физически лица, се изкупуват от юридически лица и са намалели на 7%.

Горските служители отчитат една от най-ниските години откъм залесявания като площ – 253 дка. Причината е липсата на голи сечи, толкова са били свободните площи. Радостното е, че 89% от тях са залесявания с широколистни дървета и само 11% с иглолистни. В началото на 2024 г. са освободени 141 дка площи за залесяване и залесяването само от началото на пролетта до сега е 276 дка. Очаква се през есента да се залесят още 280 дка, подчерта инж. Заяков.

2023 г. ще остане като година със слаб дърводобив, поради слабото търсене, и увеличен прираст на дървесина.

По случай седмицата на гората РДГ – Стара Загора награди с препариран фазан Йовка Атанасова от в. „Старозагорски новини” за най-добро отразяване на актуалните проблеми на дирекцията.

NBP.bg, Дима ТОНЕВА

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин