Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Ловен туризъм » Ловци от Испания, Германия, САЩ идват в ЛС „Извора“ край Девин

Ловци от Испания, Германия, САЩ идват в ЛС „Извора“ край Девин

vater Публикувана от vater | 13.02.2023
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Ловци от Испания, Германия, САЩ идват в ЛС „Извора“ край Девин

Ръст на туристическия поток се наблюдава в Държавното ловно стопанство „Извора“ край Девин през 2022 г., заяви пред БТА инж. Здравко Бакалов, директор на  Южноцентралното държавно предприятие в Смолян. През миналата година се отчита увеличение на ловните туристи след спада причинен от ковид пандемията. Общо 106 български и чуждестранни ловни туристи са пробвали мерника си в „Извора“ по време на лов за диви кози, муфлони, глухари, елени, глигани и др. Чуждестранните въоръжени туристи са от Испания, Германия, Дания, САЩ и др.

Най-скъпият трофей, отстрелян през 2022 г. в „Извора“ е благороден елен, за който ловецът заплатил 6718 лв. За 17 от отстреляните животни в стопанството са присъдени медали, със златни са трофеите от три глигана. Със сребърни медали са оценени вълк, пет диви свине, благороден елен и муфлон.

Отстреляният през годината дивеч в стопанството включва 55 глигана, 14 сърни, пет лопатари, шест глухари, пет муфлона, пет вълка, четири благородни елена, три диви кози. Близо една четвърт от трофеите са слука на чуждестранни туристи.

Привличащото ловци дори отвъд океана Ловно стопанство е обитавано от 223 благородни елена и 64 лопатара, 344 сърни, 260 глигана, 210 муфлона, 350 диви кози, 249 глухари.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

Абонамент за бюлетин